Nötrino Nedir? Ne İşe Yarar? Karşıtı ve Özellikleri Nelerdir?
Nötrino Nedir?
Algılanması son derece zor olmakla birlikte ışık hızına yakın bir sürate sahip nötrino, maddelerin içinden etkileşime girmeksizin geçen parçacıklardır. Oldukça küçük olmasıyla birlikte elektriksel yükü de sıfırdır. Beta bozunması sonrasında böyle bir parçanın gerekli olduğu bilim insanlarının bu konuda çalışmalar yapmasını da beraberinde getirmiştir. 1930 yılında Wolfgang isimli bilim insanının çabaları sonrasında ise böyle bir durumun ortaya çıktığı anlaşılmıştır. Ancak ne yazık ki böyle bir durumun olabileceği bilinmediği için çekirdekte meydana gelen durumla nötrino arasında bağ kurulmamıştı.
İlerleyen yıllarda ise Pauli çalışmalarını devam ettirmiş ve tepki durumlarına bakmıştır. Tepkime ile birlikte önceki enerjinin çıkış yapan enerjiden daha büyük olduğu sonucu her şeyi değiştirmiştir. Tepkimelerle enerjinin ortaya çıkması bir parçacık durumunu da kanıtlar niteliktedir. Pauli tarafından çok küçük olan bu temel parçacık için nötrino ismi verilmiştir. Kelime kökenine bakıldığında küçük nötron anlamı taşıması da var olan parçacığın ne kadar küçük olduğunu gösterir niteliktedir. 1932 yılına gelindiğinde çok daha büyük bir parçacık içinde aynı terim kullanılsa da sonrasında bir değişimle nötrino yalnızca küçük parçalar için kullanılmıştır.
Ayrıca okuyabilirsiniz: Antimadde (Karşıt Madde) Nedir? Ne İşe Yarar?
Nötrino Ne İşe Yarar?
Nötrino, var olan elektron ve protonlardan eski olmasının yanı sıra çok daha fazla sayıda bulunmaktadır. Bu çalışmalarla evren hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olunması kaçınılmazdır. Ayrıca en büyük nötrino kaynağı Güneş olurken yoğun bulunan parçacığın anlaşılması da tahminlerin ötesinde bir katkı verecektir.
Antinötrino Nedir?
Nötrino varlığının tam olarak ispatlanması nükleer reaktör deneyiyle olmuştur. Ters beta bozunması işlemiyle protonun Antinötrino yutmasıyla gerçekleştirilmiş olup açıklamalar bu şekilde yapılmıştır. Nükleer reaktörler işlemle birlikte nötrino açığa çıkarılır. Sonrasında hedef atomlarla reaksiyon süreci başlar. Çift gama ışınlarının ortaya çıkmasıyla nötrino durumu da kesinlik kazanır. Ancak var olan nötrino küçüklüğünden dolayı hedefe gelme ihtimali düşüktür. Bundan dolayı reaksiyona girebilmeleri de çok kolay olmamaktadır.
İlk olarak 1956 yılında bilim insanları tarafından nötrino algılaması yapıldığı dergilerde açıklanırken incelemeler nedeniyle 1955 yılında Nobel takdim edildi. Elektron nötrino ile birlikte müon nötrino ve tau nötrino olarak adlandırılmış tam üç farklı çeşidi mevcuttur. Bunlarla birlikte karşıt nötrino durumları da her biri için geçerliliğini korur. Beta bozunmasında elektronla birlikte elektron nötrinosu ortaya çıkarken ters beta bozunması da vardır. Zıt işaretli yüklü olup ters spinli anti parçacıkları bulunur.
Nötrino Özellikleri Nelerdir?
2011 senesine CERN özelinde yapılan deneylerle artık Nötrino parçacıkları hakkında çok daha fazla bilgi bulunmaktadır. Nükleer reaksiyonlar sonucunda ortaya çıkarken çok düşük de olsa kütlesinin olduğu bilinmektedir. Elektriksel yükü sıfır olan nötrino özellikleri arasında görülme durumunun çok zor olduğu da ilk sıralarda gelir. Ayrıca maddelerle hiçbir etkileşime girmemesi de önem taşır.