Entübe Nedir? Neden Yapılır? Prosedürleri Nelerdir?

Entübe Nedir? Neden Yapılır? Prosedürleri Nelerdir?

Özellikle koronavirüs salgını dolayısıyla hemen her gün duyduğumuz entübe nedir ve neden yapılır soruları çokça merak edilmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından günlük olarak açıklanan verilerde ağır hastalarla birlikte entübe durumlarına ilişkin de bilgiler verilir. Kısaca ifade etmek gerekirse nefes almakta zorlanan hastalar için uygulanan bir işlemdir. ET olarak kısaltılan endotrakeal tüpün ağızdan hava yoluna yerleştirilmesi işlemidir. Ağır hastalık durumunda nefes almanın kolaylaştırılmasını adına yapılır. Ventilatöre bağlanan hastanın nefes alarak hayatta kalması sağlanır. Tüpün ventilatör cihazına bağlanmasıyla var olan hava, akciğerlere doğru gönderilir.

Entübe Ne İşe Yarar?

Genel anlamda bakıldığında anestezi olma durumunda veya ameliyat sırasında entübe işlemleri yapılır. Kişinin yardım olmadan nefes alma ihtimali kalmamış ise de entübe uygulanır. Hastanın hava yolunu koruyamaması halinde yaşamda kalmasını sağlayan entübe neden yapılır sorusu çok farklı yanıtlanır. Kendi başına nefes alınmaması birçok farklı sebepten olurken entübe ile belirli bir süre boyunca kişinin kendi müdahalesi olmadan hayatta kalmasını mümkün kılar. 

Önerilen Yazı: Dünya’da Korona Virüsü için Aşı Geliştirmeye Çalışan Şirketler

Entübe Amacı

Salgın döneminde çok daha fazla duyulan entübe işlemlerinin amaçları ise genel çerçevede farklıdır. Özellikle anestezi ilaçlarının vücut kaslarını etkilemesinden ötürü nefes alma durumu bir hayli zor olur. Bu durumlarda ameliyat boyunca entübasyon yapılması gerekir. Çok hasta olunması ya da kişinin nefes almasında değişik zorlukların bulunması ise ventilatör süresini uzatır. Açık kalp ameliyatlarında hastanın kendiliğinden uyanması beklenirken bu süreye kadar entübe devam eder.

Entübasyon Riskleri

Hastanın kısa ya da uzun süreli olarak ventilatöre bağlanması söz konusu olabilir. Hangi gerekçeyle bağlanma olduysa buna göre kontroller gerçekleşir. Bazı durumlarda çok az da olsa görülebilecek riskler mevcuttur. İşlemlerin uzun sürmesi halinde diş, ağız bölgesinde travma oluşması, trakea görülmesi, ses kısıklığı, boğaz ağrısı, pnömoni durumları olabilir.

Entübe Prosedürleri Nelerdir?

Hastanın bilincinin açık olmaması hali, ağız ve hava yolunun açıklığını gösterir. Bu durumlarda entübe gerçekleşirken sakinleştirilmiş bir şekilde işlemlere başlanır. Hastanın sırtüstü yatırılması akabinde yatak başındaki doktor tarafından tüp yavaşça yerleştirilir. Hastanın ağzının nazikçe açılması entübe takılır. İşlem sırasında ağız içinin görülebilmesi adına aydınlatma kullanılır. Hava yoluna doğru iç kısımda tüp ilerletilir. Tüp etrafında ise tüpün kontrol edilmesini sağlayan balon vardır. Bu balon sayesinde havanın kaçması da önlenir. Bu balon yerleştirilir ve ağızda bantlanır. 

Göğüs röntgeni ile akciğer durumuna bakılması da önemlidir. Doğru bir şekilde yerleştirildiğinden mutlak surette emin olunmalıdır. Özellikle Covid-19 salgın durumlarından ötürü entübe hasta sayısı, entübe işlemler, entübe amacı en çok arananlar arasındadır. Burun entübasyonu ya da pediatrik entübasyon durumları da var olurken doğrudan insan yaşamıyla ilgili bir işlemdir. Bu yönüyle hiçbir şekilde bir hata durumunu kaldırmaz. Tüm işlemlerin belirli bir prosedür çerçevesinde sırayla yapılması, hatasız gerçekleştirilmesi önem taşır. Aksi durumda hastanın yaşamı riske girerken telafisi güç durumlarla karşı karşıya kalınabilir.

İşlemler sonrasında solunum tüpünün çıkarılması ise yerleşiminden çok daha kolay olmaktadır. Var olan bantlar çıkarılır ve tutan bağlar koparılmalıdır. Sonrasında tüp söndürülerek alınır. Bu alma durumu hastanın nefes alma işlemini yapabilmesiyle gerçekleşir. Çünkü hemen sonrasında nefes almaya başlanılması gerekir. Ameliyatların bitmesinin birkaç dakika sonrasında hastalar nefes almaya başladığı için bu süreçle birlikte entübe durumundan çıkarılmaları da otomatik olarak yapılır. Ancak ileri derecedeki hastalar için entübe durum saatler ve hatta günler sürebilmektedir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir