Wi-Fi Nedir? Ne İşe Yarar?

Wi-Fi Nedir?

Wi-Fi, kablosuz iletişim teknolojisi olarak bilinir ve internete bağlanmak için kullanılan bir yöntemdir. Wi-Fi, dünya çapında kablosuz ağları yönetmek için kullanılan bir standarttır ve 802.11 olarak adlandırılır. Wi-Fi ifadesi İngilizce olarak “Wireless Fidelity” olarak tanımı yapılmaktadır. Türkçe olarak kablosuz bağlantı alanı anlamına gelmektedir ve bu özellik sayesinde çeşitli teknolojik cihazların internete kablosuz bir şekilde bağlanılması sağlanır.

Wi-Fi, kablosuz internete bağlanmanın en popüler yöntemidir. Bu teknoloji sayesinde, internete bağlı cihazlarınızı, kablosuz ağa bağladığınızda, aynı ağda bulunan diğer cihazlarla iletişim kurabilirsiniz. Wi-Fi, kablosuz ağları oluşturan birçok farklı bileşenden oluşur.

Bu bileşenler arasında, Wi-Fi ağınızı yöneten bir yönlendirici veya erişim noktası, bu ağa bağlanan cihazlar ve internet servis sağlayıcınızın sunucusu yer alır. Wi-Fi ağına bağlanmak için, Wi-Fi özellikli bir cihazın olması gerekir. Bu cihazlar arasında bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler, akıllı saatler ve televizyonlar yer alabilir.

Wi-Fi Nedir

Wi-Fi Çeşitleri

Ev ya da kurumsal olarak bağlantılar yapılabilirken tek bir modem bağlantısıyla teknolojinin kurulumu tamamlanmaktadır. Fiber bağlantısıyla çok daha hızlı bir şekilde internet bağlantısı kazanılırken aynı zamanda çeşitli yerlerde ücretsiz olarak Wi-Fi hizmeti verildiği de görülmektedir. Özellikle ticari işletmeler, havaalanları ve otellerde Wi-Fi kullanımı önem taşımaktadır. Wi-Fi bağlantısına geçilebilmesi için kullanılan şifrenin bilinmesi yeterlidir.

Cihaz üzerinden herhangi bir kablosuz bağlantı ağıyla internete erişim sağlanabilir. Bunun için ilgili menü bölümünden kablosuz ağ seçimi yapılmalı ve şifre girilmelidir. Saniyeler içinde bağlantı kurulurken herhangi bir kablo bağlantısına gerek olmadan sanal ortamda gezilebilmesi elde edilir.

Wi-Fi

Oyun konsolu ya da dijital işitsel cihazlarla da hiçbir kabloya gerek olmadan internete bağlanılmasını sağlayan bir teknoloji olup tüm mekanlarda kullanılabilmektedir. Hali hazırda en temel ihtiyaçlardan bir tanesi olarak da kabul edilen Wi-Fi teknolojisi beraberinde birçok teknolojik gelişmeyi ve yönlendirmeyi de getirmektedir. İnternetin çok daha hızlı bir şekilde yaygınlaşması sağlanırken tesir gücünü de önemli oranda arttırmaktadır.

Wi-Fi Kullanım Alanları

Ücretsiz olarak işletmelerden sunulan Wi-Fi için toplu taşıma araçları da farklı kalite standartlarında imkanlar sağlamaktadır. Kullanılan ağ yapısına bağlı olarak hız ve sinyal kalitesi değişebilmektedir. Menzil alanı dışına çıkılması durumunda sinyal alımı söz konusu olmazken sinyal düşmesi sonucunda internet bağlantı hızı da yavaşlamaktadır. Teorik olarak ortaya konan çalışmalarla 1.5 kilometrelik bir alanı kapsadığı belirtilmektedir.

Buna karşın gerek kapalı alanların mevcut olması gerek çeşitli mevcut engellemelerin gösterilmesiyle 300 metreye kadar düştüğü görülmektedir. Buna bağlı olarak hız konusunda da bazı problemler yaşanabilirken aynı zamanda Wi-Fi kullanımı yapılan cihaz kaynaklı sorunlarda söz konusu olabilmektedir. Bundan dolayı kullanılan cihaz özellikleri de Wi-Fi kalitesi hakkında doğrudan belirleyicidir.

Wi-Fi Ne İşe Yarar? 

Lisans gerekli olmayan tüm frekanslar özelinde çalışabilen kablosuz bir sistemdir. Hiçbir kablo olmayacağı için her zaman ve anlık kullanım sağlanmaktadır. Bununla birlikte temiz bir alan kullanımı sağladığı da rahatlıkla ifade edilebilir. Diğer teknolojilere göre çok daha uygun fiyatlı seçenekleri var olurken kullanımları da her zaman için geçerli olmaktadır.

WEP ya da WPA ile şifreleme yapılarak yüksek düzeyde bir güvenlik ağı da sağlanabilir. Global olması yönüyle de faydalı olan Wi-Fi kullanımları her zaman için geçerlidir. Pratikliği bakımından da değerlendirilebilen bir sistem olmakla birlikte günümüzde enerji harcama noktasında ise farklı bir boyuttadır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Önerilen Yazı: Li-Fi (Light Fidelity) Nedir? Ne İşe Yarar?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir