Oktay Sinanoğlu Kimdir? Hayatı, Buluşları, Eserleri Nelerdir?
Oktay Sinanoğlu Kimdir?
Bilim dünyası açısından yaptıklarıyla bilinen Oktay Sinanoğlu, başta kimyacı olmak üzere biyokimyacı ve daha da çok moleküler biyofizikçi unvanlarıyla dünya çapında tanınır. 1935 yılının şubat ayının yirmi beşinci günü İtalya’nın Bari şehrinde dünyaya gelmiştir. 2. Dünya Savaşı patlak verdiğinde ise ailesiyle birlikte Türkiye’ye gelmiş olan Sinanoğlu’nun babası Nüzhet Sinanoğlu, uzun yıllar Bari’de Türkiye Başkonsolosluğunda görev yapmış devlet adamıdır.
Oktay Sinanoğlu Çalışmaları
Oktay Sinanoğlu başarısıyla övgüyü hak edecek bir insandır. Amerika’nın en iyi üniversitelerinden birisi olan Yale Üniversitesi’nde 28 yaşında Profesör olmuş bir bilim insanıdır. TED Koleji sonrasında Kaliforniya Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği’ni tamamlayan Sinanoğlu, yüksek lisans eğitimi için MIT’den kabulü almıştır. Alanında önemli bir ödül olan Sloan ödülü alan Sinanoğlu, kurumsal kimya alanında da doktora derecesini kazanmıştır. Önemli bilim insanı Kentteth Pitzer ile doktora danışmanı olmasından ötürü birlikte uzunca süre çalışmalar yapabilmiştir.
Ayrıca Bakınız: Cahit Arf Kimdir? Hayatı, Eserleri
Yale Üniversitesi özelinde ortaya koyduğu bilimsel ve yenilikçi çalışmalar arasında “Atom ve Moleküllerinin Çok-Elektron Teorisi”, “Çözgeniter Kuramı”, “Kimyasal Tepkime Mekanizmaları Kuramı”, “Mikrotermodinamik”, “Değerlik Kabuğu Etkileşim Kuramı” ilk sıralarda gelir. Atom özelinde çalışmalar gerçekleştirirken atomun sahip olduğu temel yapısına ilişkin ayrıntılı bir kuram ortaya koydu. Böylelikle çok daha farklı bilimsel çalışmaların yapılabilmesine zemin hazırlandı.
Ayrıca çeşitli kuramların ortaya konulmasına ilişkin konferanslar veren Sinanoğlu, DNA sarmalına ilişkinde veriler elde eden nadir insanlar arasındadır. Çözelti içerisinde DNA sarmalının nasıl durduğuna açıklık getirmiştir. Bu kapsamda ortaya koyduğu çalışmaların halen referans alınması da işleyişi açısından değerlidir. Ayrıca ABD Ulusal Standartlar Kurumu kataloğunda olduğuna inandığı yanlışları düzeltmesi de Sinanoğlu çalışmalarından bir tanesidir.
Türkiye açısından da bir değer olan Sinanoğlu, ODTÜ mütevelli heyeti kararıyla danışman profesör unvanını edinir. Ardından ise 1957 yılında çıkan özel kanunla Cumhuriyet Profesörü olarak anılmaya başlanmıştır. TÜBİTAK Bilim Ödülü kazanmasının yanı sıra, 1973 yılı içerisinde Alexander von Humboldt Araştırma Ödülü ve 1975 yılında da Uluslararası Japon Bilim Ödülü’nün tek başına kazananları olmuştur.
Ayrıca Bakınız: Galileo Galilei Kimdir? Hayatı, İcatları, Eserleri Nelerdir?
Oktay Sinanoğlu Eserleri
Dünya açısından değerli olan atom ve DNA özelinde çalışmaların insanlık açısından önemli olduğunu her kimyager söylemeye devam etmektedir. İlk olarak Modern Quantum Chemistry isimli eserini yazan Sinanoğlu, 1965 yılında bu eseri bitirmiştir. 1970 yılında basılan Sigma Molecular Orbital Theory, 1971 yılında çıkan Three Approaches to Electron Correlation in Atoms and Molecules eserleri de en önemlileri arasındadır. New Directions in Atomic Physics isimli bilimsel bir çalışması da var olan Oktay Sinanoğlu, Türkçe diline dair de eserleriyle bilinir. Bye Bye Türkçe ile birlikte “Hedef Türkiye” eserinde de Türk Dili özelinde anlatıları vardır.
Oktay Sinanoğlu Ölümü
Tarihler 19 Nisan 2015’i gösterdiğinde ise ABD’nin Florida kentinde vefat eden Oktay Sinanoğlu, çalışmaları ve eseriyle halen kimya dünyasında yol gösterici konumundadır. Halen ziyaretleri açık olan Karacaahmet Mezarlığındaki yerinde ise her yıl yüzlerce bilim insanı, çalışmalarından ötürü teşekkürleri sunmaya devam eder.