Suyla Çalışan Bilgisayar: Su Damlacıklarını Elektron Gibi Kullanma
Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar on yıllık bir çalışma sonunda “suyla çalışan” bir bilgisayar icat etti. Şu an kullandığımız bilgisayarlarda ve tüm elektronik cihazlarda bilgi elektronlar sayesinde taşınır ve işlenir. Elektronun varlığı ve yokluğu, ikili sistemin temeli “1” ve “0” durumlarına karşılık gelir.
Manu Prakash’ın liderliğini yaptığı araştırmacılar su damlacıklarını elektron gibi kullanmayı başardı. Bu bilgisayarda ikili sistemin temeli su damlacıklarının varlığı ve yokluğu. Bu “suyla çalışan” bilgisayar, şu an yazıyı yazdığım bilgisayarın yaptığı tüm işlemleri yapabiliyor. Bilgisayarın temeli olan yonga manyetik alanları, minik demir çubukları ve manyetik nano parçacıkların çözündüğü suyu kullanıyor. Şu an yonga bir posta pulunun yarısı büyüklükteyken, su damlacıkları bir toplu iğne başı büyüklüğünde. Araştırmacılar boyutları daha da küçültmek için uğraşıyor.
Önerilen Yazı: Şifreyi Saatler İçinde Çözen Bilgisayar Teknolojisi
Araştırmacıların bu bilgisayarı yapmak için on yıldır uğraşmasının sebebi ise su damlalarının taşıyabileceği kimyasal maddeler. Kimyasal maddelerin taşınabilmesi, fiziksel maddeleri doğrudan manipüle ve kontrol edebilen yeni bir bilgisayar sınıfının ortaya çıkışını haber veriyor. Örneğin karmaşık kimyasal reaksiyonlar test tüplerinin içinde değil bu bilgisayar sayesinde bir damla suyun içinde çok daha kontrollü bir şekilde gerçekleştirilebilecek.