Çevre Mühendisliği Nedir? Çevre Mühendisi Ne Yapar?
Çevre Mühendisliği Nedir? Ne Yapar? Maaşları?
Dünyada insan, hayvan ve bitki aleminin yaşamını sürdürülebilmesi için yer altı ve yer üstünde yer alan binlerce kaynak bulunmaktadır. Bu kaynakların sürekli hale getirilmesi veya daha verimli bir şekilde kullanılabilmesi için bilimsel çalışmaların sağlanması ve bilinçli tüketime önem gösterilmesi gereklidir.
Dünyadaki kaynakların sonsuz olmadığının bilincine varan ve bu kaynakları bilinçli şekilde kullanmak isteyen her yapı çerçevesinde çevre mühendisliği gibi bir bölüm bulundurmalıdır. Çevre mühendisleri, bu konu üzerinde çalışacak uzmanlar olarak doğadaki kaynaklar ile ilgilenir. Bu çerçevede kaynakların korunması, verimli kullanılması, araştırılması ve bu konuda teknolojiler geliştirilmesi için çevre mühendisliği vardır.
Çevre Mühendisliği Nedir?
Kapsamlı ve net bir tanım yapılması gerekirse, çevre mühendisi; dünyada yer alan doğal kaynakların doğru bir şekilde kullanılması, nitelikli şekilde üretilmesi, tüketimin bilinçli bir şekilde sağlanabilmesi faaliyetleri kapsamında hizmet veren kişidir. Bu bağlamda çevre mühendisi insan sağlığı, doğal dengenin korunması ve refahın sürdürülmesi açısından planlı bir biçimde doğal kaynaklar üzerinde ve çevrede çalışma gerçekleştirir.
Önerilen Yazı: İmalat Mühendisliği Nedir? Ne İşe Yapar? Maaşları
Çevre Mühendisi Nasıl Olunur?
Çevre mühendisliği bölümü üniversite eğitimi almak isteyen herkes için açık bir bölüm olsa da yine de bu bölümü okuyabilmek ve kazanabilmek için bazı becerilere sahip olmak önemlidir. Kişi bir mühendis olacağı için analiz yeteneğine, inisiyatiflere, problemleri anlayıp çözüm bulmaya ve motivasyon içerisinde çalışmaya hazır olmalıdır.
Çevre mühendisi olabilmek için 4 yıllık lisans eğitimi veren mühendislik fakültelerinde kayıtlı bir eğitim alarak mezun olmak gerekmektedir. Bu eğitim sürecinde öğrenci fizik, biyoloji ve kimya gibi temel dersler sonrasında mesleki bilgi sağlayacak dersler açısından da çevre kimyası, çevre mikrobiyolojisi ve kimyasal mikrobiyoloji gibi dersler alır. Çevre mühendisliği bölümünde öğrenci hava, su ve toprak kaynaklarını doğru bir şekilde geliştirmek, temin etmek, üretmek, tüketmek açısından ve zararsız bir kullanım açısından gereken tüm bilgiye sahip olarak mezun olur.
Çevre Mühendisi Ne Yapar?
Çevre mühendisliği bölümünü başarılı bir şekilde bitirmiş olan kişiler, artık çevre mühendisi konumunda iş dünyası içerisinde yer alabilirler. Bu unvana sahip olan kişiler, özel sektördeki şirketler ve devlet kurumlarında yer alarak farklı görevler gerçekleştirebilir. Bu görevler arasında örnek olarak şehir için ve endüstriyel tesisler için tasarım yaparken, planlama gerçekleştirme gibi noktalar bulunur.
Özel sektör veya kamuda çalışan bir çevre mühendisi;
- Çevre kirliliğini önleyebilmek açısından yönetim kontrol ve danışmanlık hizmetleri sağlar.
- Hava kirliliğinin önüne geçebilmek açısından yakıt seçimi ve baca gazı düşürme gibi noktalarda mühendislik gerçekleştirir.
- Katı atıkların geri dönüşümü, toplanması ve uzaklaştırılması gibi konularda tasarım ve çözüm sağlar.
- Alt yapı teknolojileri açısından tasarım ve planlamalar gerçekleştirir.
- Kentlerde oluşturulan çalışma guruplarında çevresel etkilerin değerlendirilmesi açısından yöneticilik sağlar.
Çevre mühendisleri aslında endüstri içerisinde farklı konumlarda değişen çalışma saatleri ve mesai saatleri ile sektörde bulunur. Kamu sektöründe memur mesaisi gerçekleştirirken, özel sektörde her gün ve her saat çalışmaları dahi gerekebilir.
Çevre Mühendisi İş İmkanı Nelerdir?
Çevre mühendisleri özel sektör ve kamu sektöründe iş bulma imkanına sahip olurken, bu noktada bakanlıklar ve belediyeler gibi noktalarda çalışabilir. Karayolları Genel Müdürlüğü, İller Bankası, Kültür Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Bayındırlık Bakanlığı gibi konumlarda çalışabilir. İsteğe bağlı olarak çevre mühendisleri kendilerine ait bir büro açarak, danışmanlık ve teknik uzmanlık hizmeti verebilir. Bir çevre mühendisi iyi bir CV sahibi olduğunda, özel sektörde veya kamuda 5000 TL ve üzeri gibi bir maaş alma şansı elde edebilir. Çevre mühendisliği hakkında eklemek istedikleriniz olursa, alt taraftaki yorum kısmından düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.