Epifiz Bezi Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?
Epifiz Bezi Nedir?
İlk zamanlardan itibaren önemli filozoflar ve araştırmacılar insanın sahip olduğu üçüncü bir gözden bahsedelerdi. Hali hazırda yapılan son araştırmalar ve bilimsel çalışmalarla insanın zihni içerisinde bir algı merkezi olduğu ortaya çıktı. Hipofiz bezinin arka kısmında var olan küçük bir oyuk içerisindeki epifiz bezi, mini bir organ olarak bu işi gerçekleştirmektedir. Uzun süren çalışmaların neticesinde bezelye tanesi kadar olduğu anlaşılan epifiz bezi, endokrin işlevi bulunur. Her ne kadar çift olarak tahmin edilse de bazı hayvanlarda epifiz bezi tek durumdadır. Göz benzerliği var olurken ışığın oluşması sırasında tepki göstermesi de üçüncü göz olarak algılanmasını beraberinde getirir.
İnsanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde var olan epifiz bezi, insanlar özelinde iki yaşına gelene kadar şekillenir. Ancak 12 yaşına gelen bireylerin kullanımı az olması ya da korunma durumunun olmamasıyla kireçlenmeye başladığı görülür. Sertleşmesinin ardından pasifleşme dönemine girilir. Rakımlı yerlerde epifiz bezinin kullanımının yüksek olabileceğinden dolayı tapınakların inşaları da yüksek bölgelere yapılmıştır. Eski zamanlardan gelen bu anlayışla birlikte ışığa karşı duyarlı olan ve sinir uçlarıyla açılan epifiz bezi, hormonların üretilmesinde rol oynar.
Önerilen Yazı: PLT (Platelets, Trombosit) Nedir?
Epifiz Bezi Özellikleri Nelerdir?
Şuana kadar yapılan araştırmalarla beden içerisindeki en küçük organ olarak tanımlanan epifiz bezi, 6,35 mm genişliğine sahiptir. 100 miligram ağırlığında olduğu da tahminler arasındadır. Gri-beyaz rengine sahip olup beyin içerisinde omurga kordonunun üst kısmındadır. Kaşların orta kısmında simgesel bir çakra durumu söz konusu olurken epifiz bezi ile kişinin bilinç dünyasının gizemi de ortaya konur. Yedinci çakraya bağlı olup sinirlerin titreşimleri doğrultusunda bilinçaltının şekillenmesi ve algı durumlarının oluşmasını sağlar. Mistik bir evrenin olabilmesi için kişinin çakralarını açması ve epifiz bezini çok daha işlevsel kullanabilmesi gerekir. Bu görüşle birlikte başta Hindu olmak üzere çeşitli coğrafyalarda yeşeren felsefi-dinsel ve mitolojik öğelerde bulunan evren gücü de epifiz bezinin algılanmasıdır.
Epifiz Bezi Ne İşe Yarar?
Yapılan incelemeler ve tetkikler sonucunda bazı aşağı omurgalılarda göz olarak bulunan epifiz bezi, hormonlar salgılar. Sinir impulsları üretilmesini gerçekleştirmesinin yanı sıra, melatonin hormonu salgılaması da önem taşır. Bu sayede pigment özelinde hücreler içinde yoğunlaşmasının gerçekleşmesiyle canlının deri renginin açılması söz konusudur. Epifiz bezinin olduğu hayvanlarda 24 saatte bir ritimlerle kontroller gerçekleşir.
Kertenkeleler için var olan ışık etkisiyle yön tayin etmede kullanılabileceği belirtilen epifiz bezi, her canlı özelinde farklı yararlarda ortaya koyabilmektedir. Memeli epifiz bezi her ne kadar melatonin salgılasa da ışık özelinde duyarlı olabilecek hücreler bulundurmaz.
Epifiz Bezi Nasıl Çalışır?
Her ne kadar, hakkında çok kısıtlı bilgiler olsa da epifiz bezi, bir kısmını beyin içerisinde tuttuğu halde ense kökenlidir. Buna karşın hakkında bilgilerin alınması çok güçtür. Sinirsel bilginin hormon salgısına dönüştürmesi sürecinin ise nasıl olabileceğine dair belirli dönüşüm halleri bilim insanlarının en temel konusudur. Öncelikli olarak hayvanın karanlık ve aydınlık bilgisinin alınması için göz taraması gerçekleşir. Beyin üzerinden ensedeki sinir hücrelerine gidilir. Burada epifiz bezine yönlenme hali gerçekleşir. Işık durumuna göre ters bir orantı üzerinde melatonin salgılaması yapılır. Ön hipofizden gonadotropik hormonlarının salgılanmasını melatonin etkilerden yapılma süreçleri doğrudan ya da dolaylı olarak da değişebilir. Hayvanların günlerin kısa olduğu zaman dilimlerinde üretkenliklerde düşüş yaşaması da doğrudan melatonin üretimi ve haliyle epifiz beziyle açıklanır. Salgılamanın durması ve gonatların gerilemesiyle durum açıklanabilir. Ancak yine de çiftleşme durumlarında farklı hususlarda rol alabilmektedir.
Önerilen Yazı: Parafin Nedir? Zararları, Kullanım Alanları