SAR Değeri Nedir? Ne İşe Yarar? Zararları Nelerdir?

SAR Değeri Nedir?

Açılımı “Spesific Absorption Rate” olan SAR, akıllı telefonların ne kadar radyasyon enerjisi ürettiğini ortaya koyan ve üretilen radyasyonun insan bedeni tarafından ne kadarının soğurulacağını bize gösteren bir ölçüm sistemidir. Telefon kullanımlarında radyoaktif enerjiye maruz kalma durumu olarak da açıklanan bu sistemin en önemli amacı insan vücuduna olumsuz etkileri olan radyasyonun bilinirliğini ortaya çıkarmaktır. 

Sar Değeri Nasıl Öğrenilir?

Vücudun radyo frekans enerjisine maruz kalmasıyla birlikte başlanılan süreçte uzaklık ve konum üzerinden Sar değeri hesaplanabilmektedir. Kaynağın yani, telefonun vücuda olan konumu ve uzaklığının iyi ayarlanması gerekir. Özellikle radyasyonla birlikte hücre kuleleri üzerinden sağlanan ses dalgalarının iletilmesinden dolayı çok daha yüksek zararları olabileceği unutulmamalıdır. Cep telefonu ile konuşma anında yakın bir temas olmasıyla radyasyonun önemli bir kısmı vücut tarafından emilmektedir. Bu durumla birlikte çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkarken Sar değeri yüksek cihazların kullanımı da çok daha büyük riskle karşı karşıya kalınmasını beraberinde getirmektedir.

Önerilen Yazı » Telefon Dinlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Her cep telefonunda olan radyo anteni aracılığıyla telefon sinyalinin radyo dalgalarına dönüştürülmesi sağlanır. Bununla birlikte hücre ağı ve baz istasyonu yakınlığı da oluşacak radyasyonun durumunu belirlemektedir. Baz istasyonunun yakın olması, bina ya da yapıların bulunmaması çok daha az bir radyasyonla verilerin alınmasını mümkün kılmaktadır. Ancak baz istasyonunun uzak olmasıyla radyasyon gücü de artmaktadır.

Radyasyon değerinin en yüksek seviyesine göre yapılacak hesaplama sonucunda Sar değeri öğrenilebilir. Avrupa özelinde 2 W/kg oranında bir sar değeri olması gerekir. Bunun üstünde Sar değerine sahip cep telefonlarının insan sağlığı için tehdit olarak algılandığı bilinmektedir.

Sar Değeri Ne İşe Yarar?

Çalışmalar gerçekleştiren bilim insanlarının önemli bir kısmı tarafından zararlı kabul edilen Sar değeri konusunda halen bir uzlaşı durumu bulunmamaktadır. Sinyal gücünün artırılması sonucunda telefonla çok daha rahat iletişim kurulmasını sağlayan Sar değeri, birçok önemli zararların ortaya çıkmasının müsebbibi olarak da tanımlanmaktadır.

Cep telefonunun sinyal alabilmesini sağlayan güç durumunda fayda sağladığı görülürken kullanım durumu konusunda da bazı bilgiler önem taşımaktadır. Sar değerinin yüksek seviyelerde olmasında telefon kullanımları etkili olmaktadır. Radyasyondan kaçınılması ve sar değerinin yüksek etkilerinden kurtulmak için kulaklık kullanımı faydalı olabilmektedir. Bunun haricinde yalnız olunması durumunda hoparlör üzerinden konuşulması da vücudun telefonla temas etmesini önleyecektir.

Önerilen Yazı » Cep Telefonu Neden Patlar?

Konuşma sıralarında telefonun çok daha geride tutulması, kulağa yanaştırılmaması da sar değeri radyasyonlarına karşı bir başka önlemdir. Sinyalin çok az olması halinde ise telefon verisi alınabilmesi için sar değeri yükseltilecektir. Bu durumla yayılan radyasyon miktarı da artacaktır. Bunun olmaması için akıllı telefon kullanımı düşük sinyal anlarında yapılmamalıdır.

Sar Değeri Zararları Nelerdir?

Sar değeri yüksek olan cihazların kullanımı insan vücudu ve çevresi için son derece tehlikelidir. Çok uzun süreler kullanılması halinde yüksek tansiyon hastalığı söz konusu olmaktadır. Sonrasında ise sperm sayısında azalma ve genetik yapının bozulması görülebilmektedir. Lenfoma kanseri, cilt kanseri gibi çok daha zorlu hastalıklara yakalanılması da ihtimal dahilindedir. Telefonun tutuş durumu, sinyal gücü seviyesi rahatsızlıkların derecesinde belirleyici olmaktadır. Hali hazırda Dünya Sağlık Örgütü tarafından da “kanser riski taşıyan ürünler” kategorisine cep telefonlarının alınması Sar değeri ile açıklanmaktadır. Önemli bir etki gücüne sahip olmasından dolayı cep telefonlarının yalnızca ihtiyaç halinde kullanılması da makul olarak değerlendirilmektedir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir