Tersine Mühendislik Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?
Tersine Mühendislik Nedir?
Tersine mühendislik, var olan bir sistemin ya da yapının çözülmesi bir hayli zor olan işleyişinin akıl yürütmeyle analiz edilerek ortaya çıkarılmasıdır. Normal işleyişle sistemin içine girilmesi zor olan durumlarda uygulanmaktadır. Tersine yapılan bir işlem neticesinde lazer gibi tarayıcılar yardımıyla CAD modelin bilgisayara aktarılması sağlanmaktadır. Burada CAD (Computer Aided Design) ifadesi bilgisayar destekli tasarım anlamına gelmektedir. Yani elinizde bir ürünün CAD modeli varsa, siz onu istediğiniz şekilde ürettirebilirsiniz. Hali hazırda İngilizce olarak “Reverse Engineering” olarak da adlandırılan bu işlemle CAD verisi bulunmayan ya da bilinmeyen bir modelin bu lazer tarayıcılar aracılığıyla şeklinin, boyutunun vb. yapılarının CAD ortamına çıkarılması sağlanmaktadır.
Tersine Mühendislik Kullanımı
Tersine Mühendislik yapılmasının amaçları arasında birçok farklı unsur bulunabilmektedir. Farklı milletlere ait olan cihazların ya da parçaların bilgilerinin alınabilmesi için tersine mühendislik işlemleri ordu görevlileri tarafından yapılmaktadır. Bilimsel buluşlarda da taklit amacıyla kullanımı söz konusu olmaktadır. Tarihi geçmişine baktığımızda 2.Dünya Savaşı sırasında her iki taraf devletleri de tersine mühendislik kullanımıyla çeşitli bilgiler elde etmiştir.
Önerilen Yazı » Jiroskop (Gyroscope) Nedir? Nasıl Çalışır?
Cihazların nasıl bir araya getirildiği, nasıl oluşturulduğuna dair tüm bilgilerin tümden parçalara doğru gidilerek elde edilmesinde oldukça iyi bir yoldur. Bununla birlikte nasıl imal edildiği merak edilen tüm parçalar içinde bu işlem kullanılabilmektedir. Ayrıca seri üretim yapılma durumlarında da numunenin üzerinden tersine mühendislik işlemi yapılmaktadır. Bu sayede ortaya çıkarılacak ürünlerde herhangi bir aksaklık olmaması sağlanmaktadır. Hassas modelleme gereken alanların tamamında da mu metot kullanılagelirken özellikle tıp alanında kullanımı bir hayli yaygındır.
Tersine Mühendislik Özellikleri
Belirli yazılımsal işlemler sonucunda gerçekleştirilirken nasıl oluştuğu bilinmeyen yapıların öğrenilmesinde kullanılmaktadır. 3 boyutlu lazerlerle işlemlerin yapılması ilk özellik olarak söylenebilirken bilgisayar ve tıp alanlarında da sıklıkla başvurulmaktadır. Bununla birlikte tersine mühendislik özelikleri işleyişle doğru orantılıdır. Gerek zaman gerek maliyetten önemli avantajları da olmaktadır. Veri toplama süreçleri ise birçok farklı şekillerde olabilmektedir. Mekanik parçaların tersine mühendisliğinde üç boyutlu konumsal verilerden yararlanılmaktadır.
Önerilen Yazı » Msc Adams Programı Nedir? Ne İşe Yarar?
Teknolojiyle birlikte ise çok daha farklı araçların ölçümlerde kullanımı vardır. Her ne kadar eski tarz cihazların kullanımı daha basit olarak kabul edilse de karmaşık işlemlerde bazı problemlerle karşılaşılabilmektedir. Bundan dolayı çok daha yenilikçi cihazların kullanımı fayda sağlayacaktır. İşlem sonrasında analizlerde ise CAE yazılımları kullanılmaktadır. Elde edilen fiziki modellerin kullanımı öncesinde ya da sırasında işlem kalitesine göre bazı farklılıkların olması da kaçınılmazdır.
Tersine Mühendislik Nasıl Yapılır?
Öncelikli olarak işlemler mevcut model üzerinden gerçekleştirilmektedir. 3 boyutlu olan lazerli tarayıcılarla işlemler başlatılır. Sonrasında nokta bulutu (İngilizce Print Cloud) olarak ifade edilen yani nesnenin lazerli tarayıcılarla taranarak geometrilerini nokta kümeleri ile oluşturan bir yapısı ortaya çıkarılır. X, Y, Z düzlemlerinde nokta bulutu birleşimi tamamlanırken eğrilerden oluşan yapının elde edilmesi de söz konusu olmaktadır. Sonrasında sonlu elemanlarına ayrılması süreci gerçekleştirilir. Bu işlemle birlikte CAD modelin oluşturulması tamamlanır. Belirli mantıklar silsilesi sonucunda elde edilen modelin analizi yapılmaktadır. Uyumlu olması sonrasında seri imalat işlemleri başlatılabilir. Yasal çerçevede belirli şartlara var olmasının yanı sıra, farklı konularda kullanımı her zaman için önemli düzeyde kazanımları da beraberinde getirmektedir.