Holografi Nedir? Nasıl Çalışır?

Holografi Nedir?

Holografi, lazer ışınları kullanılarak gerçekleştirilen üç boyutlu görüntü elde etme işlemidir. Hologram bir cisimden yansıyan dalgaya ait toplam bilgiyi yani hem genlik hem faz (bir dalganın referansa göre durumu) değerlerini kaydeder. Hologram işleminde cismin optik olarak meydana getirilmiş görüntüsü değil, cisim dalgasının kendisi kaydedilir. İstendiğinde bu kayıt uygun şekilde yeniden aydınlatıldığı zaman orijinal cisim dalgası yeniden elde edilerek üç boyutlu görüntü meydana getirilir.

Işık Dalgasının Üç Özelliği

Holografinin temeli ışığın uzay ve zamandaki davranışına ve dalga girişimine dayanır. Her ışık dalgasının üç özelliği vardır: Dalga yüksekliği (şiddeti), dalga boyu uzunluğu (rengi) ve doğrultusu. Hologram tekniğinde ışığın şiddetiyle birlikte ışık dalgalarının doğrultusu ve rengi de kaydedilerek bir cisim üç boyutlu olarak görüntülenir.

Ayrıca Bakınız: Renk Nedir? Renk Algısı Nedir?

Holografi genelde dijital depolama ve güvenlik cihazlarında kullanılır. Üzerinde herhangi bir tahrifat yapmak mümkün olmadığından kredi kartlarında, banknotlarda, kimlik belgelerinde ve çeklerde güvenlik aracı olarak tercih edilir.

Holografi Nasıl Çalışır?

Lazer ışık kaynağından, lazer ışığı yayılır. Bu ışıklar, Işık dalga demeti dağıtıcıya gelerek ışık iki demet haline ayrılarak yayılır. Ayrılan ışık demetinden birisi, ayna tarafından yansıtılır, mercek tarafından kırılır ve cismi aydınlatır. Diğer ışık demeti ise ikinci ayna tarafından yansıtılarak yönlendirilir. Ardından kırılarak cismi aydınlatan ışık demetinin bir kısmı ışığa duyarlı ekrana yönelir. Bu sırada ikinci ışık demeti de, 2. mercek sayesinde kırılarak ışığa duyarlı ekranı aydınlatır. En son olarak da iki farklı yönden gelen ışık demetleri ışığa duyarlı ekran üzerinde karşılaştığında hologram oluşur.

Ayrıca Bakınız: Artırılmış Gerçeklik Nedir? Nasıl Çalışır?

Holografi Kayıt Süreci

Holografik kayıt sürecinde bir cisim dalgası (cisimden yansıyan dalga) kendisi ile uyumlu başka bir karşılaştırma (referans) dalgası ile üst üste bindirilerek girişim desenleri oluşturulur. Bir kayıt ortamına, örneğin fotoğraf filmine (ışığa duyarlı ekrana) kaydedilmiş girişim desenleri karşılaştırma dalgası ile aydınlatıldığında orijinal cisim gibi görünen, derinlik bilgisi de içeren holografik bir görüntü elde edilir. Ekranda kaydedilen görüntüyü tekrar görebilmek için özel bir aydınlatma cihazı kullanılır. Görüntü dijital ortamda bit olarak depolanır. Görüntü kodlanarak veri (bit) aydınlık ve karanlık noktalara dönüştürülür

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

4 thoughts on “Holografi Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Enes

    Resimlerle anlatılan şey aynı değil.

    Yanıtla
    • TeknolojiProjeleri.com

      Neresi hatalı, bunu belirtebilirsiniz.

      Yanıtla
  • nehir

    Çok başarılı bir makale emeklerinize sağlık.

    Yanıtla
  • Gizem

    Holografi tasarımcısı ne demek onu da yazar mısınız?

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir