Teleskop Nedir? Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?
“ Sevgi teleskoptan bakar, kıskançlık ise mikroskoptan ” – Josh Billings
Uzay insanlık tarihi boyunca insanların dikkatini çeken bir unsur olmuştur. Kimi medeniyetler uzaya bakarak varoluş sebeplerini algılamaya çalışmış, kimi medeniyetler ise uzayın derinliklerinde farklı canlıların varlıklarını incelemiştir. Pek çok medeniyet uzay ile ilgilenmiş olsalar da teleskop gibi bir ürünleri ne yazık ki yoktu.
Teleskobun icadından sonra ise insanoğlunun uzaya olan merakı çok daha fazla arttı. Teleskobun üretilmesinden sonra pek çok devlet uzay yarışına girdi. ABD ve Sovyetlerin yaptığı mücadeleler ile Ay’a gidildi. Bugün Elon Musk’un Mars’a Tesla göndermesinin dahi temelinde teleskop bulunmaktadır.
Önerilen Yazı » Periskop Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?
Teleskop Nedir?
Teleskop gökyüzünde bulunan cisimleri ve gezegenleri görmemize yarayan yakınlaştırıcı bir alettir. Teleskobun kendi içerisinde çeşitleri bulunmaktadır. Teknolojinin çok gelişmediği dönemlerde iki çeşit bulunan teleskoplar günümüzde teknoloji ve radyo frekanslarının konu içerisine dahil olmasıyla dört çeşide ayrılmıştır.
Aynalı Teleskop
En çok kullanılan teleskoplar arasındadır. Ucuz olması ve küçük boyutlu olması sebebiyle cebe sığabilecek boyutlardadır. Çoğu insan kolaylıkla aynalı teleskop sahibi olabilir. Aynaların üst üste eklenmesi ve dengelenmesi sistemi oluşur.
Mercekli Teleskop
Genellikle gök ve uzay ile ilgili araştırma yapan tesislerde bulunan devasa teleskoplara verilen isimdir. Uç kısmında en az iki metre olmak kaydıyla bir mercek bulunur. Bu mercek teleskopun göz kısmına gelecek şekilde küçülür. Böylelikle bakıldığı alan üzerinde çok fazla yakınlaşma sağlayabilir. Pek çok uzay ile ilgili keşfin yapılmasında yardımcı olmuştur. Eski yıllarda çok daha fazla kullanılmasına karşın günümüzde kullanımı yerini alan teknolojik teleskoplar nedeniyle azalmıştır.
Önerilen Yazı » Sicim Teorisi Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Radyo Teleskoplar
Büyük araziler üzerine kurularak uzay ile ilgili bilgilerin alınmasına yardımcı olur. Ayna veya mercek gibi maddeler bu teleskoplarda kullanılmaz. Büyük araziler üzerine inşa edilen ve radyo frekansları ile birbirine bağlanılan teleskoplardır. Uzay içerisine derin sinyaller göndererek keşiflerin yapılmasına yardımcı olurlar. Şuan en büyük radyo teleskop Çin’de inşa edilmiştir. Beş yüz metre kare alan üzerinde inşa edilen bu teleskopa Gök Gözü ismi verilmiştir. Pek çok uzay gelişmesini bu teleskop sağlamaktadır ve Çin tarafından dünya ile paylaşılmaktadır.
X-Işını ve Gama Işını Teleskopları
Bu teleskoplar en gelişmiş teleskoplar arasında yer almaktadır. Herhangi bir keşif yapabilmesi için mutlaka atmosferden çıkarak uzay boşluğuna gitmesi gerekir. Bunun için herhangi bir roket veya uydu kullanılabilir. Uzay boşluğuna çıktıktan sonra çevresine yaydığı X ışınları ve Gama ışınları ile yüzyıllarca ışık yılı uzaklıkta ki cisimleri dahi bulabilir. Bundan dolayı en gelişmiş teleskoplar sınıfında yer alır. Günümüzde yapılan pek çok gezegen ve galaksi keşfi bu teleskoplar sayesinde yapılmıştır. Şuanda atmosfer dışında bulunan X – Işını ve Gama Işını teleskopları çok az sayıdadır.
x-ışını teleskobu ile gama ışını teleskobu ayrı olabilirdi.Ama yine de gayet güzel bir çalışma olmuş.
Teşekkür ederiz. Yazımızı güncelleyerek daha büyüteceğiz.
çok güzel olmuş eliize sağlık
güzel olmuş ellerinize sağlık