İmmobilizer Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
İmmobilizer Nedir?
Bu yazımızda Immobilizer sisteminin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve ne işe yaradığını açıklayacağız. İmmobilizer teknik olarak, elektronik teknoloji kullanılarak aracın korunmasını sağlayan sisteme verilen addır. Avrupa’da araba hırsızlığını artması üzerine çözüm amaçlı geliştirilmiştir. Daha sonra üretilen arabalara eklenerek çalınmalara karşı güvenlikli olması sağlanmıştır.
Immobilizer Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Günümüzde araç kontakları için özel yapılar geliştirilmektedir. Bu yapıların geliştirilmesindeki en büyük amaç, araba hırsızlığını azaltmaktır. 1930’lu yıllarda arabaların kullanımının artmasıyla, düşünülmeyen sorunlarla da karşılaşılmıştır. O sorunlardan birisi de arabaların çalınması ve hırsızlık yapılmasıydı. Buna önlem olması için Frank Marugg, 1944 yılında immobilizer sistemini geliştirmek için ilk adımı atmış ve 1958 yılında da sistemi üreterek, patentini almıştır.
Bakınız: ESP Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
Immobilizer Nasıl Çalışır?
Araçta kontak anahtarı çıkartıldığında, otomatik olarak devreye giren bu sistem ile hırsızlığa karşı ekstra koruma sağlanmaktadır. İmmobilizer sistemin diğer ismi şifre (code) sistemidir. Bu şifre sistemi ile elektronik olarak motor bloke edilmektedir. Kontak anahtarı silindirine sürücü anahtarı yerleştirildiğinde, sürücü anahtarı üzerinde bulunan elektronik kod üreteci, sistemin elektronik kontrol modülüne, kontak anahtarı üzerinde bulunan halka şeklindeki anten vasıtasıyla bir kod gönderir.
Bu kod, doğru olarak algılandığında ECU, ateşleme ve yakıt sistemlerini çalıştırır. Aksi durumda, yanlış anahtar veya anahtarsız bir çalıştırma denendiğinde, ECU bunu doğru kod olarak algılamayacak ve ateşleme-yakıt sistemlerini çalıştıramayacaktır. Alt taraftaki resimden immobilizer sisteminin çalışmasını görebilirsiniz.
Bakınız: Otomatik Vites Nedir? Nasıl Çalışır?
Immobilizer Sistemi Kısımları Nelerdir?
Sistemin temel parçaları; motor kontrol ünitesi, şifre kontrol ünitesi, şifre kartı, alıcı antenli kontak ünitesi ve uyarı lambasıdır.
Motor Kontrol Ünitesi
Motor kontrol ünitesi esas şifreyi (master şifreyi) içerdiğinden, şifre sisteminin en önemli elemanıdır. Kontak anahtarı MAR konumunda iken motor kontrol ünitesi, şifre kontrol ünitesinden şifreyi ister. Şifreyi aldıktan sonra, bunu hafızasında kayıtlı bulunan esas şifre (master şifre) ile karşılaştırır. Sonuç pozitif ise motor kontrol ünitesi motorun çalıştırılmasına izin verir. Eğer şifre kontrol ünitesinde herhangi bir arıza var ise motor kontrol ünitesi, test cihazı vasıtası ile (veya gaz pedalının kullanılması ile) acil durumda çalışma prosedürünü uygulamaya koyabilir.
Araçların, motor kontrol ünitelerinin uygun Şekilde çalışıp çalışmadıklarının kontrol edilmesi için birbirleri ile değiştirilmeleri kesinlikle yasaktır. Test esnasında motor kontrol ünitesi değiştirilmeden önce, test edilen elemanın gerçekten arızalı olduğundan emin olunuz. Yeni motor kontrol ünitesi temin edildiğinde, kayıtlı olan esas şifre ünitenin tamamen işe yaramaz hale gelmesine sebep olur.
Bakınız: Şanzıman (Vites Kutusu) Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
Şifre Kontrol Ünitesi
Şifre kontrol ünitesi; kontağa yerleştirilmiş olan elektronik anahtarı tanıyarak (kodlu alıcı vasıtası ile) gizli şifreyi gönderir. şifre tanındıktan sonra, motor kontrol ünitesi motorun çalıştırılmasına izin verir. Motor kontrol ünitesi, gizli şifreyi özel bir prosedüre uygun olarak kayıt eder. şifre kontrol ünitesinin esas fonksiyonu, kontağa yerleştirilen anahtarı tanımaktır. Şifre kontrol ünitesi, motor kontrol ünitesi tarafından istendiğinde, aşağıdaki bilgileri gönderir.
Bunlar;
- Motorun ilk çalıştırılmasını ve normal olarak çalışmaya devam etmesini sağlayan esas anahtarın şifresidir.
- Motorun çalıştırılmasını önleyen diagnostik şifredir.
Şifre Kartı
Şifre kartı aşağıdaki şifre numaralarını içerir. Elektronik şifre; test cihazı veya gaz pedalı kullanılarak, motorun acil durumda çalıştırılması prosedürü için gereken 5 rakamlı şifre numarasıdır. Mekanik şifre; eğer gerekiyor ise yedek anahtar yapılması için gereken kot numarasıdır. Kartın diğer tarafında alarm ve uzaktan kumanda şifrelerini (password) belirten etiketlerin yapıştırılması için iki adet boş yer bulunur.
Son yıllarda bu teknoloji sayesinde araba çalınmaları sıfıra indi neredeyse. Ancak eski arabalar için risk hala var, o sebeple klasik arabalarda vs. direksiyon kilidi kullanmak şart.