Mikrodalga (Fırın) Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Mikrodalga (Fırın) Nedir?

Bu yazımızda hem mikrodalga kavramını hem de mikrodalga fırını açıklayacağız. Mikrodalga fırınlar, özel olarak yapılmış sistemleri sayeside içerisinde bulundurmuş olduğu su moleküllerinin sürekli titreşimde kalması sağlanarak elde edilen enerji ile yemekleri ısıtmaktadır. Su moleküllerin ardı sıra düzenli şekilde titreşmesiyle birlikte gelişim gösteren atomlar belli bir ısı seviyesine kadar gelebiliyor. Buda sistemin kendi içerisinde belirli ısı üretmesine ve içerde bulunan ürünlerin pişirilmesine olanak tanıyor.

Mikrodalga fırınların dış görünüşleri, klasik mini fırınlara veya turbo fırınlara benzer. Fakat iç yapıları, çalışma prensipleri ve pişirme yöntemleri tamamen farklıdır. Klasik fırınlarda (gazlı veya rezistanslı) önce fırının içerisindeki hava ısıtılır ve yiyecekler ısınan havanın ısı iletim yolu ile pişirilir. Mikrodalga fırınlarda ön ısıtmaya gerek yoktur. Enerji sadece pişirme sırasında harcanır. Yemek pişirme süresi diğer fırınların pişirme süresinin üçte biri kadardır. Dolayısıyla enerjiden ve zamandan tasarruf edilmiş olunur. Mikrodalga pişirme, ocakta pişirmeye yani kaynatmaya ya da ısıtmaya çok benzer. Fırında pişirmeye pek benzemez. Mikrodalga pişirme, yemeği sulu pişirme şeklindedir. Yiyecekleri kızartmak ya da gevretmek için uygun değildir. Mikrodalga fırına ilave olarak fırınının içinde üst kısma bir rezistans ısıtıcı ilave edilerek kızartma da yapılmaktadır.

Önerilen Yazı » Isı Pompası (Heat Pump) Nedir? Nasıl Çalışır?

Mikrodalga fırınlarınıza yerleştirmiş olduğunuz besinler kendi içlerinde ısı molekülleriyle bir araya gelerek titreşimleri sağlamaktadır. Buda yiyeceğinizin dış yüzeyinden içe doğru akmakta olan sıvıların her iki yüzeyi de pişirmesine yardımcı oluyor. Geleneksel olarak kullandığımız fırınlardan besinlerin daha hızlı şekilde pişmesindeki temel nokta da budur. Her yere eşit şekilde yayılan ısı sıvıları besinlerinizin içlerine doğru yayılarak bir an önce pişirilmesine avantaj sağlıyor.

Mikrodalganın Genel Tanımı

Mikrodalgalar tanımı konsun da 1 M’den 1 mm’ye kadar, dalga boylarına sahip 300 MHz (100) cm’den 300 GHz 0,1 cm civarlarında değişmeler göstermekte olan elektromanyetik dalgalardır. Mikrodalga kelimesi ise elektromanyetik dalganın, dalga boylarının en az 1 metreden kısa olduğunun belirtmesidir. 

Mikrodalga Fırınları Nasıl Çalışır?

Elektromanyetik dalgalar ile yiyecekleri pişiren fırınlara mikrodalga fırın denir. Fırınlarda kullanılan mikrodalga 2450 ± 50 Mhz arasındadır. Bir maddenin mikrodalga ile iyonize olması maddenin (+) ve (-) iyonlara ayrılıp tahrip olmasıdır. Bir maddenin polarize olması ise maddenin yapısını oluşturan moleküllerin belli oranda (+) ve (-)kutuplara ayrılmaları demektir. Polarizasyonda sadece bir elektrik veya manyetik yük teşekkül eder. Yani moleküller titreşir, tahrip olmazlar. Yaklaşık 600 Thz ve üzerindeki frekanslar maddeleri iyonize ederek hücreleri yok edebilir. Daha düşük frekanslardaki gözle görülebilir ışık ve mikrodalgalar ise maddelerde polarizasyona sebep olarak molekül hareketinin artmasına ve sürtünme sonucu ısı enerjisinin açığa çıkmasına yol açar. Açığa çıkan bu ısı yiyecekleri pişirir. 

