Amino Asit Nedir? Ne İşe Yarar? Yapısı ve Özellikleri

Amino Asit Nedir?

Vücudumuzda yer alan ve proteinlerin yapı taşı olarak da belirtilebilen amino asit, proteinlerin oluşturulmasında kullanılır. Hali hazırda çeşitli şekillerde insan vücudunun amino asit ihtiyacı karşılanabilir. Bununla birlikte kas oluşumu ve kasların gelişimi için amino asit şart olurken farklı çeşitleri mevcuttur. 

Amino Asit Yapısı

İnsan vücudu kendiliğinden amino asitleri üretmemektedir. Farklı şekillerde ihtiyaçların karşılanması söz konusu olurken tüm amino asitlerde aynı sayıda nitrojen bulunur. Buna karşın karbon sayıları ise her biri için farklıdır. Toplamda 23 çeşit amino asit var olurken İsoleucine, Lysine, Thronine, Leucine, Methionine, Tryptophan olarak sıralanabilir. Temel amino asitler beslenme yoluyla alınır.

Tek, iki ya da üç gruba bölünmeleriyle amino asitler ayrılmaktadır. Tek olanların özelliklerine bakıldığında hiçbir aşama geçilmeden kana karıştıkları gözlemlenir. Ardından ise karaciğerde emilir. Hap, toz veya sıvı olarak amino asit alımı yapılabileceği gibi aynı zamanda hepsinin proteinlerine karışma durumu yoktur. Fazlalık oluşması hallerinde ise proteinler parçalanır.

Önerilen Yazı » Santrifüj Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

Amino Asit Özellikleri

Yalnızca spor amaçlı değil, tüm bireylerin günlük ihtiyaçlarını karşılayan amino asitler, önemli bileşenlerden oluşmaktadır. Fiziksel enerji ihtiyaçlarında etkili olurken temel amino asitler, yarı temel amino asitler ve temel olmayan amino asitler olarak ayrımları yapılır. Lösin, İzolösin ve Valin olarak adlandırılan DZAA kategorisi var olurken emilim sonrasında vücudun enerji sorunlarını aşmasında yardımcı olmaktadır. Dallanmış Zincirli Amino Asitler çokça tercih edilirken çeşitli besleyici özellikleri bulunur. Temel olmayan amino asitler ise insan vücudu tarafından sentezlenebilir olup yakıt amacıyla değerlendirilmektedir.

Amino Asit Ne İşe Yarar?

Birbirleri ardına eklenmeleriyle protein sentezleyen amino asitler vücutta çeşitli faydaları da beraberinde getirir. İhtiyaç halinde kullanıma her daim hazır olan amino asitlerin uzun süre depolanması da mümkündür. Vücudun asit seviyelerinin düzenlenmesi amacıyla kullanımı var olurken bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de amino asitler faydalı olmaktadır. Ayrıca İhtiyaçların karşılanması ve yararlı maddelerin aktarımları da yine amino asitlerle olmaktadır. Yeterli amino asit alımı sonucunda ise enerji kazanılır. Spor yaparak kas oluşumu isteyen kişilerde amino asit katkıları almaktadır. Böylelikle protein fazlasının oluşmasıyla çok daha hızlı bir şekilde kas oluşumu söz konusu olabilmektedir.

Önerilen Yazı » DNA Nedir? Ne İşe Yarar? Yapısı ve Özellikleri

Amino Asit Kullanım Yerleri

Çoğunlukla sporcular tarafından hap şeklinde olan amino asitlerin kullanımı bulunur. Böylelikle 15 dakika içinde kana karışan amino asitle protein depolanır, kas oluşumu sağlanabilir. Spor ve tıbbi alanlarda amino asit kullanımı görülürken kullanım biçimleri değişkenlik gösterir. Toz halinde bir sıvı içine karıştırılarak da amino asit tüketimi gerçekleştirilebilir. Ancak çok sık kullanımı halinde midenin yorulması ve yıpranmasıyla karşı karşıya kalınabilir. Çok daha hızlı kanla karışımı sağlamasından ötürü toz halindeki amino asit kullanımları da yaygındır. Spor yapan kişiler için uygun besin sağlayıcılarından olup genellikle doktor tavsiyesiyle kullanımı önerilir. Çünkü yan etkilerinin güçlü olmasından dolayı olumsuz durumlarla karşı karşıya gelinebilir. Bu yazımızı sürekli geliştirerek eklemeler yapacağız. Ayrıca Biyoteknoloji alanında yazdığımız yazılara Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir