İmalat Mühendisliği Nedir? Hangi İşleri Yapar? Maaşları Nasıldır?
İmalat mühendisliği son zamanlarda ortaya çıkan ve popülerliği giderek artan bir meslektir. Bu meslek üretimin arttığı dünya sanayisinde yer bulmuştur. Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de ilgili bölümleri okumak şarttır. İmalat mühendisliği bölümünü okumak için, öncelikli olarak meslek ile ilgili bilgi toplamak gerekir.
İmalat Mühendisliği Nedir?
Dünyamızda insan nüfusunun artması ile birlikte, üretim ve tüketim de buna paralel olarak artmaktadır. Buna bağlı olarak tüm dünyada gün geçtikçe yeni iş alanları doğmaktadır. Ülkemizde de dünyadaki bu gelişmelere bağlı olarak her geçen gün üniversitelerde yeni yeni bölümler açılmaktadır. Bu bölümlerden bir tanesi de İmalat Mühendisliği’dir. Ülkemizde ilk kez İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi bünyesinde bölüm olarak açılmış olan imalat mühendisliği soyut olan bir tasarımı minimum maliyet ve emek harcayarak en az zamanda somut hale dönüştürmeyi amaçlayan bir mühendislik dalıdır. İmalat mühendisliği ya da diğer ismiyle üretim mühendisliği, makine mühendisliğinin bir alt dalı olarak açılmış ve daha detaylı inceleyici bir şekilde, eğitimler verilme hedeflenmiştir.
İmalat Mühendisi Ne İş Yapar?
Bir imalat mühendisi, imalat süreçlerini oluşturur, planlar, imalat problemlerine çözüm üretir, imalat sistemlerini yürütür, süreci analiz eder ve değerlendirir. İmalat mühendisi üretimde çalışan tüm çalışanların süpervizörlüğünü yapar, onları kontrol eder ve yönlendirir. İmalat mühendisinin başlıca diğer görevleri şunlardır:
- Üretim için gerekli olan ekipman, ortam ve tasarımın belirlenmesi ve ürünün hayata geçirilmesi.
- İmalat işlemleri süreçlerinin analiz ve sentezinin matematiksel ve istatistiksel değerlendirmesini bilişim teknolojileri ile gerçekleştirme.
- Üretim planlama, devamlılığını ve kalitesini kontrol ve strateji çalışmalarıyla rekabetçi imalat geliştirme.
- İmalat sürecindeki değişkenlerin laboratuvar ortamlarında değerlendirilmesi.
Önerilen Yazı: Tersine Mühendislik Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?
İmalat Mühendisliği İş Olanakları
İmalat mühendisliği, özellikle sanayi devrimi ile gelen üreten bir toplum için olmaz olmaz bölümlerden birisi olmuştur. Bir imalat mühendisi üretimin olduğu her ortamda ve sektörde iş bulabilir. Potansiyel çalışma alanları arasında uçak üretim, otomotiv, beyaz eşya, tarım ve genel olarak tüm makine üretim sektörleridir.
İmalat Mühendisliği Sıralama ve Puanlama
Ülkemizde imalat mühendisliği çok az üniversitede bulunmaktadır. Bunlardan İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi 39 bin sıralama ile, Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (İngilizce- burslu) 175 bin ile, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi 300 bin sıralama ile öğrenci alırken, 2019 taban puanı ve başarı sıralamasına göre puan ve sıralama belirtmemiş Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde de bu bölüm mevcuttur. Yine, imalat mühendisliği Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile de öğrenci almaktadır. DGS ile Gazi Üniversitesi 269, Atılım Üniversitesi (İngilizce- Burslu) 267 ve İstanbul Teknik Üniversitesi 300 taban puanı ile öğrenci almaktadır.
İmalat mühendisliği Maaşı
Ülkemizde çok az üniversitede bulunduğundan dolayı iş imkânı vardır. Kamu kurumlarında çalışan bir imalat mühendisinin 2019 yılı için belirlenen aylık kazancı 6683 TL civarında olup, mevkiye göre değişkenlik göstermektedir. Özel sektörde çalışan bir mühendis ise 3000 ila 20 bin TL arasında maaş alabilmektedir.
İmalat Mühendisliği Dersleri
Bir mühendislik bölümünde zorunlu dersler yanında temel dersler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Genişletilmiş Kalkülüs
- İmalat Mühendisliğine Giriş
- Genel Kimya
- Genel Fizik
- Bilgisayar Destekli Katı Modelleme
- Bilgisayar Programlama
- Üretim Yöntemlerine Giriş
- Termodinamik, Lineer Cebir
- Diferansiyel Denklemler
- Mukavemet
- Isı Aktarımı
- Makine Teorisi vb.
Örgün eğitim sürecinde görülen dersler dışında yaz dönemi görüle staj da vardır.
Önerilen Yazı: Makine Mühendisliği Nedir? Mezunu Ne Yapar? Çalışma Alanları Nelerdir?