Otomasyon Nedir? Ne İşe Yarar? Sistemleri Nelerdir?

Otomasyon Nedir?

Endüstri kollarının birçoğunda var olmakla birlikte belirli bir işin insanın yanı sıra makinelerle yapılmasına otomasyon denir. Paylaşım durumuna göre otomasyon ayrımı var olurken sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkmış bir kavramdır. Çok daha seri bir şekilde ürünlerin ortaya çıkarılması otomasyon sistemlerine bağlı olurken Pazar arayışlarının getirisi de bu durumu doğrular niteliktedir. Hali hazırda toplam iş özelinde insanın katkısı ve payı büyük olursa yarı otomasyon, işin büyük bölümünün makinelerle sağlanması durumunda ise tam otomasyon sistem tanımı yapılır.

Güvenlik uygulamalarıyla beraber bilimsel çalışmalarda ve tüm elektronik cihazlarda otomasyon sistemi bulunur. Çamaşır makinesinden cep telefonuna akıllı cihazların tamamı içinde bu durum geçerliliğini korur. Ayrıca çok daha büyük kapsamlı süreçlerin yönetilmesi de otomasyon sistemleriyle gerçekleştirilir. Peki, otomasyon sistemleri ne işe yarar?

Önerilen Yazı: Mekatronik Mühendisliği Mezunu Ne Yapar? Çalışma Alanları Nelerdir?

Otomasyon Ne İşe Yarar?

Öncelikle bilinmelidir ki otomasyon kavramıyla açıklanan tek bir cihazdan ibaret değildir. Çeşitli aksam bölümlerine sahip birçok kontrol kolu bulunan ünitedir. Unsurların tamamının kolektif çalışması sonucunda ortaya iş durumu çıkarılır. Kökeni Fransızca olmakla birlikte Eski Yunan dilinde de mevcut olan otomasyon, kendi kendine hareket eden anlamı taşır. Hiçbir insan müdahalesine gerek kalmadan tüm süreçlerin otomasyon sistemleri ile yapılabilmesi de mümkündür. Mekanik ve elektronik haricinde bilgisayar tabanlı tüm sistemlerin imal edilmesinde otomasyon kullanılır. Ayrıca sonraki aşamalardaki kontrol durumlarının sağlanması da söz konusudur.

Ana amacı ise çok daha kaliteli ürünlerin hızlı bir şekilde üretilmesini sağlamaktadır. Doğrudan makine tarafından işlemlerin belirli bir düzen içinde yapılmasıyla hata payı da oldukça düşük kalır. Böylelikle kusursuz imalat durumları elde edilir. Herhangi bir otomasyon kontrol hatası olmayacağı gibi periyodik bakımların yaptırılmasıyla süreçlerde devamlı kullanım sağlanır. Özellikle rekabet edilebilir duruma gelebilmek için teknoloji özelindeki sektörlerdeki firmalar tarafından sıklıkla kullanılır. Böylelikle saniyeler içerisinde üretim hatası olmadan tam otomatik otomasyon sistemleriyle çok daha fazla sayıda imalat işlemi gerçekleştirilir.

Önerilen Yazı: SCADA Nedir? Ne İşe Yarar?

Otomasyon Sistemleri Nelerdir?

Otomasyon sistemleri içerisinde ilk sırada var olan otomaton tüm işlemlerin yapılabilmesini sağlayan güç kaynağını belirtir. Otomatik kontrol durumunda olunması halinde bile elle işleme yapılmasını mümkün kılan mekanik cihaz ise robot olarak tanımlanır. Bilgisayar bağlantılı bir şekilde organik veya mekanik işlemlerin her ikisinin yapılmasını sağlayan sistemleri inceleyen bilim dalına sibernetik denir. Mekanik ve otomatik cihazların geliştirilmesinin söz konusu olduğu bilim dalı ise robotik olarak adlandırılır. Var olan veya olabilecek tüm rastlantı durumlarına karşı eyleme geçme hali ise yapay zeka ile mümkün olur.

Otomasyon sistemleri içerisinde yapay zeka kalitesi ve sınırlarına göre işleyiş durumlarında da değişkenlikler yaşanır. Çok daha iyi bir performans sağlanması, müdahale durumlarının daha belirgin olabilmesi buna bağlıdır. Var olan otomasyon sistemleri içerisindeki unsurlarla günümüz teknolojisine uygun ürünler ortaya çıkarılır. Gündelik hayatın dahi kolaylaştırıldığı bu cihazların kullanımları da var olan sistemin karmaşık görevleri yapabilmesiyle gerçekleşir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir