PDW Nedir? Yüksekliği, Düşüklüğü, Normal Değeri
PDW (Trombosit Dağılım Genişliği) Nedir?
Trombosit Dağılım Genişliği ifadesinin İngilizce Platelet Distribution Width baş harflerinden oluşan PDW, bir kan testi olarak yanıtlanabileceği gibi temel amacı ise kanda bulunan trombosit büyüklüklerinin dağılımını ölçmektir. Kan sayım sırasında ölçüm yapılması halinde kemik iliğinin çalışma düzeni hakkında da bilgi elde edilir. Bu sayede kanın pıhtılaşma durumuyla ilgili görevler gerçekleştiren trombositlerin var olan büyüklüklerinin eşit olup olmadığı sonucuna da ulaşılır.
Genel anlamda trombositlerin ve kan pulcuklarını durumu bu test ile elde edilir. Büyüklük ve yoğunluk hallerinin yanı sıra, dağılımları da bilinebilir. Bu sayede kan pıhtılaşma durumları hakkında da önemli verilerin alınması sağlanır. Trombosit düşüklüğü kanamanın arttığı gösterirken yüksek seviyelerde kandaki pıhtılaşma hali artar. Peki, PDV değerlerinin yüksek olması ne anlama gelir?
Ayrıca Bakınız: Amino Asit Nedir? Ne İşe Yarar? Yapısı ve Özellikleri
PDW Yüksekliği Nedir?
PDW yüksekliği hakkında bilgi öncesinde bu testlerin neden yapıldığı sorusuna birkaç cevap verilebilir. Kemik iliğinin çalışma sorunlarında bazı belirtilir görülürken doktorlar tarafından talep edilme nedenleri değişkenlik gösterebilir. Başta küçük kesik ya da yaralama durumlarında bile aşırı kanamaların olması PDW testleri yapılmasını beraberinde getirebilir. Ayrıca vücutta sebebi açıklanmayan çürüklerin olması durumlarında da test yaptırılması önerilir. Burun kanamaları ve sindirim sistemi özelindeki iç kanamalarla birlikte vücutta sürekli kızarık halinde de PDW testi talep edilebilir.
PDW testiyle birlikte ölçüm aralıkları genellikle 9.0 ile 14.0 fL arasındadır. Çok daha yüksek olması durumunda trombositlerin büyüklüklerinin çok farklı olduğu sonucu çıkarılabilir. Hem genç hem de yaşlı trombositlerin bir arada bulunmasından dolayı PDW değeri yüksek çıkar. Bunun birden fazla hastalık durumu olabilmektedir. Başta anemi olmak üzere çeşitli kanser türleriyle iltihaplanma ve enfeksiyon hallerinde de PDW yüksekliği oluşabilmektedir. Ayrıca doğum kontrol hapı kullanmanın tesir etme ihtimali de vardır.
Ayrıca Bakınız: PLT (Platelets, Trombosit) Nedir? Yüksekliği, Düşüklüğü
PDW Yüksekliği Tedavisi
Çoğunlukla kemik iliği biyopsisi ile yapılacak testlerle sonuçlar ortaya konulur. Doktor tarafından verilen reçeteli ilaçlar alınır. Böylelikle vitamin ve mineral sağlanırken belirli zaman sonra değerlerin normal seviyelere düşmesi gerçekleşir. Bununla birlikte tedavi aşamalarının tamamı doktor gözetiminde olurken farklı ilaç kullanımları da söz konusu olmamaktadır.
Ayrıca Bakınız: Biotin (Biyotin) Nedir? Nerelerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?
PDW Düşüklüğü Nedir?
Trombositlerin boyut açısından çok benzer olması durumunda PDW düşüklüğü söz konusu olurken kemik iliği üretim halleri de buna neden olabilmektedir. Bazı kanser türlerinin haricinde ilaçların yan etkilerinden dolayı da PDW düşüklüğü ile karşılaşılabilir. Ayrıca kızamık, hepatit gibi hastalıkların bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkileri de böyle bir durumun ortaya çıkmasına sebep verebilir. Doktor tarafından PDW değerindeki düşüklük hali tespit edilirse gerekli takviyelerle mineral ve vitamin alımı sağlanabilir. Bununla birlikte kişinin PDW düşüklüğü ya da yükseklik hallerinde mutlaka süreçleri takip etmesi gerekirken yine de kanser olma durumunun doğrudan ilişkilendirilmesi yanlış olacaktır. Farklı gerekçelerden dolayı tam kan sayımı testinin bir parçası olan PDW testi istenebileceği gibi ortaya çıkan sonuçlara göre de işlemler doktor gözetiminde gerçekleşir.