Yakıt Hücreli (Hidrojenli) Otomobil Nedir? Nasıl Çalışır?
Yakıt Hücreli (Hidrojenli) Otomobil Nedir?
“Benzinin yerini alarak sürdürebilir bir gelecek için hangi araçlar yarışacak, hangi tür enerjiler ortaya çıkacak?”
Benzinli, elektrikli araçlar derken biraz geride kalan yakıt hücreli yani hidrojenli araçlar için başta Toyota olmak üzere otomobil üreticileri hidrojen yakıtlı araçları geliştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Gezegenimizi koruma ve gelecek nesillere bırakma amacıyla, hava kirliliği ve sera gazı emisyonunu azaltacak taşıtlar üretmek için kollar sıvanmaya başladı. Çünkü gezegenimizde sıcaklıklar son 140 yılda 0.7 derece artarak Kuzey Kutbu’nun erimesine, mercan resiflerinin toplu ölümüne yol açmaya hızla başladı.
Hidrojenli arabalar muazzam bir mühendislik ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü yakıt hücreli otomobillerde motorların çalışması için gerekli enerji, araçta bulunan yakıt hücrelerinin, yakıt deposunda gaz kıvamında bulunan hidrojenin ve aracın çevresinde doğal olarak bulunan oksijenin kimyasal bir tepkimeye sokularak, bu tepkimeden kazanılan elektriğin aracın elektro-motoruna iletilmesiyle elde ediliyor.
Önerilen Yazı » Lityum İyon Pil (Li-ion) Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
Bu araçlar hidrojen moleküllerini protonlara ve elektronlara ayırıp elektronları bir devreden geçirerek çalıştırıyor. Hidrojenli arabalar genelde elektrik arabalardan daha uzun menzile ve çok daha hızlı yakıt ikmalini yapmaya uygunlar. Birkaç dakika içinde hidrojenli otomobilin deposunu doldurabiliriz. Şuan için hidrojenli otomobillerin en büyük sıkıntısı alt yapı sıkıntısı olarak görülüyor. Çünkü hidrojeni depolamak zor.
Hidrojenli Yakıt Hücresi Nasıl Çalışıyor?
Hidrojen, evrende en bol bulunan madde olarak karşımıza çıkıyor. Hidrojen üretimi ile ilgili güzel çalışmalar var ve rahatlıkla hidrojen üretilebiliyor. Doğrudan hidrojen üretiminin en yaygın yöntemi buhar düzeltimi yada reformasyon adı verilen bir yöntem. Bu yöntem, doğal gazın buharla yüksek sıcaklıkta tepkimeye sokulmasıyla oluşuyor. Elektrik kazanımı sırasında ortaya sadece su buharı çıkıyor. Söz konusu su buharı ise aracın egzoz borusundan dışarı veriliyor. Yani bildiğimiz türden otomobillerdeki motorun ve elektrikli otomobillerdeki akünün yerini burada yakıt hücreleri alıyor, fakat elektrikli otomobillerden farklı olarak yakıt hücreli otomobillerde gaz kıvamındaki hidrojenin depolanması için ek olarak özel bir yakıt deposu da bulunuyor.
Önerilen Yazı » Yakıt Pili (Hücresi) Nedir? Nasıl Çalışır?
Bir diğer yöntem elektroliz yöntemi ki çoğumuz bunu biliyoruz. Bunda suya doğru akım uygulayarak su moleküllerini hidrojen ve oksijen olmak üzere ayrıştırıyoruz. Hidrojen yakıt hücresinden iki levha, iki elektrot ve iki de platinum bazlı katalizör levhası var. Bunlar birbirinden plastik zarla ayrılmış. Depodan gelen hidrojen ve havadaki oksijen, levhalardaki kanallardan geçiyor. Katalizör, hidrojen moleküllerini protonlarına ve elektronlarına ayırıyor. Protonlar zardan geçemediği için harici bir devreden geçmek zorunda kalıyor ve bu da elektrik akımını oluşturuyor.