PLT (Platelets, Trombosit) Nedir? Yüksekliği, Düşüklüğü

PLT (Platelets, Trombosit) Nedir? 

Renksiz ve saydam yapıda olma özelliğine sahip olan PLT, vücut içindeki kanın pıhtılaşmasını gerçekleştiren hücre pulcukları olarak tanımlanır. Vücutta olabilecek tüm olumsuz durumlarda kan kaybının önlenmesi için geliştirilmiş bir mekanizma olarak da açıklanabilir. Trombosit olarak belirtilen hususun temel görevi de kan pıhtılaşmasıdır. Kişinin sağlığı açısından değerlendirecek olursak ise çok büyük öneme sahip PLT normal değerler için kontroller yaptırılabilir.

Sağlıklı bir birey için belirtilmesi gerekirse PLT değerinin her mikro litre kan özelinde 150.000 ile 400.000 arasında olması beklenir. Ancak yine de kan değerleri oranlarında kişiden kişiye bir değişim durumu vardır. Trombosit değerlerinde farklılık olabilse de PLT değerlerinin mutlak bu aralık içerisinde yer alması gerekir.

PLT Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Her türlü durum düşünülerek kan pıhtılaşmasının testleri yapılır. PLT değerinin 150.000 altında olması halinde PLT düşüklüğü söz konusudur. Böyle bir durumda seviyenin nerede olduğu son derece büyük önem kazanır. Düşük trombosit olarak tanımlanan kişinin PLT değeri 50.000’nin de altında ise hayati risk oluşur. Kanın bazı durumlarda hiç pıhtılaşmama durumu oluşabileceği gibi problemlerin çok ciddi boyutlarda olup olmadığının kontrolü için testler uygulanmalıdır. Peki, PLT düşüklüğü nasıl anlaşılır?

PLT Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Vücutta devamlı oluşabilecek sebepsiz morlukların bulunması, çok hafif darbelerde bile morlukların hemen çıkması ve bacak bölümünde deri altı kanamalarının görülmesi ilk belirtiler arasındadır. En ufak kesik durumlarında da kanamanın hep devam etmesi de PLT düşüklüğünü gösteren durumlardandır. Başta aşırı alkol tüketimi ya da B12 vitamin yetersizliği olmak üzere trombosit üretimlerinin az olması, mevcut trombositlerin kan dolaşımı sırasında azalması, karaciğer ya da dalak bölümlerinde trombosit yıkımlarının olması da nedenleri arasındadır. Ayrıca kan kanseri hastalarıyla kemoterapi ve radyoterapi hallerinde de görülebilir. Kişi özelinde ise bağışıklık sisteminin trombositlere zarar vermesiyle de PLT düşüklüğü ortaya çıkabilir. Hamilelik döneminde de trombosit sayısının düşmesi kan hacminin artmasıyla oluşabilmektedir.

Ayrıca Bakınız » DNA Nedir? Ne İşe Yarar? Yapısı ve Özellikleri

PLT Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

400.000’in çok üzerinde PLT değerine sahip olunması halinde yüksek trombosit söz konusu olurken kişiye de trombositoz hastalığı teşhisi konulur. Ana sebebi ise kırmızı kan hücrelerinin çok daha hızlı bir şekilde erkenden yıkıma uğraması olarak açıklanır. Özellikle anemi olarak bilinen demir eksikliğinde bu durum ortaya çıkar. İltihaplı hastalıkların görülmesi ve alerjik durumlarda PLT yüksekliğine sebep olan hususlardandır.

Ayrıca Bakınız » Amino Asit Nedir? Ne İşe Yarar? Yapısı ve Özellikleri

PLT Yüksekliğini Belirtileri Nelerdir?

PLT yüksekliği belirtileri ise göğüs ve baş bölgelerinde nedeni açıklanmayan ve geçmeyen ağrılar, görme kaybı durumu ve geçici bulanık görme hali, aniden ortaya çıkan baş dönmeleri ve gut hastalığı olarak ifade edilebilir. PLT yüksekliğinin bulunması ve devam etmesi sonucunda ise iç organların fonksiyon ve işlevlerini yapamaması problemiyle karşı karşıya kalınabilir. Ayrıca yüksek kolesterol ve şeker hastalığı ile birlikte tansiyon dengesizlikleri de PLT yüksekliği sonucunda oluşur. Damar içerisinde pıhtı atma hali ise en tehlikeli sorunların başında gelir. Bundan dolayı mutlaka hekimler aracılığıyla tedavi edilmesi gerekir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir