Makine Mühendisliği Nedir? Mezunu Ne Yapar? Çalışma Alanları Nelerdir?

Makine Mühendisliği Nedir?

Makine mühendisliği, mühendisliğin en eski ve en geniş alana sahip bir dalıdır. Türk Dil Kurumu’na göre son harfi “e” olacak şekilde Makine mühendisliği olarak yazılır. Genel olarak makineler, enerji ve imalat yöntemleri ile ilgilenir. Makine mühendisleri endüstrinin tüm dalları için makineler ve donanımlar tasarlar ve imal ederler.

Örneğin; Araba parçaları, türbinler, sağlık robotları, baskı presleri, hafriyat makineleri, iklimlendirme ve soğutma sistemleri,  uçaklar, trenler ve onların parçaları, otomobiller, ulaşım araçları için motorlar ve onların parçaları gibi çok çeşitli alanlarda çalışmalar yapmaktadırlar.

makine-muhendisligi-is-olanaklari

İlginizi Çekebilir: Mekatronik Mühendisliği Nedir? Mezunu Ne Yapar?

Makine mühendisi, çalıştığı kurumun yapısına bakılırsa, mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tribünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin tasarımını yapar, geliştirir. Bunu yaparken kullanışlılık ve ucuzluk faktörlerini göz önünde bulundurur. Makine mühendisleri, inşaat mühendisleri ile beraber iklimlendirme ve soğutma sistemlerinde de görev almaktadır.

Elektrik jeneratörlerini tahrik edecek hidrolik türbinlerin ve buhar gücü oluşturacak kazanlar, motorlar, türbinler ve pompaların tasarımı, üretimi ve çalıştırılmasıyla ilgili tasarımları yaparlar. Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme alanında, makine mühendisleri; evler, ticaret binaları ve endüstriyel tesislerde kontrollü sıcaklık ve rutubet koşulları sağlarlar. Besinlerin soğuk tutulması, soğuk depolama ve buz üretim tesisleri için gerekli donanım ve sistemleri geliştirirler.

makine-muhendisligi

İlginizi Çekebilir: Uzay Mühendisliği Nedir? Ne Yapar?

Makine mühendisleri ayrıca yolcu, savaş ve yük gemilerinde makineler tasarımında, otomotiv endüstrisinde otomobiller, kamyonlar ve otobüsler tasarımında ve üretiminde ve hava-uzay endüstrisinde yeni uçak ve uzay sistemlerinin tasarımında çalışmaktadırlar.

Makine Mühendisliğinin Eğitimi

Program öğretim süresi 4 senedir. Makine mühendisliği programının ilk yılında matematik, fizik, kimya, geometri, teknik resim benzer biçimde temel dersler okutulur. Daha sonraki yıllarda, termodinamik, ısı transferi, akışkanlar mekaniği, mekanik, makine elemanları, makine tasarımı, nükleer enerji ve enerji dönüştürüm sistemleri konularında dersler, kuramsal ve uygulamalı olarak verilir. 

Öğretim programı bakacak olursak; makine mühendisleri “Enerji, Konstrüksiyon Ve İmalat, Isı Proses, Makina Teorisi ve Dinamiği” gibi temel dallara ayrılır. Günümüzde makine mühendisliği, mekatronik mühendisliği gibi elektronik tabanlı eğitimlere de girmeye başlamıştır. Öğretim süresince öğrenciler seçtikleri dersler ile istedikleri alanda uzmanlaşabilirler.

makine mühendisligi nedir

İlginizi Çekebilir: Servo Motor Nedir? Nasıl Çalışır?

Makine Mühendisliği Mezunu Ne Yapar?

Geleceğe bakıldığında, yeni endüstriler doğdukça ve eski endüstriler otomasyon, bilgisayar kullanımı ve yeni enerji kaynaklarındaki gelişmelerden yararlandıkça, makine mühendislerine büyük talep olması beklenmektedir. Makine mühendisleri fabrikalarda, şantiyelerde, santrallerde, Ar-Ge merkezlerinde çalışabilirler.

Makine mühendisleri; köprü, baraj benzer biçimde büyük projelerden, en ufak bir aracın üretildiği bölgelere kadar uzanan geniş bir alanda çalışma olanağına sahiptirler. Hemen her fabrika makine mühendisi çalıştırır. Makine mühendisleri, kendi adına işyeri açma olanağına sahiptirler. Özellikle mekanik döşem sistemlerinin projelendirilmesi ve uygulanması alanlarında makine mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

One thought on “Makine Mühendisliği Nedir? Mezunu Ne Yapar? Çalışma Alanları Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir