Uçak Yakıtı Olarak Neden Kerosen (Gaz Yağı) Kullanılır?
Uçak Yakıtı Olarak Neden Kerosen (Gaz Yağı) Kullanılır?
Devasa ağırlığa sahip uçaklarda uçak yakıtı olarak neden benzin yerine kerosen kullanılır? Belki de birçok kişinin bilmediği bu tuhaf bilginin elbette nedenleri var. Her şeyin çok fazla yakınlaştığı çağımızda uçaklarında sahip olduğu etki giderek artıyor. Dünya genelinde seyahatlerde uçaklar önemli bir seçim olurken her gün milyonlarca kişi uçaklarla seyahat ediyor.
Uçak Yakıtı Kerosen Nedir?
Yolcu uçakları ve kargo uçaklarında kerosen kullanımı söz konusudur. Ana yakıt maddesi olan kerosen yani gaz yağının ana maddesi hidrokarbondur. Hemen her jet motorlu uçaklarda gaz yağı kullanımı vardır. Bütün uçaklarda sadece kerosen kullanılmamaktadır. Ancak diğer yakıt kullanımları çok düşük bir orana sahiptir.
İlginizi Çekebilir: Uçak Koltuklarının Neden Ters Konumlandırılması Gerekiyor?
Uçaklarda Kerosen Kullanma Nedenleri
Uçaklarda yakıt olarak kerosen kullanmanın nedenlerine geçmeden önce benzinle arasındaki fark bilinmelidir. Her ne kadar ikisi de saf petrol üretimi olsa da moleküllerde farklılık bulundurur. Bu farklılık ise hidrokarbon dizilişiyle açıklanır. Yanmalı motorları çalıştırma gücüne sahip iki yakıtta temel fark bu hidrokarbon dizilişi olurken, uçak yakıtı olarak kullanılan kerosen kendine has özellikleriyle ayrılır. Başta donma seviyesi olmak üzere yakıt gücü, alev alma eşiği diğer yakıtlara göre daha yüksek olduğu için uçaklarda güvenli olması adına tercih edilir.
Uzun yıllardır aydınlatma amacıyla kullanılan kerosenin uçaklarda kullanılmasının bir diğer sebebi ise benzin ya da motorin gibi yakıtlarda parafin maddesinin var olmasıdır. Parafin, düşük sıcaklıkla beraber sıvı akışkanlığı gidene kadar sıvı olma özelliğini muhafaza edemez. Bu durum dizel yakıtların uçaklarda kullanımı ortadan kaldırır.
Kerosenin kullanılmasının bir diğer sebebi ise kerosenin donma noktasının düşüklüğü gelir. Bu sayede kerosen en soğuk havalarda bile kullanılmaktadır. Hiçbir olumsuz durum yaşanmadan akışkanlık sağlanır. Ayrıca yüksek parlama noktası açısından da tam uygunluk içerir. Yanıp buhar olma özelliği benzine kıyasla çok daha iyidir. Bu ise yüksek verimlilik getirir.
Motor Verimliliğine Katkı Sunar
Uçakların güvenli bir şekilde uçması adına düşük viskozite önemli bir tabirdir. Burada kerosen diğer yakıtlara göre çok daha düşük viskozite değerine sahiptir. Bu ise yapışkan durumun ortaya çıkma ihtimalini en aza indirir. Bu sayede uçakların hareket halindeyken motor bölümlerinde tıkama olmasının önüne geçer. Eğer diğer yakıtlar kullanılırsa bir aşama sonra motorlar tıkanacak ve uçak verimliliği azalacaktır. Kerosen kullanımıyla böyle bir risk durumu da tamamen ortadan kaldırılır. Güvenli bir şekilde jet motorlu uçaklarda yakıt olarak kerosen gaz yağı kullanımı devam etmektedir.
Kerosen Daha Ekonomik
Ekonomik açıdan çok daha ideal olan kerosenin, ekonomik olarakta uçaklarda yakıt olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Çok daha ucuz olan kerosen uçaklarda yakıt olarak en iyi verimi sunar. Uçakların uzun mesafelere yapacağı uçuşlarda inanılmaz bir yakıt gücü ihtiyacı vardır. Bunun petrol ürünleriyle karşılanması ekonomik değildir. Kerosenin kendine ait kimyasal özellikleri ve ekonomik durumu itibariyle uçaklarda yakıt olarak kullanılmasını sağlamaktadır.