Önerilen Yazı » Eşanjör Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Mikrodalga fırınlarda yemek pişirme tekniği şöyledir: Fırın fişi 220 V’luk bir şebekeye takıldığında normal elektrik dalgaları fırın içerisinde bulunan yüksek gerilim transformatörü, kondansatör, diyot gibi elemanlarla kısa dalga boylu yüksek frekansa çevrilir. Bu dalgalar fırın boşluğuna aktarılır. Yüksek frekans ortamındaki yiyeceklerin moleküllerini yüksek hızda titreşir. Moleküllerin bu titreşimi ısıya dönüşür. Bu ısı, yiyeceğin yapısını bozmadan pişmesini sağlar.

Klasik fırınlardan farkı, ısının yiyeceğe dışarıdan gelmemesi, yiyeceğin içinde oluşmasıdır. Mikrodalga fırınlarda tehlikeli olan yüksek frekansın fırın dışına sızmasıdır. Bu da fırın kapağının arızalı olmasından kaynaklanır. Mikrodalga fırınlarda kapağa konan anahtar kapak açıkken fırının çalışmasını engeller. Kapak menteşeleri bozuk olan fırınlar çalıştırılmamalıdır. Mikrodalga fırın kullanıcıları mutlaka fırın kullanma kılavuzuna göre hareket etmelidir. Fırının takılı olduğu priz kesinlikle topraklanmalıdır.

Mikrodalga Fırınların Bilimsel Açıklaması

Mikrodalga fırınları içerisinde bulundurdukları radyo dalgaları etraflarında bulunan metaller aracılığıyla donatılmıştır. Yüksek mühendis becerilerini gerektirmekte olan mikrodalga fırının üretilmesi Magnetron adı verdiğimiz özel dalgalar sayesinde gelişim göstermiştir. Magnetron sistemi mikrodalga fırınlarda bulunan elektron yüklü artı eksi parçacıkların gerekli ısı kontrolüne geldikten sonra bulundukları yerden alınarak boş bulunan bölüme yani kasa içerisine bırakmaktadır. Buda parçaların mıknatıslar aracılığıyla döndürülerek girdap şeklinde oluşturmuş oldukları boşluğa yemeğin pişirmesi için radyo dalgalarını göndermektedir. Mikrodalga fırınların ortaya çıkmasındaki fikir ise askeri radarların bir şekerin ısıtması sonucunda fark edilmesiyle üretime geçilmiştir. 

Mikrodalga Fırın Zararı Var Mı?

Bu konu oldukça spekülatif olabiliyor. Bu alanda yazılan yazıları taradık. Ne yazık ki ortak bir bildiri yok. Bazı makalelerde bir değişime sebep olmadığı için zararlı olmadığından bahsediyor. Diğer bir makale de ise yaydığı dalgaların ürünleri değiştirebildiğini ve bu sebeple vücuda zararı dokunabileceğini belirtiyor. Bu alanda bilgileri öğrendikçe, burayı güncelleyeceğiz.

Magnetron Nedir?

Yüksek frekans üreten elemandır. Yüksek gerilim transformatorunun primerine 220 V alternatif akım uygulanır. Sekonder sargının birinden 3. 3 V diğerinden 4000 V gerilim çıkar. 3. 3 V gerilim mağnetron bakırdan yapılmış katot uçlarına bağlanır. Katot üzerinden geçen akım katodu akkor hâle getirir. Katodun çevresinde dilimli anot vardır. Transformatorun 4000 V’luk sargısının bir ucu diyottan geçirilerek doğrultulur. (+) ucu anoda bağlanır. 4000 V’luk sargının diğer ucu ise katoda bağlanır. Anot-katod arasında bir çekim oluşur. Akkor hâle gelen katottaki fırlamaya hazır elektronlar elektrostatik çekim alanına uyarak katottan anoda hava boşluğundan geçerek ulaşır.

Elektronların bu hareketi anot dilimleri arasında kutuplaşmaya ve alternatif akımın meydana gelmesine neden olur. Bunun sonucunda yüksek frekanslı yoğun elektron hareketi başlar. Yüksek frekanslı (2450 MHz) elektron hücresi anoda bağlanmış antenle fırın içine gönderilir. Fırın içindeki metal yüzeylere çarpan mikrodalgalar yansıyarak fırın içine yayılır. Fırın içindeki yiyecekler yüksek frekans etkisinde kalması ile molekülleri titreşmesi sonucu ısınır veya pişer. Flaman teminalleri arasından mağnetronun ölçümü yapılır

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

2 thoughts on “Mikrodalga (Fırın) Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

  • özlem dalbudak

    cümlelerde nesneler kaybolmasa ekler kökler uyumlar biraz daha doğru kullanılsa güzel paylaşım olacak

    Yanıtla
    • TeknolojiProjeleri.com

      Yazımızı düzenleyeceğiz Özlem Hanım.

      Teşekkür ederiz.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir