Vücudumuzdaki Bir Kesiğe Alkol Dökünce Neden Yanar?

Vücudumuzdaki Bir Kesiğe Alkol Dökünce Neden Yanar?

Vücudumuzda meydana gelen bir yaraya ya da kesiğe antiseptik / alkol sürüldüğü zaman, yara üzerinde ve çevresinde bir süre yanma hissederiz. Peki bu hissin neden meydana geldiğini hiç düşündünüz mü? Kolunuzda ufak bir kesik meydana geldiğini düşünün. Bu durumda muhtemelen yapacağınız ilk şey bölgeyi su ile temizlemek ve daha sonrasında antiseptik solüsyon yani alkol sürmektir. Alkollu temizleyiciyi kesik ya da yaralı bölgeye sürdüğümüz zaman birkaç dakika boyunca yanık hissi gelir. Peki bu yanma hissi neden oluşur?

Açık Yaraya Dökülen Antiseptik Solüsyonlar

Yara ya da kesiklere uygulanan alkollü temizleyicilerden hangini kullanırsanız kullanın hepsinde bir yanma hissi oluşacaktır. Alkol fiziksel olarak sizi yakmasa da bu hissi alırsınız. Bunun nedeni ise bu kimyasalın, derimizin sıcaklığı algılayan sinir hücrelerini aktifleştirmesidir. Bu yanmaya maruz kaldığınız zaman, beyne yanma nörokimyasal sinyalleri göndermekle görevli olan VR1 reseptörleri ismi de verilen özel hücreler bulunmaktadır. Bu reseptörlerin yüzeyine alkol ulaştığı zaman, yani açık yaranın üzerine alkollü temizleyici dökerseniz, alkol molekülleri bu sinyalleri göndermek için gereken olan ısı eşiğini düşürür.

Etanol ve VR1 reseptörlerinin arasında bulunan iletişimi araştıran bilim insanları, normalden on derece daha soğuk bir havada reseptörlerin tetiklendiğini kefşetmişlerdir. Diğer alkol seçeneklerinde de benzer nitelikler gözlemlenmiştir. Bilim insanları kesin olmamakla beraber; yanma tepkisine ait olan hücreler tarafından üretilen sıcaklığın, yanma hissi kaynağı olarak da hareket etmeleri mümkündür diye açıklama yapmışlardır. Sonuç olarak açık bir kesiğe ya da yaraya donmuş alkol bile değse, yanma ve batma hissi oluşur.

Açık Yara Nasıl Temizlenmelidir?

Açık yara ya da kesiklere doğru müdahale etmek önemlidir. Doğru yara pansumanı, öncelikli olarak yaradan akan kanın durdurulması ile başlar. Aktif yarayı suya tutarak yara üzerindeki yabancı maddelerin ve partiküllerin temizlenmesi gerekir. Bundan sonraki işlem ise yaraya doğru ilacın sürülmesiyle devam eder. Açılan deri kısmının etrafına iyot içeren ilaçlar sürülmelidir. Bu iyotlu ilaçlar temas ettiği yüzeyde bulunan tüm kötü bakterileri öldürmekle görevlidir. Bu yüzden yaranın kesik kısmına değil de sağlıklı olan kısmına bu sıvıyı sürerek bakterilerin yayılmasını önlemek gerekir. Daha sonra yara içerisine sadece antibiyotikli merhemler ve kremler uygulanır. Bu işlem de yapıldıktan sonra temiz bir bez yaranın üzerine kapatılır. Kapatılan yaranın daha iyi iyileşmesi için her gün bu işlemi düzenli olarak yapmak gerekmektedir. Her gün yeteri kadar yapılan pansuman yarayı hızlıca iyileştirecektir. Aynı zamanda her gün yaranın oksijen alması da iyileşmesini hızlandıracaktır.

Açık Yaraya Hangi İşlem Yapılmamalıdır?

Yaraların ve kesiklerin hızlıca iyileşebilmesi için kaçınılması gereken bazı durumlar vardır. Bunlardan en önemlisi yarayı asla ve asla kaşımamaktır. Kaşınan yarada bulunan bakteri ve hücreler yayılırsa iyileşme süreci de uzar. Bunun dışında mikrop ve bakteri üremesi meydana gelir. Diğer bir dikkat edilmesi gerekilen husus ise tentürdiyottur. Açık yara tentürdiyot ile temizlenmemelidir. Açık yarayı temizlemek için kullanılan tendürdiyot ya da alkol gibi ürünler sadece mikropları öldürmez aynı zamanda yarayı iyileştiren hücrelere de zarar verir. Alkol deriye de zarar verebilir, cildi tahriş edebilir. Düşme ya da kesilme gibi sebeplerle oluşan yaraları ilk olarak sabunlu su ile yıkamak gerekir. Önemli olan şey ilk durumda dışarıdan alınan mikropları ciltten uzaklaştırmaktır. Böylelikle yaranın pansumanı için ilk müdahele gerçekleşmiş olur. Eğer diyabetli hastanın vücudunda bu tür kesik ya da yara meydana geldiyse mutlaka doktora gösterilmesi gerekir.

Kaynak: https://www.livescience.com/57932-why-do-antiseptics-sting-on-cuts.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir