Chip Tuning Nedir? Nasıl Yapılır? Yararları, Zararları
Chip Tuning Nedir?
Çok farklı amaçlar doğrultusunda yapılabilir olsa da ilk olarak hızlı otomobiller için tasarlanmış olan Chip Tuning, elektronik kontrol ünitelerine (ECU) doğrudan gerçekleşen bir müdahaledir. Bilindiği gibi araç motorlarında sıfır sorun olabilmesi için güç kısımlarında belirli sınırlandırmalar söz konusudur. En iyi güç aralığının belirlenmesiyle birlikte hem cihazın uzun süreli olması hem de sağlıklı performans vermesi sağlanır. Ancak chip tuning uygulamasıyla güç ve tork açısından çok daha ileri noktalara gidilebilmesi ihtimal dahilindedir. Sistemin içine girerek doğrudan elektronik beyin kısmından sınırların kaldırılması, motorun daha güçlü hale getirilmesi chip tuning olarak ifade edilir. Peki, chip tuning nasıl yapılır?
Chip Tuning Nasıl Yapılır?
ECU sistemlerinin tekrardan düzenlenmesi için aracın bu işleme uygun olması şarttır. Bazı motorların chip tuning yapılabilmesine zemin sunmadığı da bilinmektedir. Soket ile bilgisayar bağlantısı gerçekleştirilir. Ardından standart verilerin tamamını içeren dosyalar kaydedilir. Motor bilgilerinin tamamının olduğu bu bilgilerin mutlaka kaydedilmesi gerekir. Sonrasında olması muhtemel güç rakamları sunulur. Ancak çok daha yüksek potansiyel bulunması durumunda motor gücünün en üst seviyeye çıkarılması da söz konusudur. Ancak böyle bir durumda sarfiyatın her anlamda çok daha fazla olacağı bilinmelidir.
Chip tuning uzmanları tarafından gerçekleştirilen işlemle istenilen motor gücüne ait dosya gönderimleri tamamlanır. Hem ps hem de tork güncel haliyle çalıştırılacaktır. Benzinli ya da dizel olup olmaması konusunda bir ayrım yoktur. Ancak buna karşın araçlarda mutlaka turbo desteğinin var olması gerekir. Yazılım değişimi yapmadan önceki testlerle aracın ne kadar bir uygunluk gösterdiği de öğrenilebilir.
Chip Tuning Faydaları Nelerdir?
Motor gücünün çok daha iyi bir seviyeye sağlanması için kullanılan chip tuning, yakıt tasarrufu seçeneğiyle de tercih edilir. Uzaktan bağlama kullanılarak da birçok araç için işlemlerin dakikalar içinde tamamlanması mümkündür. Sonrasında ise cep telefonuyla kontrol gerçekleşir, çok daha yüksek performanslı araç kullanım deneyimi elde edilebilir.
Chip Tuning Zararları Nelerdir?
Doğrudan ECU programlarının değiştirilmesi söz konusu olduğu için normalin çok üstünde bir güç kullanımı içerir. Buna ilişkin olarak uzmanların birçoğu tarafından motorun ömründe azalma olacağı söyleniyor. Ayrıca 150 beygirlik bir aracın 300 beygir seviyelerine çıkarılmasından bahsediliyor. Bundan ötürü seviyenin çok aşırı yükseltilmesiyle araç içindeki parçaların göstereceği dayanıklılık da yeterli gelmeyebilir. Yakın bir zaman içerisinde parçaların zarar görmesi, kırılması ve işlevini yitirmesi olabilecek ihtimaller arasındadır.
Önerilen Yazı: ESP Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
Motorda patlama yaşanma durumu da görülebilir. Yıpranmaların üst düzeyde olduğunu dile getirenlerle birlikte yazılım kalitesi de belirleyici bir başka durumdur. Özellikle bitmiş bir turbonun var olması ve doğrudan buna chip tuning işleminin yapılması da en zararlı durum olarak gösteriliyor. Piston, krank mili gibi önemli parçaların tamamının kontrolden geçirilmesi ve tam anlamıyla yüksek performanslı çalışıp çalışmadıkları teste tabi tutulmalıdır. Sonrasında yapılacak chip tuning ile daha iyi bir kazanım elde edilebilir. Ancak ilerleyen süreçlerde zararların görülmesi de kaçınılmaz olacaktır.
Önerilen Yazı: Yakıt Hücreli (Hidrojenli) Otomobil Nedir? Nasıl Çalışır?