Güneş Enerji Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
Güneş Enerji Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
Bu yazımızda güneş enerji sistemi kavramını açıklayarak, güneş enerji sisteminin ne işe yaradığı konusunda tartışacağız. Dünya’da sürekli artan enerji talebi ve buna paralel olarak mevcut enerji kaynaklarının hızla tükenmesi dünya ülkelerini yeni enerji kaynakları bulmaya zorlamıştır. Dünya Enerji Forumu’nun tahminlerine göre; fosil enerji kaynaklı petrol, kömür ve doğalgaz rezervlerinin günümüzdeki yöntemlerle kullanılması halinde önümüzdeki yüzyıl içerisinde bu yakıtlar tükenmiş olacaktır.
Yine fosil enerji kaynaklı bu yakıtların tüketimi ile zehirli gazların salınımı atmosferde olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Bu etkiler uzun vadede de küresel ısınmaya neden oldukları gibi havanın kirlenmesine, asit yağmurlarının oluşmasına, ozon tabakasının delinmesine, ormanların yok olmasına sebep olmaktadır. CO2 salınımı 2002 yılında 2.6 milyar ton iken 2030 yılında, yıllık bu miktarın 6.8 milyar tona ulaşacağı tahmin edilmektedir.
Güneş Enerji Sistemi Nedir?
Güneş enerjisi sistemi en basit tanımıyla güneşten gelen neredeyse sonsuz enerjiyi elektrik enerjisine çeviren sistemin adıdır. Bilinen güneş enerjisi sistemleri temel olarak hesap makinelerinde kullanılan sistemin hemen aynısıdır. Fakat daha büyük santrallerle, daha büyük enerjiyi depolamak ve kullanmak için boyut olarak çok daha büyüğüdür. Şuan bilinen en doğa dostu enerji yenilenebilir enerjilerden biridir. Üstelik kurulumu kolay olan ve maliyetleri çok düşük olan sistemdir.
Güneş enerjisi dünyanın hemen her yerinde kullanılabilen, herhangi bir altyapı yatırımını gerektirmeyen, dışa bağımlı herhangi bir hatta ihtiyaç duymayan sistemdir. Kişilerin ya da işletmelerin bireysel olarak kullanabileceği, yatırım yapabileceği bir kolaylığa sahiptir. Güneşi çok az gören ve çok gören yerler arasında ki verim oldukça düşüktür. Bu nedenle isteyen herkes güneş enerjisi paneli kurarak elektrik konusunda oldukça yüksek oranda maliyetlerini düşürebilir. Üstelik bakımı, temizlenmesi gibi sabit maliyetleri de en düşük olan sistemlerden biri olduğunun altını çizelim.
Önerilen Yazı » İnverter Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?
Güneş Enerji Ssitemi Nasıl Çalışır?
Günümüzde alternatif enerji kaynakları içinde elektrik enerjisi üretiminde en fazla kullanılan yöntem güneşten fotovoltaik (FV) paneller aracılığıyla yapılan üretimdir. FV panellerin üretim maliyetlerindeki düşüş ve güneşin elektrik enerjisi üretiminde temiz bir enerji kaynağı olmasından dolayı son yıllarda güneşten üretilen enerji miktarlarında önemli artışlar görülmektedir. Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimi güneş pilleri ya da FV piller olarak adlandırılan yarıiletken maddeler ile sağlanmaktadır.
Güneş ışınlarının, güneş paneline gelmesiyle güneş pilindeki yarıiletkenler sayesinde elektron alışverişi sonucu elektrik akımı üretilir. Bu paneller belli bir aralıktaki dalga boyunda bulunan ışınları, elektrik enerjisine dönüştürmektedir. Diğer dalga boylarındaki ışınlar ise güneş panelini oluşturan parçalar tarafından emilerek ısıya dönüştürülmekte ya da yansıtılmaktadır. Şekil 1’de güneşten FV panel ile elektrik enerjisi üretiminin gösterilmektedir.
Bir algı hatası olarak güneş sistemi kurulan panellerin zeminde olması gerektiği düşüncesi hakimdir. Bu tamamen hatalı bir görüştür; güneş enerjisinden faydalanmak için panelleri güneş gören istediğiniz yere kurabilirsiniz. Özellikle çatılar en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor.
Önerilen Yazı » Statik Elektrik Nedir? Zararları Nelerdir?
