Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Nedir? Mezunu Ne İş Yapar? Maaşları, İş Alanları
Günümüzde geleceğin meslekleri arasında gösterilen metalurji ve malzeme mühendisliği, önemli bir mühendislik dalı olarak her üniversitede bir lisans bölümü şeklinde yerini almaktadır. Farklı endüstriyel kollarda yeri bulunan bu mühendislik, iş imkanları, gelişim ve ekonomik kazanç açısından da diğer tüm mühendislikler gibi önemli bir noktada bulunmaktadır.
Metalurji Ve Malzeme Mühendisliği Nedir?
Metalurji ve malzeme mühendisliği, endüstriyel alanda ihtiyaç duyulan herhangi bir malzemenin geliştirilmesi, tasarımının yapılması, üretilmesi ve ihtiyaçlara karşılık olarak kullanım fırsatlarının belirlenmesi konusunda hizmet veren mühendislik dalıdır. Bu meslek dalı farklı iş olanaklarına sahip olmakla birlikte günümüzün teknolojik gelişmelerini göz önünde bulundurarak, daha fazla gelişen ve daha fazla ihtiyaç oluşan bir meslek olarak görülmektedir.
Matematik, kimya, fizik gibi alanlarda başarılı olan gençler tarafından rahatlıkla seçilebilecek metalurji ve malzeme mühendisliği, bir sayısal bölüm olarak lisans eğitimi gerektirmektedir. 4 yıllık bir eğitim sonrasında başarılı bir şekilde mühendis unvanı alarak mezun olan kişiler meslekte yeterlilik için staj gibi alanlardan geçmektedir.
Önerilen Yazı: Kompozit Malzeme Nedir? Kullanım Alanları? Nasıl Üretilir?
Metalurji Ve Malzeme Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?
Endüstriyel alanda bahsedilebilecek farklı sektörler içerisinde iş imkanı bulan bu mühendisler, öncelikli olarak günümüzün yeni teknolojilerini göz önünde bulundurmak vasıtasıyla yüksek performanslı malzeme üretimlerine eğilir. Yani otomotiv, haberleşme, savunma ve enerji sanayi gibi alanlarda geliştirme ve tasarım çalışmaları gerçekleştirir. Bu bağlamda da hem var olan malzemenin daha gelişmiş ve daha iyileştirilmiş bir hale gelmesi üzerine çalışır hem de yeni malzemelerin ortaya çıkarılması ile endüstriyel çalışmalar için inovatif faaliyetler oluşturulmasını amaçlar.
Metalurji Ve Malzeme Mühendisliği Maaşları
Mühendisler sektörde çalıştıkları alanda sağladıkları deneyim ve başarı oranına göre belirlenen maaş miktarlarına ulaşabilir. Hatta bu meslekte yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tercih eden kişiler, daha yüksek maaş alma hakkına da sahip olabilir. Temel olarak ise metalurji ve malzeme mühendisleri diğer mühendislik alanlarına göre daha fazla ihtiyaç duyulan personeller olduğu için biraz daha yüksek maaşlar ile çalışmaktadır.
Bugün asgari ücret rakamlarının 2300 TL gibi olduğu düşünülürse, işe yeni başlamış bir lisans mezunu dahi en düşük rakam ile 2500-3000 TL arasında bir rakam ile maaş alma şansına sahiptir. Ancak sektörde kendini geliştirmiş ve tecrübe elde etmiş mühendisler, daha yüksek noktalara ulaşarak bugün tecrübesine bağlı şekilde 10.000 TL gibi rakamlara ulaşan maaşlar dahi alabilir. Ayrıca kamu sektöründe çalışılması vasıtası ile devlet tarafından öngörülen mühendislik maaşları ile çalışmak da mümkündür.
Metalurji Ve Malzeme Mühendisliği İş Alanları Nelerdir?
Çalışma alanları kapsamında metalurji ve malzeme mühendisi mezunları, malzemenin ihtiyacı bulunan her alanda çalışma fırsatı elde edebilir. Çünkü günümüzde neredeyse metal ve üretim malzemelerinin yer almadığı hiçbir endüstriyel sektör bulunmamaktadır. Çok geniş bir çalışma alanı bulunan bu meslekte özellikle savunma, havacılık, otomotiv, enerji ve haberleşme sanayisi kapsamında mühendis ihtiyaçları bulunmaktadır.