Maden Mühendisliği Nedir? Maden Mühendisi Ne Yapar? Maaşları Ne Kadar?

Maden Mühendisliği Nedir?

Ekonomik bir değere sahip olup iç ya da dış doğal durumlarla oluşmuş minerallere maden tanımı yapılırken maden mühendisliği bu alanda yetişmiş eleman kazandırılmasını amaçlamaktadır. Halihazırda var olan madenlerin verimli kullanılması ya da doğru işlenmesini sağlamak önem taşır. Alternatif seçeneklerin yaratılması, yeni madenlerin kazandırılması ve var olan madenlerin ne şekilde yarar sağlayabileceği de mühendisler tarafından araştırılmaktadır.

Genel çerçevede bakıldığında maden mühendisliği, sayısal puanlarla alım yaparken yeryüzündeki tüm madenlerin ve madenlere dair tüm işlemlerin incelenmesini konu alır. Mühendis olacak çalışacak kişilerin birtakım yeterlilikleri sahip olması da su götürmez bir gerçektir. Peki, genel anlamda maden mühendisi ne yapar?

Maden Mühendisi Ne Yapar?

Temel açıdan bakıldığında hem bilim hem de teknolojik unsurların desteğiyle yeryüzünde var olan madenlerin incelemesini maden mühendislerini gerçekleştirmektedir. Verimli yeraltı faaliyetlerinin yapılması, güvenli şekilde işlemlerin sürdürülmesi temel unsurlardandır. Ayrıca madenin neler kazandıracağının yanı sıra çevresiyle olan ilişkide maden mühendisi görevleri arasındadır. Herhangi bir kaybın yaşanmaması, sorunlara yol açılmaması ve buna dair gerekli tedbirlerin alınması şarttır. Çevresel faktörlere dair bilgi sahibi olunması da bu açıdan öneme sahiptir.

Maden mühendisi olan kişiler, projenin tüm aşamalarında olabilmektedir. Yeni bir çalışmanın başlatılması öncesinde araştırmaların yapılması sağlanır. Veriler incelenir, ortam canlılığı özelinde değerlendirme aşamasında bulunur. Maden yapısının planlanması konusunda da etkin görev alır.

Önerilen Yazı: Tersine Mühendislik Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Maden Mühendisi Çalışmaları

Bilindiği gibi madenler özelinde üç farklı çalışma süreci gerçekleştirilmektedir. İlk olarak üretim durumudur. Madene dair tüm unsurların incelenmesi, analizlerin yapılması ve süreçlerin takibi mühendislerin sorumluluğunda ilerler. Birçok mühendis aynı proje ekseninde çalışmalar yürütebilmektedir. Kapatma ve rehabilitasyon olan diğer çalışma süreçlerinde de yine maden mühendisleri görev almaktadır. Tüm maden operasyonları hayati kayıpların yaşanabileceği durumlara sahiptir. Bundan dolayı başta güvenlik olmak üzere tüm hususlar hakkında azami gayret gösterilmesi gerekir. En ufak bir hata ya da ihmal sonucunda telafisi imkansız zararlarla karşı karşıya kalınabilir. Böyle bir durumun yaşanmaması adına her zaman için maden mühendisleri tüm konsantrasyonunu işe vermektedir.

Nasıl Maden Mühendisi Olunur?

Ülkemizdeki birçok üniversitede Maden Mühendisliği bölümü vardır. Dört yıllık Maden Mühendisliği lisans eğitiminin tamamlanmasıyla mühendislik olarak göreve başlanır. Gerek özel gerek devlet işletmelerinde çalışma hayatına dahil olunabilir.

Maden Mühendisi Olma Nitelikleri Nelerdir?

Kişinin tüm personel ekipmanlarına hakim olması, onarımları ve yükseltme durumlarına yönelik kararlar alabilecek donanıma sahip olması gerekir. İş yükü çerçevesinde önceliklendirme yapabilme becerisi gerekir. Seyahat engeli bulunmaması ve saha çalışmaları gerçekleştirme özelinde sağlık sorunlarına sahip olmaması da şarttır. Ekip yönetimi ve motivasyon sağlayabilmesi en çok aranan maden mühendisi niteliklerindedir. Ayrıca madencilik sahasındaki yazılımlara hakim olması çok daha öne çıkılmasını sağlayacaktır. Var olan personellerin ve tüm işçilerin kabiliyetlerine göre iş pozisyonlarına verilmesi ve bu sayede hızlı-etkin süreçlerin yönetilmesi de niteliklerinden olur.

Maden Mühendisliği Maaşları

Maden mühendislerinin maaşları konusu biraz farklıdır. Çünkü maden mühendisleri yurtiçinde çalışabildikleri gibi yurtdışında da çalışabilmektedir. Yurtiçinde 3000 TL-7500 TL arasında maaşlar alırken yurtdışında yapılan görev ve gidilen ülkelere göre 2000 $ ile 6000 $ arasında maaşlar alındığını öğrendik. 

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir