Hoparlör Nedir? Nasıl Çalışır?

Hoparlör’ün Kısa Tarihi

Bu yazımızda hoparlör nedir, hoparlör nasıl çalışır sorularının yanıtını arayacağız. İlk başta hoparlörün kısaca tarihinden bahsedelim. Hoparlör, icat edildiği tarihten günümüze kadar geniş çaplı değişikliklere ve evrimlere uğramamış olan nadir buluşlardan birisidir. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi ise çok büyük bir düz mantığı sahip olmasıdır.

Ayrıca farklı bir amaca hizmet etmesi mümkün olmadığı için geliştiği yere kadar getirilmiş ve orada bırakılmıştır. Bilim adamlarının üstüne düşmediği ve düşmeye gerek görmediği hoparlörler 1925 yılında ilk defa dünyaya tanıtılmıştır. Çalışma mantığı ve prensibi oldukça basittir.

Önerilen Yazı » Mikrofon Nedir? Nasıl Çalışır?

Hoparlör’ün Çalışma Mantığı

Hoparlör nasıl çalışır sorusu bize gelmektedir. Bu konu hakkında da kısaca bahsedelim. Hoparlör içerisinde sesin geldiği frekansı büyütmesi için kullanılan büyük bir mıknatıs bulunur. Bundan dolayı hoparlörlere yaklaştırılan demir parçalar genellikle mıknatıs etkisiyle hoparlörlere yapışma eğilimi gösterir. Ayriyetten mıknatıs dışında hoparlörler içerisinde büyük bir bobin ve ince bir levha bulunur. Mıknatısa gelerek büyüyen frekans öncelikle bobin içerisinde dolaşarak büyümeye başlar ve ince levhaya çarparak daha sonra dışarıya doğru yayılma eğilimi gösterir.

Hoparlörün ses açma bölgesinden sesi yükselttiğinizde ise frekans dalgalarını büyütür ve bobin içerisinde gezen frekansın çok daha hızlı çarpışmasına sebep olursunuz. Bu sayede ses çok daha yüksek seviyelere çıkabilir. İlk olarak hoparlörü icat eden kişi olan C.W. Rice ve E.W Kellegg kardeşler sonra ki yıllarda icatlarını çok daha ileri noktaya taşımadı. Aslında belki de taşımak için herhangi bir sebep bulunmuyordu. Oldukça yeterli bir icat olarak görülmüştü.

Önerilen Yazı » Kablosuz Ses Transferi Projesi (Wireless Audio Transfer)

Hoparlör Hakkında Genel Bilgiler

Hoparlör kelimesi dilimize Fransızca’dan Cumhuriyet’in ilanından sonra geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğu hiçbir zaman hoparlör teknolojisi ile tanışamamıştır. Kelimenin Fransızca açılımı “haut – parleur”dur. Bu ikilemenin Türkçe çevirisi ise; “Yüksek Konuşur” anlamına gelmektedir. Genellikle ilk icat edildiği yıllarda kitlesel olarak halk hareketlerinin alevlenmesi için kullanılmıştır.

İlk icat yıllarında müzik dinleme amacıyla üretilmesine rağmen ilk Büyük Savaş’tan yeni çıkmış dünyanın ikincisine hazırlandığı yıllara denk gelmesi oldukça etkilidir. Almanya içerisinde halk hareketlenmelerine büyük katkı sağlamıştır. Adolf Hitler’in pek çok konuşmasında halkı etkilemesine ve sesini büyük kitlelere duyurmasına yardım sağlamıştır. Bu sebeple Almanya’ya İkinci Dünya Savaşı öncesinde Avrupa’dan hoparlör satışının yasaklandığı yıllar dahi olmuştur.

Yeni Nesil Hoparlörler

Dünyada yaşanan teknolojik gelişmeler henüz hoparlörlerin genel çalışma mantığı ve prensibini değiştirmemiş olsalar da bazı yenilikleri beraberinde getirdiler diyebiliriz. Uzun yıllar sadece tek başına kalan hoparlör birkaç on yıl öncesinde diğer beş kardeşi ile tanıştı. Tiz ve bas hoparlörlerinin de icat edilmesiyle sinema salonlarında yaygınca 5+1 sistemler kullanılmaya başlandı.

Çok daha kaliteli ve temiz seslerin alınabilmesi ile teknolojik sistemlere başvuruldu. Zaman içerisinde kalitesi düşük ve cızırtılı olan hoparlörler evlerimize DVD Oynatıcıları’nın yanında girmeye başladı. Evlerde sinema ve müzik keyfinin çok daha ileri seviyelere gitmesine sebep oldular. Gelecek birkaç on yıl içerisinde hoparlörler üzerinde büyük gelişmeler olacak mı bunları hep birlikte göreceğiz.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

One thought on “Hoparlör Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Ozan

    Merhaba. Makalenizde; “Hoparlör nasıl çalışır sorusu bize gelmektedir. Bu konu hakkında da kısaca bahsedelim. Hoparlör içerisinde sesin geldiği frekansı büyütmesi için kullanılan büyük bir mıknatıs bulunur.” yazmışsınız. Bu ifadeyi biraz açabilir misiniz? Örneğin 50 hz bir ses dalgası mıknatıstan geçtiğinde atıyorum 100 hz mi oluyor yoksa dalganın boyutu mu büyüyor? (frekans eğrisinde oluşan boyuttan bahsediyorum) İyi çalışmalar.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir