Direnç Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri ve Çeşitleri

Direnç Elemanı Nedir?

Elektrik akımı karşısında ortaya konulan zorluk için elektriksel direnç tanımı yapılır. Bunun sağlanması amacıyla büyüklüğe göre ortaya konulan devre elemanlarına da direnç elemanı denir. Elektronik özelinde en sık kullanılan devre elemanı direnç olurken R harfiyle gösterimi yapılabilir. Elektriksel büyüklük durumuna göre direnç değeri ortaya çıkar. Direnç ölçüm durumlarında üst katların kullanımı olurken birimi ohm olduğu için kiloohm, megaohm, gigaohm diyerek gider.

Direnç Elemanı Özellikleri

Çok farklı çeşitleri olmasının yanı sıra ölçümleri ise renkli çizimlerle anlaşılır. Direnç renk kodları işlemlerinde siyah, kahverengi, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor, gri renklerin her biri farklı anlamlar taşır. Farklı aletler direnç elemanları olarak kullanılırken işlemlerin hatasız olması içinde ortalama değerlerin hesaplanması gerekir. Çok daha zahmetsiz olmasından ötürü dijital alet kullanımları yapılırken direnç okumayla değerlerin belirlenmesi de ihtimal dahilindedir. Farklı amaçlar doğrultusunda doğru direnç elemanı seçimi yapılması, uygun kılıf kullanımı da işlemlerde etkili olur.

Ayrıca Bakabilirsiniz: Film Dirençler Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Direnç Elemanı Çeşitleri

Sabit direnç elemanları ve ayarlı direnç elemanları ayrımı söz konusu olurken bu şekilde incelemek çok daha doğru olacaktır. Sabit değere sabit direnç elemanlarında gerilim belirli bir değere sabit hale getirilir. Bundan dolayı direnç değerinde herhangi bir değişim gözlenmez. Çok daha iyi bir şekilde kullanımı olması için sabit dirençli elemanlarda çeşitli kılıflardan da yarar sağlanabilir. Malzeme cinsine göre kılıf değişimi olurken en popüler sabit dirençli tür ise karbon dirençtir. Elektronik devrelerde çok daha sık yararlanılan karbon dirençler farklı değerlere kadar kullanıma uygundur.

Yüksek akımlarda dahi dayanıklılık sağlayan Telli Direnç elemanları da kullanılabilmektedir. Yapı olarak incelendiğinde ise Nikel-Krom ya da Nikel Gümüş karışımlarından oluşan telli dirençler 30W gücü kadar dayanıklı kapasitededir. Hassas işlemlerin yanı sıra daha ziyade yüksek frekans ihtiyaçlarında da kullanımı söz konusudur. Tolerans değeri düşük olan modelleri de bulunan film dirençler ise kullanımı olan bir başka türdür.

  • Değişken Değerli Direnç Elemanları

Farklı aralıklarda direnç değerinin ayarlanmasıyla kullanılan değişken değerli direnç elemanları ise çok daha kapsamlı kullanımlar vaat eder. Direncin bağlandığı noktadaki gerilim ayarlanabileceği gibi geçen akımın ayarlanması da birçok açıdan avantaj getirir. İlk örneği Reosta olarak direnç elemanları çeşitleri arasında da bir hayli popülerdir. Basit bir kol yardımıyla direnç değeri azaltılabilir, arttırılabilir. Yüksek direnç değerleri kazanımları da olabilmektedir. Potansiyometre ise üç bacaklı bir yapıda olup hareketlidir. Hareketli ayağından dolayı sürekli değişkenlik gösterebilen voltaj çıkışı sağlanır. Elle ayarlama yapılarak kullanılırken diğer bir çeşidi olan Trimpot ise tek fark olarak tornavida ile ayarlanır. Bunun haricinde her tür özelliği aynıdır.

  • Ortam Etkili Direnç Elemanları

Doğa olaylarına göre de değişken özellikler göstermesinden ötürü bazı çeşitlerine ortam etkili direnç elemanları da denir. Işık ya da ısı etkili dirençler var olurken ışıkla direnç seviyesi ters orantılı olarak çalışır. PTC olarak da belirtilen ürünlerde ise gövde sıcaklığının yükselmesiyle direnç seviyesi de yükselir. Gövde sıcaklığının düşmesi durumunda direnci yükselmesi ise NTC olarak adlandırılır.

Ayrıca Bakabilirsiniz: SMD Direnç Nedir? Nasıl Okunur?

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir