Otomasyon Pick and Place Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu yazımızda otomasyon alanında kullanılan pick and place (Türkçe al ve yerleştir) inceleyeceğiz. Otomasyon insan yaşamını kolaylaştırmak için endüstride, yönetimde ve bilimsel işlerde insan aracılığı olmadan otomatik olarak işlerin yapılır. Diğer bir deyişle insan tarafından yapılan bazı işlerin makineler tarafından yapılmasını ve insan müdahalesine gerek kalmadan işlem sıralarının kontrol edilmesini sağlamak için tasarlanmış sistemlerdir.

Çin e-ticaret devi JD.com tamamen otonom depolama merkezini açtı. Bu otonom sistem ile günde 200.000 sipariş hazırlanıp teslim ediliyor. Normalde 180 kişinin yapabileceği iş hiç bir insan eli değmeden tamamlıyorlar.  Otomasyon sektöründe sıklıkla rastladığımız bir makine olan pick and place bir malzemeyi bir noktadan alıp başka bir noktaya teslim eder.

Önerilen Yazı » SCADA Nedir? Ne İşe Yarar?

Malzeme taşınması için insana ihtiyaç duyulmadan otomatik olarak malzeme taşınmasını sağlar. Bunu PLC’den aldığı komutlarla ve servo motorları ile yapmaktadır. Pick and place robotik kollar ile de yapılmaktadır ancak ben sizlere robotik kolları olmadan çalışan sistemi anlatacağım.

Pick and place 4 eksende de hareket etmektedir. Malzemeyi algıladığı zaman ona doğru hareket edip ağız kısmı ile malzemeyi yakalayıp istenilen yere bırakır. X,Y,Z ve Q olmak üzere 4 eksenden oluşur. Her eksen için bir tane servo motor kullanılır. Servo motor kullanılma sebebi: Servo motorlar için Sinamics V90’nı öneririm. Servo motorların hareket alanlarını belirlemek için her eksen için 3 tane manyetik sensör kullanırız. Bu sensörler limitleri ve home bilgisini bize verir.

Önerilen Yazı » Jaguar Volvo Gibi Dünya Markalarıyla Çalışan Türk Şirket

Limit sensörleri makinenin bulunmuş olduğu eksendeki sınırlarını belirtir yani gidebileceği en son noktaları gösterir. Her eksen için 2 tane limit bulunur. Home pozisyonu sizin merkez yani 0 olarak kabul ettiğiniz noktadır. Limit sensörler sürücüye bağlanır, home sensörünün girişi PLC’ye yapılır. Eğer pick and place vakumluysa, vakum için valf kullanılır. Vakumlar taşınacak malzemenin ağırlığına göre ayarlanır. Pick and place üzerinde hareketli kanal kullanılır. Kablolar bu hareketli kanallardan geçirilerek bağlantılar yapılır. Hareketli kanal içinde normal kablolar kullanılmaz, hareketli kablolar kullanılır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Samed Gençkaya

IoT Mühendisi İtü Mekatronik Müh. YL

One thought on “Otomasyon Pick and Place Nedir? Ne İşe Yarar?

  • YASİN

    Güzel ve bilgilendirici bir paylaşım olmuş

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir