Türk Nükleer Fizikçilerden Radyasyon İçermeyen Tomografi Cihazı

Nükleer fizik uzmanı bilim insanlarımız mesanenin görüntülenmesi için yeni bir cihaz geliştirdi. Bilim insanımız Elif İnce’nin liderliğinde geliştirilen bu cihazın diğer cihazlardan ayıran en önemli özelliği ise radyasyon içermeden tomografi alabilmesi. Patentini alan bilim insanlarımız ayrıca Türk Patent ve Marka Kurumu’nun düzenlediği uluslararası yarışmadan da altın madalya aldı.

Ne yazık ki ülke olarak PET ve tomografi ile yaptırdığımız görüntülemelerle Dünya’da 3. Sırada radyasyon alan ülke olarak istatistiklerde yer alıyoruz. Buradan yola çıkan İstinye Üniversitesi Öğretim üyesi ve Nükleer Fizik uzmanı Doç. Dr. Elif İnce, Prof. Dr. Yunus Söylet, Prof. Dr. Cenk Büyükünal, Prof. Dr. Mehmet Eliçevik, Prof. Dr. Haluk Emir beraber çalışarak bu cihazı geliştirdi. Ayrıca cihazın ticari olarak üretime geçilebilmesi içinde çalışmalara başladılar.

Gerçek bir tomografi cihazının iç kısmının görüntüsüdür. Temsilidir.

Önerilen Yazı » Jaguar Volvo Gibi Dünya Markalarıyla Çalışan Türk Şirket

Radyasyon İçermeyen Tomografi Cihazı

Öğretim elemanı Elif İnce geliştirdikleri ve ismi “alt üriner sistem elektrik empedans tomografi” cihazın özelliklerini şöyle açıkladı;

“Elektrik empedans tomografide hiç radyasyon olmadan, günümüzde kullandığımız tomografi ve PET cihazlarını içerdiği radyasyon vücuda girmeden, sadece elektrik sinyalleri kullanılarak 3 boyutlu görüntüleme sağlamakta ve çok daha yüksek çözünürlükte görüntü elde edebiliyoruz. Çocuklarda, hamilelerde, bebeklerde çok rahatlıkla kullanılabiliyor. Bir de ülke olarak tomografi ve PET kullanımında dünyada 3. sıradayız ve çok fazla radyasyon alıyoruz. Bu cihazın avantajı radyasyondan uzak durmamızı sağlayabilecek.

Bu cihaz alt üriner sistem bozukluğu olan çocukların mesanelerinin görüntülenmelerinde kullanılabilir. Bu organa özel bir görüntüleme sistemi. Yurtdışında akciğer organı için yapılan çalışmalar var. İlk defa mesane için biz bunu geliştirdik. Özellikle çocuklar tomografi ve PET cihazında çok fazla durmak istemezler. Kapalı alanda korkarlar ve huysuzlanırlar, ağlarlar. Bu cihaz ile basit bir düzenek ile onların vücutlarına dışarıdan yerleştireceğimiz elektrik sinyallerini algılama yöntemimiz ile çok rahatlıkla mesanelerinin görüntülerini alabiliyoruz.”

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir