Topraksız Tarım Nedir? Avantajları Nelerdir?
Topraksız Tarım
Topraksız tarım, içerisinde toprak bulunmayan her türlü yetiştirme ortamında bitki yetiştirilmesine verilen addır. Bu kavram ilk başta çok doğal bir şekilde ortaya çıktı yani çoğu insan evimin önünde bir bahçem olsa da, ona domates, biber ekebilseydim diye düşündü. Dünya’daki her insan da aşağı yukarı böyle düşünüyordu. Aynı şekilde üreticilerde böyle düşünmeye başlayınca toprak olmadan tarım yapabilme kavramını ortaya attılar.
Bu yetiştirme tekniğinde bitki yetiştirme ortamı olarak yalnızca besin çözeltileri kullanıldığı gibi çeşitli organik ve inorganik katı materyallerden de yararlanılır. Seracılığın yoğun olarak yapıldığı yerlerde, topraktan kaynaklanan sorunların giderek artması ve topraksız yöntemin çözüm olacağı düşüncesi, topraksız tarımı cazip hale getirmektedir.
Önerilen Yazı » Aeroponik Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?
Topraksız tarımın amacı; bitkilerin gelişmesini besin solüsyonu yardımıyla sağlamak, bitkilerin besin maddesi ve su gereksinimlerini stres oluşturmadan karşılamak ve bunu en ekonomik bir şekilde gerçekleştirmektir. Topraksız tarım aslında örtü altı (özellikle seralarda) yetiştiricilikte uygulanan ancak son zamanlarda açıkta da kullanılmaya başlanan bir yetiştiricilik yöntemidir.
Araştırmalar, topraksız ortamda yetiştirilen domates meyvelerinin en az toprakta yetiştirilenler kadar kaliteli olduğunu göstermiştir. Bu sistemin yerleştirilip yaygınlaştırılması ile tarıma elverişli olmayan taşlık, kayalık, tuzlu ve çorak alanlar ile taban suyu yüksek olan bölgelerde de başarılı seracılık yapılabilecektir. Topraksız kültür kullanılarak değişik ürünler yetiştirilebilir. Bununla birlikte pazar değeri yüksek bitkilerin seçilmesinde fayda vardır.
Topraksız Tarımın Yararları Nelerdir?
Topraksız Olması: Çoğu çöl vb yerlerde tarım yapmak için toprak bulunamıyor. Bu sebeple o tip ülkeler meyve-sebzeleri ithal ediyor. Ayrıca meyilli ve taşlı arazilere sahip yerlerde çeşitli tarım ürünleri üretemiyor. Lakin topraksız tarım ile uygun ortam sağlandığı takdirde istenilen ürünler elde edilmektedir.
Toprak Yorgunluğu: Seralarda aynı ürünün arka arkaya uzun yıllar yetiştirilmesi toprak yorgunluğuna neden olmaktadır. Bu da toprak verimliliğini düşürmektedir. Toprak yorgunluğuna çözüm toprak değişimi ve yetiştirilecek üründe değişiklik yaparak ekim nöbeti uygulamaktır. Ancak bu tür uygulamalar üreticiler için fazla pratik olmadığı gibi fazla ekonomik de değildir. Üstelik modern tarımda alınan tüm önlemlere rağmen, verim ve kalitede istenilen boyutlarda artışlar sağlanamamıştır.
Zararlı Ot Sorunu ve Hastalık Önüne Geçilmesi: Belki de tarımda en istenmeyen şey, zararlı otların ve hastalıkların ürüne zarar vermesidir. Yoğun tarımın yapıldığı ve sürekli aynı ürünün yetiştirildiği yerlerde bağışıklık kazanan hastalık, zararlı ve yabancı otlar büyük sorun olmaktadır. Modern tarımda ilaçlı mücadele yapılarak sorun ortadan kaldırılmaya çalışılsa da tam bir kontrol sağlanamamaktadır.
Önerilen Yazı » Biyogaz Nedir? Biyogaz Üretimi
Aşırı Gübreleme ve Su Tüketiminin Engellenmesi: Topraklı tarım yapılan alanlarda ve özellikle seralarda bitkilerden daha çok verim ve kalite elde etmek için aşırı gübre kullanmaktadır. Bu durum ileride gübre açığına ve çevrede kirletici etkilere neden olmaktadır.
Topraklı tarım yapılan alanlarda, verilen suyun bitkilerce kullanılan miktarını saptamakta güçlükler çekilmektedir. Suyun toprağın derinliklerine sızması, toprak ve bitkiden buharlaşma ile kaybolması sonucu bitkileri sulamak için kullanılan su tüketimi topraksız tarımda kullanılanın 4–5 katı olabilmektedir.