Kuyruklu Yıldız Nedir? Nasıl Oluşur? Özellikleri Nelerdir?

Kuyruklu Yıldız Nedir?

Sahip oldukları gizemden dolayı ilgi çekici olan kuyruklu yıldızların tarihi milattan önceye kadar uzanır. M.Ö 240 yılında ortaya çıkan keşifle Halley ismini alan ilk kuyruklu yıldızın sonrasında binlercesi keşfedilmiş durumdadır. Son olarak 2002 yılında İkeya Seki isimli bir kuyruklu yıldızın gözlenmesi söz konusu olurken kozmik karışımlar olarak da tanımı yapılabilir. Güneşe yakın olmayan kuyruklu yıldızların tespit edilmesi söz konusu değildir. Güneş sistemi içerisinde ise çarpışma olmaması halinde girişleri olmamaktadır.

Kuyruklu Yıldız Nasıl Oluşur?

Merak edilen soruların başında kuyruklu yıldız nasıl oluşur sorusu da vardır. Astroid kuşağından gelebildiği gibi Kuiper kuşağı ya da Oort bulutu da kuyruklu yıldızların merkezleridir. Hareket etmelerinin sebebi Güneş çekiminden kaynaklanırken hızlı hareketleri sonrasında ise çok uzun kuyruklar oluştururlar. Görsel anlamda izlemesi zevkli bir durum olan bu hızlı kuyruk oluşumlarına ise çok sık rastlanılmaz.

Bunu Okuyabilirsiniz: Uzayda Nasıl Hareket Edilir?

Kuyruklu Yıldız Özellikleri Nelerdir?

Güneş’in çekimiyle hareketlenen ve yön durumunu buna göre belirleyen kuyruklu yıldızlar 5 bölümden meydana gelir. En iç kısmına çekirdek ya da nüve denilirken donmuş gazlar ve tozdan oluşur. Nüvenin hemen dışında bulunan gazların buharlaşmasıyla olan kısma ise koma denir. Koma bulutunu saran ise hidrojen bulutudur. Hareket sırasında çekirdekten çıkan tozların oluşturduğu toz kuyruğu ise çıplak gözle görülebilen tek bölümüdür. Çok belirgin olmasından ötürü takibi de kolaydır. Son bölümü iyon kuyruğu ise Güneş ile reaksiyon sonucunda açığa çıkan gazları ifade eder.

Kuyruklu yıldızlar belirli bir yörüngede hareket ederken kuyruklarıyla çok büyük alanları kaplayabilme özelliğine sahiptir. 10 Milyon kilometreye kadar uzayabilen bir cisim olurken aynı zamanda Güneş’e yakın olanları çok daha parlak görünüm sunar. Kuyruklu Yıldız hareketlenirken büyük bir toz bulutu da arkasında bırakır. Dünya ile bu tozların kesişmeleri halinde ise ortaya göktaşı yağmurları çıkar. Gündüz saatlerinde kuyruklu yıldızlar 50 derecede kadar çıkıp gece ise eksi 200 dereceyi görebilmektedir. Bunun getirdiği ilk sonuç ise yüzeylerde oluşan kırılmalardır. Sonrasında ise pürüzlü bir yapı ortaya çıkarken içerisinde su kütlesi de bulunur. Güneş’e en yakın noktasına perihelion denilen kuyruklu yıldızlarla ilgili çeşitli inanışlar ve hikayelerde bulunur. Çoğu zaman büyük bir bela ve kötü alamet olarak kabul edilen kuyruklu yıldızların musibet getireceğine olan inanç güçlüdür. 1997 yılında Dünya’dan görülen Helabopp kuyruklu yıldızdan dolayı binlerce insanın intihar etmesi de buna bağlanır.

Bunu Okuyabilirsiniz: Bigelow Uzay Şirketi: Uzaylılar Aramızda!

Güneş hareketiyle dönmesinin yanında Güneş’e yakın geçişlerde süblimleşme durumu da gerçekleşir. Bundan dolayı her dönüşte kütlesinden kayıplar yaşar. Çok yakından geçmesi durumunda ise kuyruklu yıldız parçalanarak yok olabilir. Güneş Sistemi bazlı araştırmalarda kuyruklu yıldızların geçmişleri, oluşumları ve nasıl ortaya çıktıklarına dair gizem büyük ölçüde korunur. Bununla birlikte hali hazırda araştırmacılar tarafından bulunan yeni bilgilerle çok daha fazla ayrıntıya sahip olmaktayız. İlk zamanlarda yalnızca buzla kaplı olduğu ifade edilen kuyruklu yıldızların bugün toz ve su içerdiği de kesin olarak bilinir.

 

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir