Kızılötesi Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

Kızılötesi Nedir?

Tarihler 1800 yılını gösterdiğinde zamanının ünlü bilim insanı William Herschel, görünür bölgedeki renklerin sıcaklık farklarını ölçebilecek bir deney yapar. Her bir renk için özel termometreler hazırlanırken sıcaklıkla ilişkisini incelemeye başlar. Kırmızı rengin sıcaklık değerinin oldukça yüksek olduğu anlaşıldıktan sonra bölge dışında ise daha yüksek bir sıcaklığın tespiti gerçekleşir. Böylelikle günümüzde kızılötesi olarak tanımlanacak ışık keşfedilmiş olur.

Kızılötesi Ne İşe Yarar?

İngilizce “Infrared” kelimesi ile kullanılan kızılötesi ifadesi, teknolojik açıdan keşfedilmesi büyük faydaları da beraberinde getirmekle beraber birçok farklı bilim türünde kullanılır. Gök cisimlerinin nasıl bir yapıda oldukları tam olarak bilinemez. Soğuk ve sönük olarak tanımlanmaları da bundan dolayıdır. Ancak kızılötesi ile soğuk yıldızlar ve çeşitli bulutsular hakkında daha net bilgilerin alınabilmesi sağlanmıştır. Kızılötesi ışınlarının uzay boşluğundaki toz ve gaz bulutlarından kolaylıkla geçebilmesi de kullanışlı olmasını beraberinde getirir. Yıldız ışınlarının engellenmesinin ortadan kalkmasıyla coğrafya biliminde kızılötesi ışınların kullanımı çok daha belirleyici hale gelmiştir.

Ayrıca Bakınız: Termal Kamera Nedir? Nasıl Çalışır?

Kızılötesi Kullanımları

Günümüzde ise ısı kaynaklarının ne durumda olduklarının belirlenmesinde kızılötesi kullanılır. Orman yangınlarının önceden tespit edilmesi ya da lav hareket durumları da kızılötesi ile uydulardan saptanır ev müdahaleler daha erken yapılabilir. Hava tahminlerinde de kızılötesi ışınlarının kullanımı söz konusudur. Bitkiler özelinde de kullanımı verimli olduğu için tarımsal üretimin arttırılması ve verimliliğin çok daha iyi seviyelere gelmesinde de kızılötesi ışınlar değerlendirilir. Renk tayfı özelinde kırmızının altına bulunan ve mikro dalgalardan daha kısa olan elektromanyetik ışınım olarak tanımlanan kızılötesinden birçok farklı alanda yararlanılır. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak çok daha farklı amaçla kullanılmaya başlanan ürünlerde de kızılötesi etki görülmeye devam edecektir.

Kızılötesi Özellikleri

Dalgaboyu 700 mm ile 1 mm arasında olan kızılötesi ışınlar, 200 yıllık bir geçmişe sahiptir. Kızılötesi olarak belirtilen ışınlar sayesinde moleküller üzerine uygulanan etkiler hissedilebilir. Bazı gece görüş gözlükleriyle birlikte termal kameralar tarafından da bu ışınların görülme ihtimali vardır. İnsan gözüyle görülme aralığı 400’le 700 nm dalga boyu olurken Kızılötesi 1mm kadar çıkabilmektedir. Bu durumdan dolayı kızıl ötesi dalga boylarına ait olan ışık tayflarıyla uyarılma durumu olmayacaktır.

Ayrıca Bakınız: Mikrodalga (Fırın) Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Kızılötesi Işık Kaynakları

Kızılötesi etkiye sahip olan çeşitli cihazlar var olmakla birlikte içerdikleri oranlar değişkenlik gösterir. Bunların başında gelen güneş ışığında %48’lik bir oranda kızılötesi kaynak bulunur. %44 görünür ışık olurken %7 ultraviyole ışık olarak adlandırılır. Bundan dolayı güneş ile ilgili tüm hususların tam olarak bilinmesi söz konusu olmamaktadır. Her ne kadar gündüz saatlerinde güneşin etkisiyle kızılötesi ışık oluşsa da insan tarafından bu durumun algılanması mümkün değildir. Güneş haricinde mum ışığı, ateş, halojen ampuller de kızılötesi ışık kaynaklarından bazılarıdır. Ayrıca çeşitli amaçlarla kullanılan güvenlik kameralarıyla webcam ürünleri de kızılötesi kaynaktan yararlanır.  Kızılötesi ışık bulundurmayan ürünler ise floresan ve aydınlatıcı LED lambalar olarak sıralanabilir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir