Nesneleri Atomlarına Kadar Görüntüleyebilen Mikroskop: ezAFM
Nesneleri Atomlarına Kadar Görüntüleyebilen Mikroskop: ezAFM
Merkezi İvedik Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve ülkemizin ilk yerli nanoteknoloji şirketi NanoManyetik firması, 10 yıllık çalışmanın ardından nesneleri atomlarına kadar görüntüleyebilen ve adına “ezAFM” verdikleri mikroskobu üreterek Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA’dan) birçok ülkeye satmaya başladı.
Nanomanyetik firmasının Genel Müdürü aynı zamanda ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Oral, şirketi kurdukları 1999 yılından bu yana yürüttükleri çalışmaların sonucunda, yüzeylerin haritasını nanometre seviyesinde elde edebilen mikroskop geliştirdiklerini söyledi.
Yerli Atomik Kuvvet Mikroskobu ezAFM Nedir?
Düşük maliyetli bir Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM) olan ezAFM, eğitim amaçlı olduğu kadar araştırma amaçlı da geliştirilmiştir. Konsolun sapmasını ölçmek için optik ışın saptırma yöntemi kullanılır. ezAFM tarayıcı, ∼50x50x6 μm tarama alanına sahip ses bobini motorları kullanılarak oluşturulmuştur. Mikroskop, kurulum sürelerini en aza indiren hizalamasız konsollar kullanır. FPGA tabanlı AFM feedback Control elektronikler ile geliştirildi. FPGA teknolojisi, tüm çevre birimlerini paralel olarak sürmemizi sağlar.
ezAFM Denetleyici, USB 2.0 arabirimi ve Wi-Fi ile PC’ye bağlanır. <5nm yanal ve ∼0.01nm dikey çözünürlüğe sahiptir. ezAFM, HOPG ve mika’da tek atomik adımları görüntüleyebilir. <3 μm çözünürlüğe sahip bir optik mikroskop da sisteme entegre edilmiştir. ezAFM, dinamik mod, temas modu, yanal kuvvet mikroskobu gibi farklı AFM çalışma modlarını destekler. Manyetik kuvvet mikroskobu ve elektrik kuvvet mikroskobu gibi gelişmiş modlar daha sonra uygulanacaktır. Yeni ezAFM sistemi, öğrenci laboratuvarları için kısa öğrenme süreleri, hızlı kurulum ve en iyi fiyat / performans oranı ile taşınabilir uygulamalar için kolay taşıma sağlar.
Geliştirdikleri mikroskobun görme engellilerin parmaklarıyla dokunarak nesneleri tanımasına benzer bir anlayışla çalıştığını belirterek, “Bu açıdan bakıldığında parmak yerine sivri bir iğne kullanıyoruz. Ölçüm yapmak için de parmağımızın yerini lazerli bir ölçüm sistemi alıyor. Elimizi hareket ettirmek yerine iğneleri yüzeyde hareket ettiriyoruz. Bir de kontrol devremiz var, o da beynimizin işlevini yerine getiriyor. Bütün bu bileşenleri bir araya getirerek yüzeyin haritasını nanometre, hatta atomik seviyede görebilen mikroskoplar yapıyoruz.” diye konuştu.
Mikroskobu NASA’ya da sattıklarını kaydeden Oral, mikroskobu ihraç ettikleri ülkeler arasında Japonya, Güney Kore, Polonya, İtalya, Fransa, İspanya, İsrail, İran, Şili ve Brezilya’nın da bulunduğunu söyledi.
Önerilen Yazı: Elektrik Tellerindeki Toplar Nedir? Ne İşe Yarar?