Güneş Duvarı Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Güneş Duvarı (Solarwall) Nedir?
Farklı yerlerde elektrik ihtiyacının bulunmasından ötürü son yıllarda popülerliği artan güneş duvarları hakkında bu yazımızı hazırladık. Halihazırda birçok açıdan benzerlik olan trombe* duvarına yakın olsa da güneş duvarı, binaların güneş enerjisi sayesinde ısınabilmesine olanak verir. Özellikle enerji üretimlerinin fazlalaşması, güneşten alınan enerjinin kullanılabilir hale gelmesi de bu tip gelişmeleri beraberinde getirdi. Temel anlamda bahsedilmesi gerekirse bina içi ısıtmaya yarayan ön ısıtıcı bulunmaktadır.
* Trombe Duvarı: Güneş tarafından üretilen ısı, bir hava kanalı içerisinde hava hareketlerine yol açar. Bu durum kullanılarak, binaların ısıtılması için doğal bir şekilde güneşten yararlanılır. Buradan yol çıkarak trombe duvarı, gelen güneş ışığını termal enerjiye çevirmek için duvar ile arasında yalıtkan bir hava boşluğu olan koyu bir renge boyanan bir camla kaplanmış duvara denir.
Dışarıdan gelen havanın nem oranının düşürülmesi amacıyla ısıtma yapılır. Güneş duvarı sistemi için ise böyle bir duruma ihtiyaç yoktur. Doğrudan bina ısınması gerçekleşirken ciddi düzeylerde enerji kaybının da önüne geçilmektedir. Tasarruflu bir yöntem olması, pratiklik sunması ve benzersiz kazanımlar elde edilmesinden ötürü tercih edilme hali her geçen gün artmaktadır.
Güneş Duvarı (Solarwall) Yapısı
Hemen her bina için yapılabilir olmakla birlikte konutların güney cephelerinde monte edilir. Dış duvarda ısıtılabilir hava katmanı oluşturulması adına 10 ile 30 cm uzağında monte işlemleri tamamlanır. Absorber ismi verilen delikli bir yapı olan soğurucu metal yüzey vardır. 1 mm civarında yüzeyin boyayla kaplı olması sağlanır. Isı iletim katsayısı yüksek alüminyum kullanımı söz konusudur. Bunun haricinde çelik levhalardan meydana getirilmesi de mümkün olur. Güneş Duvarı yapısı özelinde bakır kullanılmamasının en önemli sebebi ise maliyetin çok daha katlanacak olmasıdır. Ancak buna karşın iletim kalitesinden ötürü bazı durumlarda bakır kullanıldığı da görülmektedir.
Güneş duvarı yapısının en önemli unsurlarından olan soğurucu yüzey deliklidir. Bunun sebebi ise havanın çok daha fazla yüzey alanıyla temasa geçebilmesidir. Bununla birlikte rüzgar ve benzeri durumlardan etkilenmemesi adına da dayanıklılık hali arttırılmıştır. Bina yüzeyine dikey olarak yerleştirilen güneş duvarı sayesinde hava akışı olması sağlanır. Alt ve üst bölümlerde havalandırma kapakları vardır. Güneş duvarıyla bina arasındaki bölgede ise dağıtım olur. Isınan hava farklı bölgelere dağıtım kanalları ve fanlarla götürülür.
Güneş Duvarı Çalışma Prensibi
Çalışma özelinde yaz ve kış farklılıkları bulunmaktadır. Pasif sistem olabileceği gibi kış aylarında çok daha iyi bir performansla binanın ısınmasını sağlar. Kış uygulamalarında üstte yer alan havalandırma kapağı kapalı olurken dağıtım kanalı kapağı ise açık pozisyondadır. Konuta giren sıcak havanın soğuyarak alçaldığı bilinir. Soğuk hale gelen havanın hızlı bir şekilde alt havalandırma kapağıyla dışarı atılması tamamlanır. Ara bölgede ısınma işlemi gerçekleşirken dağıtım kanalıyla konut içerisine girmesi sağlanır. Böylelikle ara bölgede soğuk havanın ısınması gerçekleşir.
Güneş Duvarı (Solarwall) Neler Kazandırır?
Çok daha pratik bir şekilde kış aylarında binanın dış cephesinin sıcak kalması sağlanır. Bu durum kolay ısınmayı beraberinde getirirken yakıt harcamalarında da önemli bir azalma yaratır. Tüm bina çerçevesinde güneşten yararlanılmasını mümkün kılarak doğal bir güç kullanılmış olur. Maddi açıdan da fayda getirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Güneye cephesi olan tüm konutlarda, yapılarda kullanıma uygundur.
Önerilen Yazı: Güneş Enerji Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?