Güneş enerjisini kullanmanın en büyük avantajlarından bir diğeri de herhangi bir ulaşım şebekesine bağlı olmamasından kaynaklanır. Bu sayede ulaşım şebekesinden kaynaklanan sıkıntılı durumlarda enerji aksaklığı yaşamazsınız. Santral tamamen sizin yanınızdadır ve dış etkenlerden oldukça az etkilenir.
Güneş enerjisi ile elektrik, ısı ya da hidrojen enerjisi elde edebilirsiniz. Güneş enerjisi ile binalarınızı ısıtabilir, su damıtabilir, suyunuzu ısıtabilir hatta kaynatabilir, pişirme işlemi yapabilirsiniz. En büyük katkısı da doğayadır; Sınırsız olan güneş enerjisini kullanarak temiz elektrik kullanabilir ve bu elektriği depolayabilirsiniz. Bu nedenle güneş enerjisi sistemlerini trafik ışıkları ya da fabrika çatıları gibi birçok yerde görmeniz mümkündür. Doğaya, çevreye ve canlılara hiçbir zararı olmayan bu enerji sistemini maliyetlerinizi düşürmek için gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Üstelik enerjisini güneşten sağladığı için sürekliliği de garantidir.
Güneş Enerjisi Paneli Nerelere Kurulabilir?
Güneş enerjisi panellerin kurulumları gerçekleştirilmeden önce enerji sistemi mühendisleri tarafından bölgenin yeterli açıdan güneş ışınlarının alıp almadığı konusunda tespitlerin yapılması gerekmektedir. Elektrik hatlarının vermiş oldukları uzunluklar, kar yağışların göstermiş oldukları etkenler ve sis gibi durumların yaşanacağı zamanlarda elde edilmek istenen enerji tasarrufunu en aza indirebilmektedir. O yüzden enerji panellerin kurulumları gerçekleştirilmeden önce mutlaka gerekli bilgilerin detaylı şekilde irdelenmesi gerekiyor. Ülkemizde aktif olarak doğu bölgesinde yaşanan aşırı sıcaklardan faydalanmak için Şanlıurfa bölgesine kurulan enerji kaynakları panelleri son zamanlarda büyük bir artış gözetlemektedir. Bununla birlikte enerji sistemine olan yatırımların daha da büyük hale gelmesine olanaklar sağlayabiliyor.
Güneş Enerji Sistemlerinin Sağlamış Oldukları Avantajlar
Güneş enerji sistemi dünya açısından tükenmeyen enerji kaynağı olarak isimlendiriliyor. Dünyanın güneş ışınlarının aldığı müddetçe elde edilebilen enerji kaynakları arasında yerini alan paneller dünya genelinde sıkça kullanılmakta olan sistemler arasında yerini almaktadırlar. Bununla birlikte herhangi bir kanserojen madde barındırmayan çevre konusunda zarar göstermeyen sistemler oldukları için tavsiye edilebiliyor. Sistemin kullanıcılarına veya ülkelere sağlamış oldukları avantajlar aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır.
♦ Güneş sistemleri güneş ışınlarını az gören veya çok gören bölgeler arasında verimlilik değişkenlikleri yaşayabiliyor. Aynı zamanda ovalarda veya dağlık bölgelerde kurulma olanaklarını kullanıcılarına sunabiliyor.
♦ Güneş sistemlerinin yüksek açılarda almış oldukları bütün bölgelerde aktif şekilde kullanılmasına müsaade edebiliyor.
♦ Dış hatlara herhangi bir bağlılığı olmadığı için ulaşım şebekelerine yapılacak değişkenlikler istemez
♦ İçerisinde bulunan ve anlaşılabileceği yapılarda olan mekanizması sayesinde karmaşık teknolojilerden korunmaktadır
♦ Bakım maliyetleri konusunda diğer enerji sistemlerine göre en az maliyete sebep olmaktadır. Aynı zamanda kurulumundan sonra herhangi bir maliyet ücreti talep etmez
♦ Güneş panelleri istenilirse yüksek mevkilerde konumlandırılabilir ve bununla birlikte binlerce evin elektrik kaynağı elde edilebilir. Kişisel olarak evlerin çatısına kurulma şansıda bulunmaktadır.
♦ Güneş enerjisi sayesinde doğrudan elektrik, ısı ve hidrojen sistemleri elde edilebilir
♦ Binalarda bulunan ısıtma ve soğutma sistemlerine bağlılıkları sağlanarak gerekli olan işlemler sağlanabilir
♦ Güneş enerjisi sayesinde sulama pompalarına gerekli enerji verilerek istenen arazinin sulama işlemi otomatik olarak yapılabilir.