Doku Mühendisliği Nedir? Mezunu Ne Yapar? Çalışma Alanları Nelerdir?
Çeşitli bilimsel çalışmalara paralel olarak yürütülen doku mühendisliği, ihtiyaç duyan hastalara nakledilmek için doku ve organların laboratuvar ortamında oluşturulmasını sağlamaktadır. Yabancı ülkelerde “Tissue Engineering” olarak geçen doku mühendisliği ile vücutta işleyişleri var olan dokuların ve çeşitli organların hijyenik ortamlarda oluşturulmasını sağlamak olarak tanımlanmaktadır. Bu mühendislik bölümü sayesinde eksik dokular tamamlanmaktadır. Tıp dünyası özelinde gelinen son nokta olarak da tanımlanabilir olan doku mühendisliği birçok faydayı beraberinde getirir.
Hücrelerle uyumlu bir şekilde oluşturulan doku ya da organların aynı görevleri yapabilmesi ve vücut içindeki işleyişi tamamlayabilmesi artık laboratuvar ortamındaki çalışmalarla mümkün hale getirilmektedir. Zarar görmüş tüm dokuların değişimleri söz konusu olabilirken çeşitli hastalıklardan dolayı organların kullanılmaz hale gelmesi sonrasında da doku mühendisliği devreye girmektedir. Nano teknoloji olarak tanımlanan ileri teknolojinin kullanılmasıyla birlikte ortaya çıkan çeşitli yöntemlerle dokuların onarılması ve eski haline döndürülmesi de imkân dahilinde olmaktadır.
Önerilen Yazı » Mekatronik Mühendisliği Nedir? Mezunu Ne Yapar?
Doku Mühendisliği Nasıl Olunur, Ne Yapar?
Öncelikli olarak istenilen bir doku parçasının laboratuvar ortamında hücreleri çoğaltılmaktadır. Dokunun meydana gelmesini sağlayan iskelet oluşum süreci başlatılırken hibrit bir sistem meydana getirilmektedir. Tamamen doku parçasından bağımsız olan hücrelerle oluşturulan bu iskeletin ana görevi ise vücuda işlemin uygulanma sürecinde uyumluluk durumuna kadarki korumasıdır.
Doku iskeleti vücutta erimeye başlarken yok olmasıyla birlikte doku uyumu da sağlanmış olur. Böylelikle hücrelerin çoğaltılmasıyla elde edilen dokunun sorunsuz bir şekilde vücut içinde uyumlu olarak çalışması elde edilir. Nano eksenli tekniklerin kullanımının yanı sıra, hücresel davranışların giderek bilinebilir olması da hata payını çok daha azaltmaktadır.
Önerilen Yazı » 3B Biyo Yazıcı Nedir? Nasıl Çalışır? 3D Yazıcı ile Organ Üretimi
Hücre dışı tekniklerin iyi bir şekilde takip edilmesiyle birebir doku iskeletleri yaratılarak dokuların devamlı olması ve onarılması da mümkün hale getirilmektedir. Hayatın en önemli kazancı olan insan vücudunun sahip olabileceği tüm eksik dokuların giderilmesinde yeni dönemin başlatılmasından da ilk çalışmaların rolü oldukça büyüktür. Gelecekte bu alanı ve bu alandan çıkan çalışmaları da sıklıkla duyacağımızı düşünüyoruz.
Doku Mühendisliği İş İmkanları
Ülkemizde hali hazırda çok az sayıdaki üniversitede var olan doku mühendisliği iş olanakları Avrupa ve Amerika’da çok daha fazladır. İlk olarak 90’lı yıllarda Amerika’da ortaya çıkarken sonrasında çeşitli yatırımlarla geliştirilebilir olduğu görülmüştür. Üniversitelerin araştırma merkezlerinde yapılan bilimsel çalışmaların olumlu sonuç vermesinden dolayı kullanımları artmıştır. Doku mühendisliği mezunları hücre ve genetik bilimiyle doğrudan ilişki içerisinde olurken üretilecek doku ve organlara bağlı olarak da çok büyük bir uzmanlık gerektirmektedir.
Doku Mühendisliği Maaşları
Bio uyumlu implantlar, biyolojik alanların salınımı, hücre saflaştırılması gibi çok farklı çalışmaların hali hazırda devam ettiği nanoteknolojik çalışmalar arasında bulunan doku mühendisliği çerçevesinde araştırılması gereken konuların fazlalığı da talepleri arttırmaktadır. Çok yeni bir konu olmasına karşın hayati önemi bulunması da doku mühendisliği maaşları üzerinde olumlu etkiye sahiptir. İnsan vücudunun çok iyi bilinmesiyle ilişki içerisinde yapılan işlemlerin hatasız olmasıyla önemli iş imkanları elde edilebilir, tahminlerin üzerinde bir kazançla saygın bir konuma ulaşılabilir. Ayrıca çok bakir bir alanın olması da yeni çalışmaların uluslararası ölçekte dahi yapılabilmesine zemin hazırlamaktadır.