IMF (Uluslararası Para Fonu) Nedir? Amacı ve Görevleri Nelerdir?
IMF (Uluslararası Para Fonu) Nedir?
1945 yılında ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin küçük bir kasabası olan Bretton Woods’da kurulan IMF (International Monetary Fund, Türkçe olarak Uluslararası Para Fonu) 1947 yılından beri aktif olarak faaliyetler sürdürmektedir. Uluslararası düzeyde para işleyişini kontrol etmek için kuruluşu yapılırken günümüzde zor durumda bulunan üye ülkelere kredi destekleri de sağlamaktadır.
Mali sistemde düzenli işleyişin nasıl olması gerektiğini düzenleyen IMF, International Monetary Fund, ülkelerin sahip oldukları koşullara ve ticaret hacimlerine göre destek olmaktadır. 1 Mart 1947 sonrasında IMF üzerinden borç alan ilk ülke Fransa olurken 1960’lı yıllardan sonra üye sayısını giderek artmıştır. Hali hazırda 200’den fazla ülkenin üye olduğu IMF, evrensel bir kuruluş olmasının yanı sıra finansal anlamda da en güçlüsüdür.
IMF Görevleri
- Uluslararası mali düzenlerin sağlanması ve ekonomik trend analizlerinin yapılması,
- Ülkelerin sahip oldukları bilanço açıklarından dolayı kısa ya da uzun vadeli kredi teminleri yapılması,
- Ülkelerin sahip oldukları kur politikalarının takibi ve gözetlenmesi
- Dış ticaretin çok daha yüksek oranda artış göstermesini sağlamak,
- Ülkelerin ihtiyaç duydukları tüm teknik yardımları sağlamak,
- Küresel ölçekli para politikaları çerçevesinde istatistikler ve tahminler yaparak ilerleyen yıllara ait analizler üretmek
- Mali anlamda problemlerin var olduğu üye ülkeler arasında arabulucu olmak başlıca IMF görevleri olarak sıralanabilir.
IMF İşleyişi
IMF haberleri genellikle zor duruma düşen ülkelerin kredi almaları veya kredi ödemeleri konularında olmaktadır. Ancak tüm üye ülkelere her zaman kredi verilebilmesi söz konusu değildir. Her ne kadar ülkenin üye olmasından kaynaklı avantajı var olsa da sahip olunan para politikaları ve ticaret hacimleri kredilerde etkili olmaktadır. Kredi talep eden ülkelerin bazı koşulları sağlamasıyla IMF ile anlaşma yapılabilmektedir. IMF işleyişi bu açıdan belirleyici olurken aynı zamanda üye ülkenin ödemeleri de kısa ya da uzun vadeli olarak düzenlenebilir.
Önerilen Yazı: IBAN Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Öğrenilir?
Mali açıdan zor durumda bulunan ve IMF aracılığıyla maddi destek isteyen ülkenin kamu giderlerini önemli oranda azaltması, çeşitli vergilerde artışa gitmesi, paraya olan talebin azaltılması ve ülke para biriminin değerinin düşürülmesi istenmektedir. Bu dört şartın kabul edilmesiyle IMF kredisi alınabilmektedir. IMF işleyişleri bakımından önemli olan Stand-by düzenlemeleri, yükselme eğiliminde devam eden ülkeler için geçerlidir. Bunun haricinde çok daha esnek krediler sağlanırken aynı zamanda düşük gelirli ülkelere verilen borçlarda ise faiz sıfırdır.
IMF Amaçları
Üye olan ülkelerin çok daha hızlı bir şekilde ekonomik büyümeye sahip olmasını amaçlayan IMF, para politikalarında denge oluşturmaktadır. Döviz kontrolünü sağlayarak ülkeler arasındaki ticaretin çok daha gelişmesine katkıda bulunmayı da amaç edinmektedir.
Milli para birimlerinin dolar ve altın değerlerinin belirlenmesi ve fon tarafından tescili de yapılmaktadır. Altın kıyasla döviz alımı yapılabilmesi, satılabilmesi de IMF amaçları arasında var olan bir başka maddedir. Bununla birlikte tüm üye ülkeler için sunulan şartlarda değişkenlikler olurken kredi tutarları, faiz koşulları ve yıllık vadelerde de farklılıklar olmaktadır.
Önerilen Yazı: Devalüasyon Nedir? Nasıl Yapılır? Sonuçları Nelerdir?