İnşaat Mühendisliği Nedir? İnşaat Mühendisi Ne Yapar? Maaşları Ne Kadar?
İnşaat Mühendisliği Nedir?
Vakıf ve devlet üniversitelerinde sayısal alan bölümü olan inşaat mühendisliği, tercih edilme oranı yüksek mesleki alanlar arasında yer alır. Kısaca ifade etmek gerekirse inşaat işlerinin yapılma sürecindeki mühendislerin yetiştirilmesini sağlar. Bu alandan mezun kişiler, inşaat süreçlerindeki tüm olası durumlar hakkında bilgi sahibi olur, çeşitli çalışma alanları var olurken çok daha kapsamlı projelerde de yine inşaat mühendisleri görev alır.
İnşaat Mühendisi Uzmanlık Alanları
Birçok üniversite özelinde var olan inşaat mühendisliği bölümünde farklı ana bilim dalları da yer alır. Lisans mezuniyeti sonrasında yüksek lisans yapılabileceği gibi uzmanlık alanlarına göre de çalışma alanları değişkenlik gösterir. Kariyerinde ilerlemek isteyen inşaat mühendisi için uzmanlaşma son derece önemlidir. Yapı Ana Bilim Dalı, Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı, Geoteknik Ana Bilim Dalı, Ulaştırma Ana Bilim Dalı, Hidrolik Ana Bilim Dalı, Mekanik Ana Bilim Dalı mühendislerin seçim yapabileceği alanlardır.
Yapının üretim ve planlaması konusunda tüm projelendirme aşamalarından mühendisleri sorumludur. Yapı Ana Bilim Dalı uzmanlığına sahip olunmasıyla tüm bilgiler alınır. Çelik, ahşap ya da betonarme yapıların tüm planlaması gerçekleşir. Statik ve dinamik analizleri gerçekleşirken inşaat mühendisi, imalat süreçlerinin tamamında da aktif rol oynar. Yapı Malzemesi eğitimi ise inşaatlarda kullanılacak malzemelerin doğru seçimi, akıllı kullanımı konusunda önem taşır.
Önerilen Yazımız: Tersine Mühendislik Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?
Geoteknik uzmanlığı ise var olan inşaatlardaki zemin türleriyle zemin incelemesinin tamamından sorumlu olmayı gerektirir. Zemin problemlerinin aşılması noktasında geoteknik alanında yetkin inşaat mühendisleri görev alır. Kara ya da denizyollarıyla havayolu ulaşımlarını sağlama, çeşitli tasarımlarla yol güzergahlarının belirlenmesi yine inşaat mühendisi ne yapar sorusuna yanıt olmaktadır. Akarsu ve göllerle birlikte baraj, savak yapımları, su teminleri, su sorunlarının çözümünde hidrolik inşaat mühendisi uzmanları rol alır.
İnşaat Mühendisi Çalışma Alanları
Genel çerçevede bakıldığında planlama ve yönetim, analiz ve tasarım ve saha mühendisliği olarak ayrılacak çalışma alanları bulunur. Yalnızca yapıların tasarlanması değil, kullanım durumu ve kullanılan yerlerde çalışma alanlarındandır. Taşıyıcı sistemlerin belirlenmesi, yapılarda kullanılabilir malzemelerin seçilmesi ve kullanım sıklığı gibi tüm konularda inşaat mühendisi yetkindir. Ön çalışmalar mimarlar tarafından gerçekleşirken sistem oluşturulması ve projenin hayata geçirilmesinden sorumlu kişidir. Planlama alanında çalışan inşaat mühendisleri ise projeye dair maliyet analizleri çıkarır. Uygulanabilir olup olmadığı tespit edilip yöneticilerle son bilgiler paylaşılır. Bir başka çalışma alanı ya da aşaması olarak saha alanları gösterilir. Süreçlerin nasıl işlediği, neler yapıldığı, hangi sorunların var olduğu saha mühendisliği görevleri arasındadır. Ayrıca devamlı şantiyelerde bulunan proje müdürü ve şantiye şefi ile saha sorumluları da inşaat mühendislerinden seçilir.
Önerilen Yazımız: Makine Mühendisliği Nedir? Ne Yapar? Çalışma Alanları?
İnşaat Mühendisleri Ne Yapar?
Hem özel sektörde hem de kamu kurumlarında çalışabilir olan inşaat mühendisleri, KPSS ile de istihdam edilmeye devam edilir. Atama sorunu olmadığı görülürken aynı zamanda gayrimenkul satış, değerleme uzmanı olarak da çalışılabilir. Yapı denetim sektörü bazında da aktif çalışan mühendislerin sayısı oldukça fazladır. Bununla birlikte müteahhitlik yapılması da şirket kurulmasıyla mümkün olur. Farklı ticari kuruluşlarla proje ofisleri açılabilir veya planlama mühendisliği yapılabilir.
İnşaat Mühendisliği Maaşları?
İnşaat mühendislerinin maaşları birçok etkene göre değişmektedir. İnşaat mühendisleri, hem Türkiye’de hem de yabancı ülkelerde çalışabilmektedirler. Özellikler Arap Yarımadası, Rusya ve Türki Cumhuriyetlerde birçok inşaat mühendisi Türkiye’den giderek çalışmaktadır. Çünkü buralarda birçok Türk inşaat firmaları bulunmaktadır. Bu sebeple fiyatlarda yurtiçi ve yurtdışı olarak ayrılmaktadır. Yurtiçinde ilk kademelerde fiyatlar 2200-4000 TL arasında olurken, ilerleyen kademelerde 5000-12000 TL arasında değişmektedir. Yurtdışında ise 1500-4500 Dolar civarında değişmektedir.