Pastörizasyon Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?
Pastörizasyon Nedir?
Sözlük anlamı pastörize işlemi olan pastörizasyon, ilk olarak 1864 yılında Fransız araştırmacı Louis Pasteur tarafından çeşitli denemelerin ardından bulunmuştur. Süt ve benzeri sıvıların kaynama noktasına yakın olan sıcaklıklara erişmesiyle birlikte belirli bir süre bu sıcaklıkta bekletilmesiyle yapılmaktadır. Böyle bir işlemin yapılmasıyla sütün tam olarak kaynaması gerçekleşmeden zararlı bakterilerinin önemli oranda yok edildiği görülmektedir. Hali hazırda kutu sütler için uygulanan bir yöntem olmasının yanı sıra, bulan araştırmacının isminden hareketle pastörizasyon işlemi olarak anılagelmektedir.
Pastörizasyon Ne İşe Yarar?
Sütler için uygulaması çok daha fazla olurken çeşitli içeceklerde de kullanılan pastörizasyon yöntemi birçok yararı da beraberinde getirmektedir. Hayvanlardan alınan ürünlerin içlerinde bulunan canlı bakterilerin ölmesi maksadıyla bu işlemin yapılması zaruridir. Buna ilave olarak hastalık riskinin önemli oranda azaltılmasında da işlemin faydalı olduğu araştırmalarla sabittir.
Önerilen Yazı » Louis Pasteur Kimdir? Hayatı, Buluşları Nelerdir?
Bu işlemin bulunmasından önce birçok hastalığın ortaya çıkmasında süt tüketiminin önemli oranda etkisi bulunmaktaydı. Bu işlemle birlikte sütten kaynaklı rahatsızlıkların önemli oranda azaldığı da belirlenmiştir. Ayrıca özellikle alışveriş merkezlerinde raflarda bekletilerek satılan ürünlerin çok daha dayanıklı olabilmesi de pastörizasyon işlemiyle sağlanmaktadır. Aksi durumda çok hızlı bir şekilde ürünlerin tüketilmesi gerekirdir. Bu işlemin yapılmasıyla çok uzun süreler raflarda güvenli bir şekilde bekletilebilir.
Pastörizasyon Nasıl Yapılır?
İki farklı yöntemle yapılabilir olan pastörizasyon işleminde kullanılacak aletlerin çok temiz olması da belirleyicidir. Özellikle sıvı pastörize edilmesi aşamasında bir bakterinin ortaya çıkması son derece risklidir. Çünkü bu bakterinin koloni şekilde çoğalması ve her tarafa yayılması çok kısa sürede olabilmektedir. Yapılacak işlemlerin birincisinde sıvı 63 santigrat derecede ısıtılmaya başlamaktadır.
Önerilen Yazı » Mpemba Etkisi: Sıcak Suyun Soğuk Sudan Önce Donması Olayı
Minimum 30 dakika boyunca aynı sıcaklıkta durması gerekir. Sonrasında ise pastörize işlemi gerçekleşmektedir. İkinci yöntemde ise 72 santigrat derecede 16 saniyede bekletilerek yapılmaktadır. Sürekli işlemlerle gerçekleşeceği gibi sıralı sistemlerle de pastörizasyon yapılması mümkün olmaktadır. Genellikle çok daha büyük kazanlarda yapılan işlemlerde zamandan tasarruf için ısı derecesi yükseltilmektedir.
Pastörizasyon Püf Noktaları Hakkında
Pastörizasyon işleminden sonra zararlı bakterilerin büyük oranda temizlendiği söylenebilir. Ancak tamamen bakterilerin yok edilmesi söz konusu değildir. Devamlı olarak ortaya çıkmaya devam eden bakterilerin olabilmesinden dolayı işlemlerde birtakım hijyen standartlarının sağlanması da olmazsa olmazlardandır. Bununla birlikte herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmaması için pastörizasyon işlemi sonrasında ürünler paketlere alınırken soğutulmuş alanlarda saklanmaktadır.
Önerilen Yazı » Yükseğe Çıkıldıkça Sıcaklık Neden Düşer?
Sonrasında ise süt ve benzeri ürünlerin mutlaka soğutucularda satılması da önem taşımaktadır. Dış mekanlarda alımı yapılan sütlerin çok daha yoğun bir şekilde bakteriye sahip olacağı unutulmamalıdır. Pastörizasyon işlemlerinin yapıldığı alanların temiz tutulması ve sık sık denetlenmesi de işlemlerin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Pastörizasyon işlemlerinde ısı son derece büyük önem taşımaktadır. Çok ufak bir oynamayla işlemin eksik kalması olabilmektedir. Bunun haricinde gıdanın bozulmasına da yanlış bir ayarlamayla sebebiyet verilebilir.