Rüzgar Türbini Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
Rüzgar Türbini Nedir?
Var olan rüzgar enerjisinin elektrik kullanımına çevrilmesini sağlayan araçların bir araya gelmiş hali olan rüzgar türbini, farklı modelleri ve çeşitleriyle kullanılagelmektedir. Hali hazırda çok yeni bir elektrik üretim aracı olurken maliyet hesaplarına göre tercih edilmektedir. Yatay veya dikey eksenli olan modeller var olurken 1, 2 ya da 3 kanatlı rüzgar türbinleri bulunmaktadır. Kullanılacak alan ve olanaklara göre seçimler yapılarak rüzgar türbini kullanılmaktadır.
Rüzgar türbini en az 3 bölümden oluşmaktadır. Üretmeyi sağlayan unsur jeneratör, şaft ve pervane kanatlarıdır. Rüzgarın esmeye başlamasıyla dönen kanatlar sayesinde kinetik enerji sağlanır. Aynı yönde dönecek şekilde tasarlanırken yapılarına göre güç durumları değişkenlik göstermektedir. Pervanelerle birlikte dönen şaft ise motor içinde hareket oluşturmasını sağlamaktadır. Motorun çıkışında elektrik enerjisi bu şekilde elde edilir.
Önerilen Yazı » Rüzgar Türbinleri Neden 3 Kanatlıdır? Özelliği Nedir?
Rüzgar Türbini Ne İşe Yarar?
Güneşin doğmasıyla birlikte çalışmaya başlayan rüzgar türbini, sıcak ve soğuk havanın yer değişmesiyle oluşan rüzgarlardan önemli düzeyde elektrik enerjisi elde etmede kullanılmaktadır. Uygun bir jeneratör yardımıyla şaft ve pervanelerin ortaya çıkardıkları hareket enerjisinin elektrik enerjisine dönüşümü tamamlamaktadır. Çeşitli sanayi kuruluşları ya da tesislerde kullanımı söz konusu olacak elektriklerin üretiminde ekonomik fayda kazandırmaktadır. Her ne kadar maliyeti yüksek olsa da kurulum aşamalarından sonra uzun yıllar kullanılabilmektedir.
Rüzgar Türbini Nasıl Çalışır?
Belirtildiği gibi iki farklı tasarımlı olacak şekilde rüzgar türbin teknolojisi kullanılabilir. Yatay ya da dikey rüzgar türbinleri çalışma düzenleri açısından ise farklılık bulundurmamaktadır. En alt kısımda vites kutusu ve elektrik üreteci vardır. Pervana kanatları ile destek kabloları ise üst mil göbeği ile alt mil göbeği arasındadır. Bir bağlantı durumu bulunurken düşey ekseni yere dik olacak şekildedir. Rüzgarın geleceği yöne doğru yapılan ayarlama sonrasında kullanıma başlanmaktadır.
Önerilen Yazı » Buhar Türbini Nedir? Nasıl Çalışır?
İlk harekette çoğunlukla elektrik motoru yardımıyla olmaktadır. Özellikle deniz seviyesine yakın olunması halinde bu durum şarttır. Çok daha yüksek tepelerde kullanımıyla önemli avantajlar elde edilmektedir. Rüzgar şiddetine göre pervaneler dönüşleri hızlanmaktadır. Sonrasında ise belirli hızla dönüşle hareket enerjisi ortaya çıkmaktadır. Dönme hareketinin alt kısımdaki üretece iletilmesi ise şaftla yapılmaktadır. Pervaneyle şaft arasındaki hızın arttırılması için dişli kutusu kullanılmaktadır. Böylelikle açığa çıkacak enerji de artacaktır. Frenler ise olası hatalı durumlarda kullanılmaktadır.
Aşırı yüklenme hallerinde de pervanelerin zarar vermeden durması fren sistemleriyle gerçekleştirilmektedir. Elektrik Donanımı ise üretilen enerjinin ilgili yerlere gönderilmesini sağlamaktadır. Sokak lambaları, deniz fenerleri, fabrikalar ya da farklı alanlarda enerjinin kullanımı söz konusu olabilmektedir. Rüzgar türbini çalışması sonucunda hiçbir olumsuz durum yaşanmaksızın enerji elde edilmesi mümkündür.
Ortaya çıkarılan enerjinin hesaplanması model ve çeşitlere göre değişkenlik göstermektedir. Buna karşın rüzgar hızı ve pervaneyle çapıyla da hesaplama yapılmaktadır. Bundan dolayı çok daha kısa sürede yüksek oranda enerji elde edilebilmesinde pervane çapının arttırılması gerekir. Bu durumda yüksekliğiyle artmasıyla bağlantılıdır. Bunun için Kule kullanımları var olurken yerden yüksek olmasıyla işleme girecek rüzgar hızı arasında doğru orantı bulunmaktadır.
Ancak çok hızlı bir rüzgar esme durumlarında ise pervanelerin hasar görmesi hatta takla atma durumları yaşanabilmektedir. Bu durumlarının önüne geçmek için ise pasif yavaşlatıcı kullanılmaktadır. Böylelikle rüzgarın tersi yönüne alınarak pervane hızının çok aşırı olması engellenir. Aktif yavaşlatıcı ise pervane ile birlikte motor kısmının da açısını değiştirmektedir.
Rüzgar türbinleri güneşin doğuşuyla çalışmaya başlar diye bir şey söz konusu değildir rüzğar olduğu sürece 24 saat gece gündüz demeden çalışabilirler