SMD Direnç Nedir? Nasıl Okunur?
Bu yazımızda SMD direnç nedir, nasıl okunur kavramlarını açıklayacağız. Yüzey montaj teknolojisi ile üretilen devrelerde direnç olarak küçük boyutlu ve çok az yer kaplayan SMD dirençler kullanılır. SMD dirençler standart kılıf yapılarında üretilir. Yüzey montajlı teknolojisi ile üretilen devrelerde sabit değerli SMD dirençler kullanılır. SMD sabit dirençler, genellikle siyah renkli ve yassı elemanlardır.
Karbon dirençlerin değerlerinin bulunmasında renk kodları kullanılmaktadır. SMD dirençlerde ise direnç değeri direnç üzerinde yazan rakamlar aracılığıyla bulunur. SMD dirençlerin değerlerinin hesaplama yöntemi karbon dirençler ile aynıdır.
Üç basamaklı rakamlardan oluşan bir direncin değeri bulunurken okunan sayıların ilk iki değeri aynen yazılırken üçüncü sayı çarpandır. Örneğin 122 yazan bir SMD direncin değeri 122=12 x 102=1200 Ω=1,2 KΩ’dur. SMD direnç üzerinde yazan sayı 4 (dört) basamaklı ise okunan rakamların ilk üç değeri aynen yazılırken dördüncü sayı çarpandır. Örneğin 1764 yazan bir SMD direncin değeri 1764=176 x 104=1760000 Ω=1760 KΩ=1,76 MΩ’dur.
Önerilen Yazı » SMD Kondansatör Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Kodları Nedir?
SMD direnç üzerinde yazan değerler içerisinde sayılar haricinde R harfi de kullanılır. Rakamların önünde, arkasında, ortasında yer alan R harfi virgülü ifade eder. Örneğin 6R2 yazan bir SMD direncin değeri 6R2=6,2 Ω’dur.
Bunların dışında, üretici firmalara göre değişiklik gösterse de SMD dirençleri ifade eden katalog değerleri mevcuttur. Örneğin;
1 – [E R J] : Ürün türü (kalın kaplamalı çip direnç)
2 – [3 G E] : Boyutu ve gücü
3 – [Y] : Yüzey kaplama türü (Y ise siyah kaplama, kod yok ise Ģeffaf kaplama)
4 – [J] : Tolerans değeri (±%5)
5 – [1 0 2] : Üç basamaklı direnç değeri (ohm) (102=10 x 102=1000 Ω)
6 – [V] : Paket tipi
SMD dirençlerin fiziksel boyutları üzerlerinde harcanacak güç ile orantılıdır. SMD dirençler genellikle 0,03 ile 1 W arasında üretilir.
Resisörle direnci ayırt etmem icin nasıl yapmamlzım bn yeni başladım bilgim az