Mekatronik Mühendisliği Nedir? Mezunu Ne Yapar? Çalışma Alanları Nelerdir?
Mekatronik Mühendisliği yeni bir mühendislik alanı olup elektrik, elektronik, makine ve bilgisayar şeklinde mühendislik dallarının bir araya gelmesi ile ortaya çıkmıştır. Disiplinler arası bir dal olmasından dolayı özellikle ülkemizde sanayicinin tercih ettiği mühendisleri yetiştiren bir bölümdür.
Mekatronik Mühendisliğinin Eğitimi
Programın öğretim süresi 4 senedir. Yeni bir mühendislik alanı olmasına karşın ülkemizde gençlerin ilgisiyle hızla gelişerek güzel bir konuma gelmiştir. Mühendislik eğitimi, Modelleme ve Dizayn, Sistem Entegrasyonu, Tahrik Elemanları ve Sensörler, Akıllı denetim, Robotik, Hareket kontrol, Otomotiv Sistemleri şeklinde temel alanlara ayrılarak ilgili meslek dersleri okutulmaktadır.
İlginizi Çekebilir → Makine Mühendisliği Nedir? Mezunu Ne Yapar?
Okutulan derslerden bazıları; Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD), Bilgisayar Programlama, Temel Elektrik, Elektronik, Lojik Devreler, Elektromanyetik Alan Teorisi, Termodinamik, Akışkanlar Mekaniği, Mikroişlemciler, Hidrolik-Pnomatik Sistemler, Endüstriyel Otomasyon, Biyoelektronik ve Sensörler.
Mekatronik Mühendisliği Mezunu Ne Yapar? Çalışma Alanları Nedir?
Bu bölümden mezun olanlar alt tarafta bir kısmı açıklanmış alanlarda çalışabilmektedirler. Bize göre, gelecekte makine ve elektroniğin her alanda birleşeceği için bu alanlar daha da artacaktır;
♦ İmalat Teknolojileri (Bilgisayar Denetimli Tezgahlar, Robotlar vb.)
♦ Otomotiv Endüstrisi (ABS fren sistemleri, bilgisayar denetimli motor verimlilik ölçüm cihazları)
♦ Uzay Teknolojisi (Uzay araçlarının denetimi)
♦ Savunma endüstri (Roket sistemleri, uçak denetim sistemi)
İlginizi Çekebilir → Uzay Mühendisliği Nedir? Ne Yapar?
♦ Araç-gereç İşleme (Kimyasal prosesin denetimü, Metal, komposit ve plastik malzemeler)
♦ Görüntüleme ve kayıt endüstrisinde (kamera, fotoğraf makinesi)
♦ Tıp endüstrisinde (tahlil üniteleri, görüntüleme cihazları vb.)
♦ Kopyalama makinelerinde (fotokopi, ofset makineleri)
♦ Tüketici ürünleri (Elektrikli ev aletleri, ofis cihazları, spor aletleri vb.)
Sakın bu bölümü seçmeyin… Makine Mühendisliğini okuyun bitirin tez elden işinizi bulun.Mekatronik mühendisiyim ama iş bulamıyorum. Herkes Makine Mühendisi arıyor.Sadece tavsiye niteliğinde söylüyorum bunları… İsterseniz okuyun yada mmo.com imza yetkilerine bakın bişey yok yani…ODAMIZ BİLE YOK….