Geliştirilen Kumaş ile Yağmur ve Rüzgardan Enerji Üretiliyor!

Geliştirilen Kumaş ile Yağmur ve Rüzgardan Enerji Üretiliyor!

Tayvanlı ve Amerikalı bilim insanları saygın bilimsel bir dergi olan Advanced Science Communication’da yayınladıkları makaleye göre rüzgar, yağmur ve insan hareketi gibi çeşitli kaynaklardan enerji üretebilen, su geçirmez özellikte bir triboelektrik kumaş ürettiklerini açıkladılar. Belki daha önce duymamış olabilirsiniz. Triboelektrik etki kısaca sürtünme ile elektrik üretimidir. Bazı malzemeler birbirlerine sürtündüğünde bir malzemeden diğerine elektron transferi olmaktadır. Bu sebeple iki malzeme birbirinden uzaklaştırıldığında aralarında bir potansiyel fark oluşmaktadır. 

Günümüzde hem insanın kendi hareketinden hem de çevresindeki hareket kaynaklarından kolay bir şekilde enerji elde edilmesini sağlamak için çok sayıda çalışma yapılıyor. Şimdiye kadar yapılan araştırmalar sonucunda geliştirilen bazı küçük boyutlu triboelektrik nano jeneratörler ile düzensiz ve düşük frekanslı hareketlerden başarıyla enerji üretilebildi. Bu çalışmalar için geliştirilen nano jeneratörler, düşük maliyetli ve güvenilir sonuç vermeleri gibi olumlu yönlere sahip olmalarının yanında, tek bir hareket türünden enerji üretebilmeleri ve ıslak veya aşırı nemli ortamlarda triboelektrik etkinin engellenmesi sebebiyle düzgün çalışamamaları gibi olumsuz özelliklere de sahipti.

Önerilen Yazı: Rüzgar Türbini Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Ayrıca, su geçirmez özellik sağlanmasının çok zor olması ve uzun süreli çözüm sağlamaması da başka bir eksiklik olarak görülüyordu. National Chung Hsing Üniversitesi ile Georgia Institute of Technology ortak çalışması ile Ying-Chih Lai ve arkadaşları yüksek triboelektrik etkiye ve aynı zamanda su geçirmez özelliğe sahip kumaş katmanlarından oluşan bir nano jeneratör tasarımı gerçekleştirmeyi başardılar.

Tasarımlarının esnek yapıda olması sayesinde çok çeşitli kaynaklardan enerji toplamak mümkün oluyor. Geliştirilen nano jeneratör tasarımı ile insanın kendi hareketi sayesinde enerji üretilebildiği gibi, rüzgar ve yağmur damlalarının yol açtığı daha küçük hareketlerden de enerji hasadı gerçekleştirilebiliyor. Lai, iletken kumaşı örerken kullandıkları malzemeler sayesinde daha önceki nano jeneratörlerden daha yüksek oranlarda enerji elde edebildiklerini belirtiyor.

Şemsiye ve yağmurluk örneklerinde denenen nano jeneratörler, su damlalarının kumaş yüzeye çarpması ile elektrik enerjisi üretebiliyor. Çalışmada ürettikleri kumaşın bayrak, çadır, çatı kaplaması, şemsiye ve yağmurluk gibi oldukça çeşitli alanlarda kullanım potansiyeline sahip olduğunu gösteren Lai ve arkadaşları akıllı kumaş ürünlerine yeni bir boyut kazandırmış görünüyor. Proje ekibi nano jeneratörlerinin ticari uygulamaları ile ilgili çalışmalara da başladı. Çalışmanın sonuçları giyilebilir teknoloji, kendinden enerjili sensörler ve genel olarak enerji üretimi konularında yeni uygulamalara yol açacak gibi duruyor.

Önerilen Yazımız: Taşınabilir Türbin ile Elektrik Üretmek

Kaynak: Bilim ve Teknik dergisi

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir