SMD Kondansatör Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Kodları Nedir?

SMD Kondansatör Nedir?

Kondansatörler, elektriksel yükü elektrik alanın içerisinde depolayabilme özelliklerinden yararlanılarak iki metal tabaka arasına yerleştirilen yalıtkan malzeme ile oluşturulan temel elektrik ve elektronik devre elemanı olarak karşımıza çıkmaktadır. SMD kondansatörler de, yine aynı mantıkla daha küçük boyutlarda karşımıza çıkmaktadır. Çeşitli şekillerde ve uygun fiyatlarda bulunmaktadır. SMD kondansatörlerin ölçümleri de kodlar vasıtasıyla ölçülebilmektedir.

Yüzey montaj teknolojisi ile üretilen devrelerde kondansatör olarak küçük boyutlu ve çok az yer kaplayan SMD kondansatörler kullanılır. SMD kondansatörler çeşitli şekilde yer bulunabilmektedir. Genellikle seramik, elektrolitik ve tantal malzemelerden yapılır. SMD dirençler gibi standart kılıf yapılarında üretilir.

SMD Seramik Kondansatör Kodları

SMD seramik kondansatörler düşük kapasiteli ve kutupsuzdur. Yüzey montaj teknolojisinde en fazla kullanılan SMD kondansatör çeşididir. SMD seramik kondansatörler kahverengi veya haki yeşil renkli kılıf yapılarıyla ayırt edilebilir. Ancak SMD seramik kondansatörler üzerinde genelde bir kod bulunmaz.

Önerilen Yazı » Kondansatör (Kapasitör) Nedir? Ne İşe Yarar?

SMD seramik kondansatörler üzerlerinde bir ya da iki harf ve bir rakamdan oluşan SMD kodları bulunur. SMD seramik kondansatör üzerinde bulunan kodda bulunan harf ve rakam pikofarad (pF) cinsinden kapasite değerini gösterir. Örneğin K3 kodlu bir SMD seramik kondansatörün kapasite değeri K3=2,4 x 10^3 pF=2400 pF=2,4 nF’dir.

Bazı üretici firmalar bir harf ve bir rakam haricinde kendilerini tanımlamak amacıyla kondansatör değerini gösteren kod önüne bir harf yazar. Örneğin KA2 kodlu bir SMD seramik kondansatörde K harfi kondansatörün Kemet firması tarafından üretildiğini, A2 kodu ise kapasite değerinin A2=1,0 x 10^2 pF=100 pF olduğunu ifade eder.

SMD Elektrolitik Kondansatör Kodları

SMD kondansatörler içerisinde en çok kullanılan diğer kondansatör çeşididir. Bu kondansatörler genellikle kutuplu ve çok yüksek kapasitelidir. SMD elektrolitik kondansatörlerin kapasite değeri μF cinsinden olacak şekilde rakamlarla gösterilir. Örneğin 22 16 V kodu kondansatörün kapasitesinin 22μF, çalışma geriliminin 16 volt olduğunu ifade eder.

Bazı SMD elektrolitik kondansatörlerde ise kapasite değeri ve çalışma gerilimi değerleri kodlama ile belirtilir. Bu kod bir harf ve üç rakamdan oluşur. Birinci basamakta bulunan harf çalışma gerilimini (volt) gösterir.

Rakamlar ise pikofarad (pF) cinsinden kapasite değerinin ifade eder. Bu rakamların ilk ikisi kapasite değerini, üçüncüsü ise çarpanını belirler. Örneğin A226 kodlu SMD elektrolitik kondansatörün çalışma gerilimi 10 volt ve kapasite değeri 226=22 x 10^6 pF=22 x 10^3 nF=22 μF’dir.

Önerilen Yazı » Bobin Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri, Çeşitleri

SMD tantal kondansatörler, SMD elekrolitik kondansatör sınıfına giren bir çeşit SMD elemandır. İki kondansatör arasındaki tek fark elektolitik kondansatörlerde alüminyum plaka kullanılırken tantal kondansatörlerde tantalyum adı verilen madde kullanılmıştır. Ölçümleri normal alüminyum elektrolitik kondansatörler gibidir.

Pasif SMD elemanlarının değerlerinin ölçülmesi ve sağlamlık kontrollerinin yapılabilmesi için birçok çeĢit cihaz mevcuttur. Cımbız RLC metre yardımıyla SMD elemanların direnç, kapasite ve endüktans değerleri ölçülebilir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

2 thoughts on “SMD Kondansatör Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Kodları Nedir?

  • Eray

    smd kondastörlerin degerini ölçen bir program varmıdır tantal c 011 c 012 c 018 gibi kondastörlerim var benim siz oraya böyle hesaplayın yazmışsınız ama çözemedim

    Yanıtla
  • İsmail Şahin

    Merhaba;

    elimde 470 CFK M88 kondansatörüm var üzerinde yazan bu kodu anlamanı bulamadım yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir