Mikrofon Nedir? Nasıl Çalışır?
Birçok amaç için mikrofonları kullanıyoruz. Bu yazımızda kullandığımız mikrofonların yapısını ve nasıl çalıştığını açıklamaya çalıştık. Bir ses çıkışı olan yerde (bu konuşmamız sırasında da olur) ses, havada bir basınç değişimi oluşturur. Bu basınç değişimi, bir dalga şeklinde havada bir dalga iletimi şeklinde yayılır. İşte Ses ise teknik anlamda bu hava basıncındaki değişimdir. Mikrofonlar ise havada yayılan ses dalgalarını tutarak bunları elektrik enerjisine çeviren aletlerdir.
Mikrofonun Yapısı
Bir mikrofonun yapısında ayrı-ayrı 3 parça vardır ve her 3 parça birbirlerini etkileyerek mikrofonun çalışma sistemini oluşturur.
a) Kasa (İngilizce: Casing), mikrofon diyaframını dış etkenlerden korur ve mikrofona gelecek olan ses sinyallerinin, diyaframa göre kutupsal şeklini (polar diagram) belli eder. Ayrıca ses sinyalini diyaframa iletmeden önce yön tayin edici olarak bir görev üstlenir.
b) Diyafram (İngilizce: Diaphram), akustik ses dalgaları tarafından titreştirilir ve hareketini çevirici ortama iletir.
c) Çevirici (İngilizce: Transducer), diyaframdan aldığı hareketle akustik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. Bir mikrofonun tipini çeviricisi belli eder. Örneğin, bir dinamik mikrofonda, akustik enerji elektrik enerjisine hareketli bobinler yardımıyla çevrilir. Çeviride kullanılan malzeme hareketli bobin olduğu için tüm dinamik mikrofonlar “devingen bobinli mikrofon (moving-coil microphone)” olarak adlandırılır.
Mikrofon Nasıl Çalışır?
Biz konuştuğumuzda havayı titreştirerek hava da bir basınç değişikliği oluşturuyoruz. Duyma işleminde ise bu basınç değişikliğini kulaklarımızdaki zar ile algılıyoruz. Mikrofonlar da tıpkı kulaklarımız gibi havadaki basınç değişikliğinin yarattığı etkiden yararlanarak sesi algılıyor ve elektrik sinyaline çeviriyor.
Bütün mikrofonların yapısı, ses dalgalarının bir diyaframı titreştirmesi esasına dayanmaktadır. Her sesin belirli bir şiddeti vardır. Bu ses şiddetinin havada yarattığı basınç ses şiddeti ile doğru orantılıdır. Gelen hava basıncının büyüklük ve küçüklüğüne göre ileri-geri titreşen diyaframın bu titreşimini, elektrik enerjisine çevirmek için değişik yöntemler kullanılmaktadır. Kullanılan yöntemlere göre de mikrofon çeşitleri ortaya çıkmaktadır.
Mikrofon Çeşitleri
- Dinamik mikrofonlar
- Kapasitif mikrofonlar
- Şeritli (bantlı) mikrofonlar
- Kristal mikrofonlar
- Karbon tozlu mikrofonlar
Dinamik Mikrofon
En çok kullanılan mikrofon türlerindendir. Dinamik mikrofonlar ses dalgaları ile hareket eden diyaframa bağlı bobinin, sabit bir mıknatıs içinde hareket etmesinden dolayı, bobin uçlarında oluşan gerilim değişimine bağlı olarak çalışır. Dış görünüşleri genellikle yandaki gibidir. Alış karakteristikleri oldukça iyidir. Açık hava ve kapalı stüdyolarda kullanılır.
Kapasitif Mikrofon
Kapasitif mikrofonlar, sesleri uzak mesafelerden alabilirler. Genellikle kapalı mekanlarda, toplantı salonlarında ve stüdyolarda kullanılırlar. Boyutları oldukça ufaktır. Yaka mikrofonu türünde olanları vardır. Günümüzde kullanılan cep telefonlarının mikrofon kısmı, kapasitif mikrofonlardan oluşmuştur. Bir çok ev telefonunun ahize kısmında mikrofon olarak kapasitif mikrofonlar kullanılmıştır.
Önerilen Yazı: Hoparlör Nasıl Çalışır?