Artırılmış Gerçeklik Nedir? Nasıl Çalışır? Kullanım Alanları

Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Aralıksız bir şekilde devam eden teknolojik gelişmelerin son halkası olan artırılmış gerçeklik, sanal nesnelerin gerçek görüntüler üzerine eklenmiş şeklinde algılanmasıdır. Oldukça popüler bir konu olurken çeşitli cihazlarla test edilmesi de ihtimal dahilindedir. Çoğunlukla sanal dünyanın gerçek yaşama entegresi olarak görülse de zenginleştirilmiş gerçeklik tanımlaması da uzmanlar tarafından yapılagelmektedir. Yaşanılan ve var olan çevrenin ses, görüntü ya da GPS destekleriyle yeninde ortaya konulması ve bu oluşumda eklemelerin bulunmasıdır. Hali hazırda var olan sanal durumun gerçek olarak algılanabilmesi söz konusudur.

Artırılmış Gerçeklik Ne İşe Yarar?

Gerçek yaşamla bağ kurulmasını amaçlayan sanal gerçeklikle unsurların çok daha canlı ve anlaşılabilir olmaları mümkün hale gelmektedir. Dikkat çekici bir görünüm içinde artırılmış gerçeklik kullanılmaktadır. Sanal dünya öğelerinin gerçeğe taşınmasında yararlanılmaktadır. Her alan özelinde ihtimal dahilinde olması da kullanımı da oldukça yaygın hale getirmektedir. Herhangi bir mekanın gezilmesi ya da izlenmesi için kullanılabileceği gibi gidilme imkanı bulunmayan alanların çok daha net bir şekilde bilinmesi de sağlanmaktadır. Ayrıca gerçek verilerin yeniden şekillenmesiyle hayali bir dünyanın yaratılması da mümkün olmaktadır.

Önerilen Yazı: Sezar Şifreleme Nedir? Nasıl Yapılır?

Artırılmış Gerçeklik Nasıl Çalışır?

Bir hayli uzun zamandır çalışmaları yapılan artırılmış gerçeklik, çeşitli uygulamalar üzerinden sağlanırken aynı zamanda reklam özelinde ortaya çıkmaya başlamıştır. İlk olarak bir mağazanın ortaya çıkardığı AR uygulaması üzerinden artırılmış gerçeklik tanıtılmıştır. Zahmetsiz bir şekilde istenilenlerin görülmesi ve net bir şekilde algılaması yapılabildiğinden kullanımı tek bir uygulamayla gerçekleştirilmektedir.

Apple tarafından ortaya konulan uygulamalarda kaliteli filtreli bir şekilde imkanları kazandırmaktadır. Son yıllarda popüler kültürün şekillenmesinde ve yeniden dizayn edilmesinde aktif rol oynayan Snapchat uygulaması da Artırılmış gerçeklik kaynaklarından bir tanesidir. İlerleyen yıllarda çok daha büyük çaplı olacak şekilde çalışmalar yapılırken var olan gerçek konum kullanılmaktadır. Fotoğraf ya da video üzerinden verilerin aktarılması sonrasında sanal oluşumlar yapılmaktadır. Böylelikle hiç olmayan unsurların var gibi algılanması sağlanır. Var olan mekanın zenginleştirilmesinden ötürü zenginleştirilmiş gerçeklik olarak da dile getirilmektedir. Çağa ayak uydurulan teknolojik gelişmelerden olurken akıllı cihazlarla kolaylıkla test edilebilir.

Önerilen Yazı: V-Ray Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

Artırılmış Gerçeklik Özellikleri 

Özellikleri arasında gerçeklik algısının değişimi belirleyici olmaktadır. Hali hazırda var olduğu bilinen unsurlara yapılan eklemeler ise bazı durumlarda olumsuz sonuçlarda verebilmektedir. Gerçeklik algısının bozulması üzerine kurulu bir sistem olmasından dolayı da insanların ilgisini çekmektedir. Buna karşın insan bilinci tarafından algılanan sanal unsurların gerçek olarak tanımlanması da karşılaşılan durumlardandır. Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmaların katalogları için hazırlanmış olan artırılmış gerçeklik, sonraki dönemlerde ise daha çok eğlence üzerine dönüşmüştür. Buna karşın halen zahmetsiz bir şekilde internet üzerinden yapılacak satın alma durumlarında dizayn ve görünümlerin belirlenmesinde yararlanılmaktadır. Tüketiciye sağlanan kolaylıkla ürünlerin nasıl durdukları ya da herhangi bir değişim sonucunda mekanın nasıl olduğu bilgisi verilmektedir. Artırılmış gerçeklik alanında ek bilgiler vermek isterseniz, alt tarafta yer alan yorum kısmına yazabilirsiniz. Memnuniyet duyarız.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir