Bulanık Mantık Nedir? Nasıl Uygulanır? Özellikleri Nelerdir?
Bulanık Mantık (Fuzzy Logic) Nedir?
Dijital sistemlerin giderek gelişmesiyle birlikte artık insan hayatına giren robotlar belirli teorileri ve model oluşturma süreçlerini de beraberinde getirdi. İnsanlar tarafından giderek geliştirilen makine beyinli düşüncelerin sonuçlarından bir tanesi de şüphesiz ki bulanık mantık oldu. Karar mekanizması olmasıyla birlikte bulanık kelimesinin belirsizlik ifade ettiği bilinir. Bununla birlikte bulanık mantık ise sorulara karşı verilebilecek cevapların ikiden fazla olmasıyla ortaya çıkan karar mekanizmalarıyla gerçekleşir. Doğru ya da yanlış haricinde çok doğru, yaklaşık doğru, yaklaşık yanlış, yanlış, çok yanlış gibi yakınlık ve uzaklık dereceleri karar mekanizmasının temelleridir.
Bulanık Mantık Özellikleri Nelerdir?
Aristo ya da Farabi gibi bilim insanların ortaya koyduğu klasik mantığın aksine çalışan Bulanık mantık uzun yıllarca Batı kültüründe kabul görmemiştir. Sadece siyah ya da beyaz olarak her türlü durumunun netlik kazanmasını ortadan kaldırdığı için herkes tarafından reddedilmiş bir teoridir. Ancak mutlak bilimlerin dahi kesinliğe bağlı olmamasıyla bulanık mantık daha güçlü bir şekilde kabul görmeye başlamıştır. Albert Einstein gibi bilim insanların matematik içerisindeki kanunların kesin olmadıklarını söylemesi de bu durum üzerinde etkilidir.
Önerilen Yazı: Yapay Zeka Nedir? Ne İşe Yarar? Uygulama Alanları
Bulanık Mantık Nasıl Uygulanır?
Bulanık mantık özelinde oluşan bulanık sistemlerin uygulamalarında farklı unsurlar vardır. Bulanık sistemler içerisindeki elemanlar ve kümelere olan yakınlık derecelerinin önemi de büyüktür. Çok daha doğru ve kolay bir şekilde algılanabilmesi için klasik mantık ile karşılaştırma yapılabilir. Bilindiği gibi klasik mantığa göre hareket edilmesi durumunda Cuma günü elemanı, hafta sonu kümesinde değildir. Bu durumda 0 ile gösterilir. Ancak cumartesi elemanı ise hafta sonu kümesinde yer alacağı için 1 ile gösterilir.
Bunlar arasında hiçbir şekilde değişim durumu olmamaktadır. Ancak çok daha hassas derecelendirmeler yapıldığı için bulanık mantıkta olan bir elemanın birden fazla kümeye dahil edilmesi söz konusudur. Cuma günü elemanı özelinde değerlendirme yapılacak olursa %45 oranında hafta sonu kümesine, %55 oranında hafta içi kümesine yazılması daha uygundur. Bu durum en son hafta içi günü olmasından kaynaklanır. Aynı şekilde Pazar günü de aslında bulanık mantık hesabına göre %5 oranında hafta içi kümesi aittir.
Bulanık Mantık Uygulama Aşamaları
Bulanık mantık çerçevesinde elemanların kümelere dahil oranları belirlenir. Belirtilmiş olan kurallara göre sistemlere giriş yapılırken istenen çıktılara dönüşüm sağlanır. Bu süreçte ise bulanıklaştırma, kontrol ve durulaştırma aşamaları sırasıyla uygulanır. Son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalarla birlikte sürücüsüz araçlarda bulanık mantık teorisine göre yönlendirilir. Bu çerçevede yapılacak ölçümlerde araç hızı, mesafe ve hız durumu kümeleri oluşturulur. Araç hızı yüksek ve mesafe kısa ise kırmızı ışıkta araç hızı düşürür. Araç hızı yüksek, mesafe kısa ve yeşil yanıyorsa araç hızı sabit olur. Değişkenlere bağlı olarak karar verme mekanizması sağlanırken en yakın çıktının elde edilmesi amaçlanır. Elemanların kümelere olarak uzaklık ve yakınlıkları ortaya çıkarken bu durumlara göre de 0 ve 1 değerleri verilir. Yazımızı sürekli güncelleyip, geliştireceğiz. Bildiklerinizi, yorumlarınızı alt taraftaki yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.