Gemiler Nasıl Batmaz? Suyun Üstünde Nasıl Gider?

Gemiler Nasıl Batmaz?

Gemiler denizin üstünde nasıl gider? Gemiler su üstünde nasıl durur? Gemiler suda nasıl batmaz? gibi sorular aldık. Sizin için araştırdık ve bu yazımızı hazırladık. Önemli buluşlardan bir tanesi olduğuna şüphe bulunmayan gemilerin deniz üstünde nasıl gittiği sorusu çeşitli bilimsel çalışmalarla ortaya konmaktadır. Geminin sahip olduğu donanım ve teknik akşamlara geçmeden önce bilinmesi gereken ilk kanun suyun kaldırma kuvvetidir.

Bundan tam 2250 yıl önce Arşimet tarafından ortaya konan suyun kaldırma kuvvetiyle günümüzde gemilerin suyun üzerinde gitmesi sağlanmaktadır. Bu kanuna göre kendi yoğunluğundan daha az bir yoğunluğa sahip cisimleri üzerinde taşıyan suda gemilerin yüzmesi mümkün olmaktadır. Binlerce yıldır deniz üstünde yüzdürülmeye devam edilen gemilerin sahip oldukları özellikler ve unsurlar birbirinden farklı olsa da temel yapıları itibariyle aynı kanunlar çerçevesinde hareket etmektedir. Cismin yoğunluğuyla suyun yoğunluğu aynı olması durumunda cismin bir kısmı deniz içinde kalırken dibe batma durumu da olmamaktadır.

Önerilen Yazı: Barometre Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

Gemilerin Tasarlanış Şekilleri

Gemilerin sahip olacakları yoğunlukların mutlaka su yoğunluğundan daha az olması gerekir. Bunun içinde birtakım yapılması gereken husus bulunmaktadır. Öncelikli olarak gemide var olan yoğunluğun düşürülmesi için büyük boşluklar oluşturulmaktadır. Gemi tasarımları da bu çerçevede yapılmaktadır. Gerek ön gerek arka kısımlarının aldığı şekil sayesinde ortaya büyük boşluklar çıkarılırken yoğunluğun azaltılması da sağlanır.

Suyun üzerinde kalması için denge unsuru olan gemi şekilleri yanı sıra safra olarak tanımlanan döküm ağırlıklarda konulmaktadır. Her geminin alt tarafına yerleştirilen bu safralar sayesinde geminin tam olarak düz bir şekilde suyun üzerinde hareket etmesi beraberinde gelir. Gemilerin tüm ince detayları hareket üzerine kurulu bir sistemin parçaları olmaktadır. Bunun olmaması durumunda en küçük bir sorunda yoğunluk problemiyle karşılaşılabilir. Yüklerle birlikte gemilerin taşıyabileceği tüm hususlarda incelemeler sonrasında belirlenmektedir.

Önerilen Yazı: Dalga Enerjisi Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Gemilerin Hareketi

Devasa yapılara sahip olan gemilerin hareketlerinde pervaneler kullanılmaktadır. Uskur olarak ifade edilen pervanelerle yön vermek de mümkün olur. Motordan alınan güçle dönmeye başlayan pervaneler sayesinde geminin su üzerinde hareketi başlamaktadır. Uskurların dönme eylemlerinde ise dönüş hızları rol oynamaktadır.

Bir uskurun çok daha fazla döndürülmesiyle o tarafa doğru hareket başlamış olmaktadır. Böylelikle geminin dönüşü sağlanır. Sonrasında ise uskurların düzeni tekrar aynı seviyeye getirilip doğru yönde ilerleme yapılır. Uskurların aksi tarafa döndürülmesiyle ise gemi yavaşlatılmaktadır. Fren yapma durumu da bu şekilde olur.

Gemilerin Batma Durumu

Bazı durumlarda yaşanan batan gemilerin oluşma nedeni su almalarıdır. Alınan suyla birlikte boşlukların dolması ve geminin yoğunluğunun artması sonucuyla suyun dibine doğru hareket başlamaktadır. Gemilerin denizin üstünde gitmesi teorisinin son bulmasıyla birlikte geminin kısa zaman içinde suyun en dibine yerleşmesine neden olan husus yoğunluklar arasındaki değişimdir. Bundan dolayı gemi kullanımlarında yoğunluk en önemli unsur olurken herhangi bir sebeple yoğunluğu arttırıcı durumların oluşması engellenmektedir. Gemilerin aşırı olarak yüklenmesi sonucunda da yoğunlukları artacaktır. Bu durumdan dolayı da batış kaçınılmaz bir son olmaktadır. Bundan dolayı belirli ağırlıkların aşılmaması gerekir. Aksi durumda yoğunluk etkisiyle geminin su üzerinde sürdürülebilmesi söz konusu olmayacaktır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir