Nanoteknoloji Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları

Nanoteknoloji Nedir?

Nanoteknoloji, biyoteknoloji, derin öğrenme! Artık geleceği bu kavramlar etrafında şekilleneceği aşikar. Bu yazımızın konusu Nanoteknoloji kavramı oldu. Yakın tarihimizde bilim ve teknolojide kat edilen mesafe, eskiye nazaran çok büyük seviyelere ulaşmıştır. Gelişen teknoloji insanoğlunun malzemeyle olan ilişkisini iyice artırmış ve malzeme teknolojisinin uluslararası gelişmişliğin temel bir göstergesi haline gelmiştir.

 

Nanoteknolojinin gelişimi, insanların bir maddeyi atomik boyutlarda inceleme isteğinden doğmuştur. Bunun için çalışmalar yapan bilim adamlarında birisi olan Amerikalı fizikçi Richard Feynman, geleceğimizin etkileyecek bu teknolojiyi yani nanobilim ve nanoteknoloji devrini başlatan kişi olarak tarihe geçmiştir. 1918 ile 1988 yılları arasında yaşayan Richard Feynman hakkında daha fazla bilgi öğrenmek isterseniz, Buraya tıklayarak ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz. 

Önerilen Yazı » Biyosensör Nedir? Ne İşe Yarar?

Fizikçi Richard Feynman, ilk kez 1959 yılında yaptığı bir konferansta “There is plenty of room at the bottom” ifadesini kullanmıştır. Türkçe olarak “Aşağıda daha çok yer var” olarak çevrilen konuşmasında nano boyuttaki kavramlara değinmiştir. Richard Feynman ayrıca imalat alanında da nano boyutların kullanıma başlamasıyla yeni çalışmaların üretileceğini açıklamıştır. Nanoteknoloji alanında bir milat olan bu konferansta imalat için önce nano boyutlarda üretim yöntem ve sistemlerinin yapılmasının önemine değinmiştir.

Nanoteknoloji Nedir?

Nanoteknoloji kavramını teknik olarak açıklamak istersek, en küçük yapı taşı olan atom ve atomlardan oluşan moleküllerin bir araya getirilerek işe yarar yapıların nano boyutta meydana getirilmesi diye açıklayabiliriz. Nano boyut dediğimizde de, nanoteknoloji alanında geliştirilen boyutlara verilen addır. Nanoteknoloji veya nanobilim alanında çalışmalar yapmak için birden çok disipline sahip olmak gerekmektedir. Bir fizikçinin ortaya attığı bir kavram olsa dahi nanoteknolojinin belirli bir konusu yoktur. Birden çok disiplin ile birden çok araştırmayı içine alabilen bir alan olarak karşımız gelmektedir. Nano sayısal olarak milyarın biri (1/1.000.000.000) yani 10^9 (on üzeri dokuz)’un 1’i değerindedir. 

Önerilen Yazı » Yapay Zeka Nedir? Ne İşe Yarar? Uygulama Alanları

Amerika patent ofisine göre “Nanoteknoloji, nano boyuttaki yapıların kontrol ettiği araştırma, üretim ve işleme verilen addır. Bu işlemler olurken, daha büyük yapılara entegre edilen sistemler bütünüdür.” ifadesi yapmaktadır. NASA ise, nano boyutlarda yapıların kontrolü ve imali ile daha büyük yapıların oluşturulmasına ve bu yapılarla yeni özelliklerin elde edilmesi işlemine nanoteknoloji demektedir.

Nanoteknoloji Nerelerde Kullanılıyor?

Nano ifadesi normalde bir ölçü değeridir. Yaşadığımız şu zamanlarda mühendislik uygulamalarındaki sistemlerin birçok özelliği mikrometre değerinden daha büyük tane, kristal gibi iç yapılarından oluşmaktadır. Nano malzemeler ise mikrometreden daha küçük yapıda olmakla beraber biyomedikal, elektronik elemanlar, mekanik sistemler, hassas ürünler gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır.

Nanoteknolojinin gelişmesiyle nano boyutlarda malzemeler üretilmektedir. Bu üretilen malzemeler ile beraber yeni, hafif ve hassas ürünler üretilebilmektedir. Örneğin süper bilgisayarları üretmek için gereken transistörler nano temelli yapılmaktadır. Böylelikle bir alana daha fazla transistör koyulabilmektedir. Şuan kullandığımız DVD’ler birkaç filmi içine alırken nano temelli yapılarla beraber üretilen DVD’ler yüzlerce filmi içine alabilecektir. İnsan vücudunda gezinmesi planlanan robotlar üretilmeye çalışılıyor. Hatta üretilen robotları da görebiliyoruz. Bu robotlarda nano temelli yapılardan oluşmaktadır. Gelecekte ise beyin içinde çalışmalar düşünülüyor. Nano temelli harici hafızalara sahip yarı insan yarı robot bir türün ortaya çıkacağı düşünülüyor. Gelecek nanoteknoloji alanında yapılan yeniliklerle şekilleneceğini size söyleyebiliriz. 

 

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

3 thoughts on “Nanoteknoloji Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları

  • ARAŞTIRMACI

    çok teşekkürler

    Yanıtla
    • TeknolojiProjeleri.com

      Rica ederiz. İyi okumalar 🙂

      Yanıtla
  • Kaan Öner

    eyw işime yaradı 😀

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir