Galileo Galilei Kimdir? Hayatı, İcatları, Eserleri Nelerdir?

Galileo Galilei Kimdir?

17.yüzyıl bilimsel devrim sürecinde etkili rol oynayan aydınlardan bir tanesi olan Galileo Galileli, 1564 senesinin ikinci ayında dünyaya gelmiştir. İtalyan kökenli olup Pisa şehrinde yaşamıştır. Ünlü bir müzisyen olan babasının ortaya koyduğu deneysel çalışmalardan ilham alıp çeşitli araştırmalara girişmesi de oldukça erken tarihlerde olmuştur. Her ne kadar babası tıp okuması için tavsiyelerde bulunduysa da o matematik okumak istedi. Ancak babasının dinleyerek Pisa Üniversitesi’nde tıp bölümüne gitti. Okulu bitiremediği için yatay geçişle başka bir üniversiteye gitti. Ardından küçük bir kızla evlenip yaşamaya başladı.

Galileo Teleskobu

Hollandalı bir satıcının Venedik sokaklarında teleskop sattığını  gördüğünde Galileo için her şey artık değişmişti. Hemen satın aldığı küçük casus camı olarak belirtilen teleskopu inceledi. Ardından ise ilk icadı olan teleskobu yapmayı başardı. Gökyüzüne bakmaya başlarken teleskopu ilk kez astronomik amaçla kullanan kişi de olmuştur.

1610 yılında kaleme aldığı “Yıldız Habercileri” isimli kitabında kendisine ait olan teleskopla baktığı gökyüzünde gördüklerini yazdı. Teleskobunu Jüpiter’e çeviren ünlü bilim insanı dört farklı yıldızın olduğunu gördü. Ancak sonrasında bir uydu olduğunu anlarken Aristo’nun söylediği “her şey dünyanın etrafında dönüyor” tezinin de gerçek olmadığını anlamaya başladı.

Önerilen Yazı: Alexander Graham Bell Kimdir? Hayatı ve Eserleri Nelerdir?

Kopernik Teorisi

Bir teleskopla başlayan incelemeler sonucunda İncil’de geçen “Dünya bir sıvının içindedir” teorisi de gerçek değildi. Kopernik isimli teoriye somut bir delil bulması ise uzun sürmedi. Venüs’ün bazı taraflarının karanlık, bazı bölümlerinin ise aydınlık olmasının sonucunda konum değişimi durumunu ortaya çıkardı. Dünya’nın evren merkezinde olması durumunda Venüs’te gördükleri gerçek olamazdı.

Galileo Eserleri

Astronomi üzerine çeşitli çalışmalar yapan Galileo, “Yıldız Habercileri” isimli eserinin ardından 1613’te Güneş Lekeleri üzerine çalışmalarını kitaplaştırdı.  Bununla birlikte Kopernik Teorisi de oldukça büyük öneme sahipti. Dünya için çok yeni olan bu görüşlerinden dolayı İtalya Roma’da bulunan Papalık soruşturma başlattı. Sonrasında ise kaleme aldığı eserlerle ilgili süreç uzadı. 1618’de üç kuyruklu yıldızı gördüğünü belirtmesiyle birlikte kilise ile olan gerilim tırmandı. Nihayetinde ise kitaplarının toplatılması ve yasaklanması kararı verildi. “İki Kainat Sistemi Üzerine Konuşmalar” adlı eserinde de dönemine göre çarpıcı bilgiler veriyor, İncil’deki bilgilerle ters düşüyordu.

Önerilen Yazı: Nikola Tesla Kimdir? Hayatı, İcatları Nelerdir?

Galileo Cezası

Dünya’nın değil, Güneş’in merkezde olduğunu kanıtlayan Galileo her ne kadar savunma yapmasa da yargılandı. Teorileri yasaklandı ve sağlığını zindanlarda kaybetti. Papa’nın değişmesi sonrasında çalışmalarına devam etse de Galileo, işkence ve idam tehditlerinden kurtulamadı. Müebbet hapis cezası alıp 10 aylık süre boyunca Vatikan’da tutuldu. Bununla birlikte büyük oranda da yıpranan bilim insanı itirafname isimli bir yazı kaleme alıp araştırmalarını reddetti. Böylelikle idam cezasından kurtuldu. Tuscanic’e gönderilip ev hapsinde tutuldu. Ev hapsinin 9.yılında ise hayata gözlerini yuman Galileo’nun araştırmalarının doğru olduğu ise 13 yıllık bilimsel keşiflerle ortaya çıktı.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir